Yıllardır tarih ve kültür şehri Kırşehir’i yeterince tanıtamadığımıza dem vurur ve bu konuda gördüğüm yanlışları, eksiklikleri dile getirir ve yetkililere çağrıda bulunurum.

Öncelikle şu iki konuya değinmem gerekiyor.

Birincisi Kırşehir Cacabey Meydanı’nda kurulan alışveriş fuarı için bana gelen mesaj ve maillerde, yüz yüze görüşmelerde zaten ekonomik kriz nedeniyle işlerinin iyi gitmediğini bunun üzerine dışarıdan Kırşehir’e fuar getirilerek Kırşehir esnafına darbe vurulduğunu ve esnafın durumunun daha da kötüye gittiği söylenmiş ve yazılmıştır. Bu konuyu araştırarak yetkili makamlardan fuarın getirilmesinde ki amaçlarının ne olduğunu sordum, aldığım cevaplar gayet mantıklıydı.

Fuarın getirilmesinde amaçları şehrimizin tek profesyonel takımı olan Kırşehir FK Spor Kulübüne maddi kaynak sağlamakla birlikte günümüzde artık tüm şehirlerde kurulan bu fuarların şehrimize getirilerek hem değişik bir hareketlilik sağlanması hem Kırşehirlilerin değişik ürünlerle tanıştırılarak alışveriş yapmalarının sağlanması hem de Kırşehir’in tanıtımına katkıda bulunulması amaçlanmıştır.

Bana göre bu açıklamalar yerinde ve mantıklıdır.

Öncelikle Kırşehirspor’da futbol oynamış eski bir futbolcu olarak şu konuya özellikle değinmek istiyorum. Kırşehir esnafı ve halkı Kırşehirspor’a hiçbir zaman sahip çıkmamış, maddi destek vermemiştir. Hatta halen Kırşehir’deki maçlarda birileri para vermemek için Kale’den maç seyretmektedirler. Maddi destek sadece Kırşehir Belediyesi’nden gelmekte olup, onun dışında bir Allah’ın kulu ve kurumlar yardımcı olmamaktadırlar. Hal böyle olunca yetkililer Kırşehirspor’a maddi kaynak bulmak için çeşitli girişimlerde bulunarak fuarlar getirmektedirler. Eğer Kırşehir esnafı bu şekilde fuarlara karşıysa onlarda ellerini ceplerine atarak Kırşehirspor’a maddi katkılarda bulunmalıdırlar diye düşünüyorum.

Ayrıca Kırşehir artık dar düşüncelerle, dar alanlar içerisinde kalmamalı, kabuğunu kırmalı, çehresini değiştirmeli, bu gibi etkinlikler ve fuarlar getirilmelidir. Bu fuarlar Kırşehir’in tanıtımı için de önemlidir.

Hatta ilimize geniş kapsamlı Lunapark kurulması da gençlerin ve çocukların eğlenmesi ve güzel vakit geçirmesi için faydalı olacaktır.

*    *    *

Geçtiğimiz günlerde basından ilimizi profesyonel Kadın Hentbol Birinci Liginde temsil eden ve son iki sezonda Süper Ligin eşiğinden dönen Kırşehir Belediyesi Kadın Hentbol takımımızın Belediye Başkanı Selahattin Ekicioğlu tarafından kapatılacağı haberlerini okumuş hem çok üzülmüş, hem de bu kararı Ekicioğlu'na yakıştıramamıştım. Ancak bu yazıyı yazmadan önce aldığım bilgilere göre Belediye Başkanı Selahattin Ekicioğlu bu kararından vazgeçmiş. Bu sevindirici bir haber. Çünkü Kırşehir Belediyesi Kadın Hentbol takımı Kırşehir’e bir canlılık getirmiş, Kırşehir’in tanıtımına büyük katkılar sağlamış, ben dahil bir çok insana hentbolu sevdirmiştir. Sadece bununla da kalmamış liselerde, spor yüksekokullarında okuyan genç kızlar Kırşehir Belediyespor Kadın Hentbol takımında oynamayı hedef seçmişlerdir.

Kapatma kararı demek Kırşehir’de hentbolun unutulması, ileride Kadın Hentbol takımında oynamak isteyen genç kızların isteklerinin, şevklerinin kırılması ve hedeflerinin önüne engel konulması demektir. Belediye Başkanı da olsa keyfi bir kararla “Kapatıyorum” diyerek gençlerin umutlarını kırmamalı, hedeflerinin önüne set çekmemelidir.

Bu takımı yeniden kurmak isterseniz en az 15 Milyon Türk Lirası para gerekir. Bu hatalı ve anlamsız kararından vazgeçerek yeniden Kırşehir Belediye Kadın Hentbol takımının faaliyetlerine devam etme kararı aldığı ve gençlerin umudunu kırmadığı için Kırşehir Belediye Başkanı Selahattin Ekicioğlu’na teşekkür ediyorum.

*    *    *

Kırşehir sahip olduğu tarihi ve kültürel değerleriyle bin yıllık Anadolu Türk tarihi içerisinde çok ayrı ve önemi olan bir şehirdir. Her ne kadar Cumhuriyetten sonra kurulan partiler Kırşehir’i ilçe yapmışlar, üvey evlat muamelesi yapmışlar, yatırım ve hizmet getirmemiş olsalar da Anadolu Selçuklu Beylikler ve Osmanlı Devletinin kuruluş dönemlerinde yıldızı parlayan buram, buram tarih kokan bir bilim ve kültür şehridir.

Özünde, akıl, ahlak, bilim, çalışma, birlik, hoşgörü ve dayanışma gibi milli ve evrensel değerleri taşıyan Ahilik teşkilatı ve bu teşkilatın kurucusu Ahi Evran-ı Veli, Türk Dili ve Edebiyatı tarihine adlarını “İlk Türkçeciler“ olarak altın harflerle yazdıran Aşıkpaşa ve Gülşehri, 13. Yüzyıldan beri Türk Milletinin gönlünde taht kurmuş, halkın Türkçe sesi olmuş Yunus Emre, Anadolu’da Türk birliğinin temeline ilk harcı koyan Hacı Bektaş-ı Veli ve Mevlana’nın Kırşehir’deki temsilcisi Süleyman-ı Türkmani gibi nice değerleri bağrında yetiştirmiştir.

Kırşehir onların fikir ve teşkilatlarıyla yoğrulmuş bir şehirdir.

Kırşehir Ahi Evran’ın kurduğu Ahilik teşkilatıyla Ahiliğin Başkentidir.

Türkçe ilk üç eser Kırşehir’de yazıldığı için araştırmacı tarihçi ve edebiyatçıların Türk Dili’nin başkenti dediği buram buram tarih ve kültür kokan çok özel bir şehirdir.

Hepimizin bildiği gibi yaz mevsimi Avrupa’da yaşayan gurbetçi kardeşlerimizin memleketlerine geldiği mevsimdir. Ayrıca üniversite tercihinde Ahi Evran Üniversitesi’ni seçerek kayıt yaptıran öğrencilerin ve ailelerin Kırşehir’e geldikleri mevsimdir. Bunları fırsata çevirerek Kırşehir’in tanıtımını daha iyi yapmamız için gereklidir. Bu konuda Kırşehir Valiliği, Belediye Başkanlığı ve Ahi Evran Üniversitesi Rektörlüğü ortak bir çalışma yürüterek Avrupa’dan gelen gurbetçi kardeşlerimize özellikle onların çocuklarına ve torunlarına, Ahi Evran Üniversitesine yeni katılan öğrencilerimize, Kırşehir en güzel şekilde tanıtılmalıdır.

Âşık Paşa Türbesi, Ahi Evran Türbesi,

800 yıl önce uzay gözlemlerinin yapıldığı Cacabey Medresesi, Ulupınar köyünde ziyaret tepede bulunan Yunus Emre’nın Türbesi, İmaret camiinin yanında bulunan Süleymân-ı Türkmânî türbesi ile biraz aşağısında bulunan Muhterem Hatun Türbesi, şehrin tam ortasında bulunan Ahmed-i Gülşehrî  türbesi, Kayabaşı Mahallesinde bulunan Kayı Şeyhi’nin Türbesi, Melik Gazi Türbesi, Kümbetaltı Mezarlığındaki Fatma Hatun Türbesi, Kalender Baba Türbesi gibi kültürel değerlere götürülerek haklarında bilgiler verilmesi hem gurbetçi hemşerilerimizin, hem şehrimize yeni gelen öğrencilerimizin bilgilendirilmeleri Kırşehir’in tanıtımı için önemlidir.

Kırşehir bugün artık gönül adamı, büyük halk ozanı Neşet Ertaş’la tanınmaktadır. Âşık Paşa’dan Neşet Ertaş’a uzanan gönül köprüsü olan Kırşehir, özel ve güzel bir şehir olduğu gibi

Türklük şuuru olan bir ildir ve her Türk için çok özeldir. Bu özel şehrin tanıtımını yapmak, kalkınıp gelişmesini sağlamak hepimizin görevidir.