Hafta sonu “Kaman Ceviz Festivali”ne gittim. Kaman Belediyesi yerel yazarları desteklemek için bizler için de bir yer tahsis etmişti. Kırşehirli yazarlar olarak biz de gururla festivaldeki yerimizi aldık.

Festivalde, Kaman cevizi ve ilçemize özgü yerel ürünler tanıtıldı. Festival kapsamında pek çok etkinlik düzenlendi. Yarışmalar yapıldı. Ziyaretçiler hem eğlendi, hem de alış veriş yaptı.

Kaman ilçemizde bu yıl 32'incisi düzenlenen “Kaman Ceviz, Kültür ve Sanat Festivali”nin müzik ve eğlence kısmı İsrail tarafından Filistin'deki Müslüman kardeşlerimize yönelik zalimce saldırılar nedeniyle iptal edilse de yine de festivale ilgi büyüktü. Şehir dışından gelen vatandaşlar hem Kaman'ı, Kalehöyük'ü, Japon Bahçesi'ni gezdi. Hem de yapılan gösterileri keyifle izledi.

Festival dolayısıyla köylü kadınlarımız, bağında bahçesinde yetişen üç beş kilo fasulyeyi, nohudu, çekirdeği satma imkânı buldu. Bağ bozumundan kalan bir kova yeşil domatesi, bir kaç bal kabağını, iki üç kilo salatalığı, keleği satıp harçlığını çıkartmanın mutluluğunu yaşadı.

Etkinlik, macuncu, baloncu, pamukşekerci, çaycı gibi pek çok küçük esnafın da yüzünü güldürdü. Mısır, oyuncak, takı- toka satan seyyar satıcılar, bir günün beyliği de beyliktir misali, tezgâhındaki ürünleri satmanın mutluluğunu yaşadı.

Kamanlı kadınlarımız, saclarını kurdular, incecik yufkaları açtılar, soğanlı, peynirli, yumurtalı, çörekleri misafirlere ikram ettiler. Festivali gezmek için gelen konuklar, birbirinden lezzetli ketelerden, bazlamalardan, çöreklerden yediler. Yağlı köy yoğurdundan yapılmış, ayranları içtiler.

Belediyenin önüne kurulan şişme oyun parkları çocukları eğlendirdi. Yapılan yarışmalar büyük bir ilgi ile izlendi. Kırşehirli yazarlar kitaplarını okuyucu ile buluşturma imkânı buldu.

Küçük şehirlerin ekonomisinin canlanması açısından bu tür etkinlikler büyük önem taşıyor. Bahçesindeki iki dal cevizi çırpan Hasan Amca, sobasında katmer pişiren Fatma Nine, bir çinik bulguru fazla gelen Ayşe Abla, götürüp ürünlerini festivalde satabiliyor. Artık geleneksel bir hale gelen bu festival Kaman halkının cebine üç-beş kuruş girmesini sağlıyor.

Festival için gelen yerli ve yabancı turistler, Kaman'ın Tarihi ve Turistlik yerlerini gezme imkânı buluyor. Etkinlikleri izleyerek mutlu oluyor.

Gıdalar bedeni besler, kitaplar ise ruhu ve beyni. Eğitimin, öğretimin olmazsa olmazı kitaplar. Gelişen, değişen teknolojiyi takip etmenin yolu kitaplardan geçer. Biz yazarlar da festivalde Kırşehirli Yazarlar için ayrılan bölümde kitaplarımızı imzaladık. Okuyucularımızla buluşup sohbet imkânı bulduk.

Bu güzel organizasyonu yapan başta Kaman Belediye Başkanı Sayın Necati Çolak'a ve emeği geçen herkese tüm yerel yazarlar adına teşekkür ederim.

Ya toprak ol

Ya da su

Sakın ateş olma.