Yaşlanma ve yaşlılık, günümüz dünyasında çok önemli bir yere sahip olmasına rağmen, bizim politikacılarımız hâlâ bunu kavrayamamıştır. İşletmelerden sağlık sektörüne, eğitimden hukuka kadar pek çok alanda bu konu önemli bir yer tutmasına rağmen, emeklilikte yaşa takılanlara gösterilen ilgi, ki bunların sayısının 2,5-3 milyon olduğu söyleniyor, ama yaşlıların sayısı 8,5 milyondur. Hele bunlara 50 yaş ve üzeri nüfusu katarsak, ki siyasetçilere bunu acilen öneriyorum, sayı 20 milyonu aşar. Ne yazık ki pek çok siyasetçi yaşlanma ve yaşlılık konusunu yeterince anlamıyor ve gerektiği şekilde de siyasi açıdan kullanamıyor.

 

Sosyal politikanın yaşlılar için önemi ve yaşlanmanın politikaya etkileri göz önüne alındığında, yaşlıların yaşam durumu ve yaşlılara yönelik sosyal politikaların etkisi hakkında politikacıların düşünmesi gerekir. Özellikle yaşlılar arasındaki sosyal eşitsizlikler, eşitlik ve adalet konularına dikkat etmelerini öneriyorum ve parti programlarına yaşlılık politikalarını eklemelerini ve yaşlıların (sadece emeklilerin veya emeklilikte yaşa takılanların değil) yaşam kalitesini artırmaya yönelik adımlar atmalarını tavsiye ediyorum.

Yaşlıların sağlık durumu, bedensel ve zihinsel engelli yaşlıları, özellikle yaşlı kadınların gelirini ve yalnız yaşayan yaşlıların yaşam koşullarını düzeltecek politik programlar hazırlayın. 

Yaşlı bireylerin yaşam koşullarını anlamak ve yaşam kalitelerini artırmak için yaşlılık politikası gereklidir. Araştırmalar, yaşlı bireylerin yaşam koşullarını etkileyen faktörleri ve bu faktörlerin nasıl iyileştirilebileceğini belirleyebilir. Ama politika galiba bunları belirlemek istemiyor. Bana, dışarıdan bakınca, öyle görünüyor.

Yaşlıların yaşam kalitelerini artırmak için atılacak politik adımlar atılabilirdi, ama atılmadı. Bunlar arasında sosyal destek ağlarının oluşturulması,sağlık hizmetlerine erişimlerin kolaylaştırılması, yaşlı bireylerin sosyal etkileşimlerini artırmak için aktivitelerin düzenlenmesi, yaşlı bireylerin günlük yaşamlarını kolaylaştırmak için evde bakım hizmetlerinin sağlanması ve yaşlı bireylerin ekonomik durumlarını iyileştirmek için sosyal yardımların artırılması gibi pek çok önlem bulunmaktadır, ama ülkemizde bulunmamaktadır. Bütün problemleri ailenin sırtına yüklemek, gerçekten politik bir hüner ve ustalık değildir.

Ayrıca, yaşlı bireylerin yaşam kalitelerini artırmak için, toplumda yaşlılara yönelik olumsuz stereotiplerin ve yaşlılıkla ilgili yanlış inançların azaltılması ve yaşlı bireylerin sosyal hayatta daha fazla yer almalarının teşvik edilmesi için, şimdiye kadar ortaya koyduğumuz önerilere kulaklar tıkandı.

Sonuç olarak, yaşlıların yaşam durumları, politika tarafından düzenlenebilecek olan birçok faktörden etkilenmektedir ve bunlar yaşlılıkta yaşam kalitelerini belirlemektedir. Yaşlı bireylerin yaşam koşullarını iyileştirmek için, sosyal destek ağları, sağlık hizmetleri, aktiviteler, evde bakım hizmetleri, sosyal yardımlar ve olumsuz stereotiplerin azaltılması gibi önlemlerin alınmasında politikanın daha aktif bir rol üstlenmesi gerekir. Çünkü yaşlı bireylerin yaşam kalitesinin iyileştirilmesi, toplumun genel yaşam kalitesini de artıracaktır. Duadaki âmin kadar geçerli olan bu düşünceleri, böyle buyuruyorGerontoloji.

Bizden söylemesi…