Asaf Koçak Kırşehir'in Çiçekdağı ilçesine bağlı Mahmutlu köyündendi. 1958 yılında Yozgat'ın Yerköy ilçesinde doğmuştu. Fakat resmî kayıtlara 1959 Kırşehir doğumlu olarak geçti. Babası Hese Tekşin ve annesi Afe Mome Şexbilan aşiretine bağlı Mahmutlu köyünden Yerköy'e göç etmişlerdi. Asaf Koçak altı çocuktan beşincisi olarak Yerköy'de dünyaya geldi. Asaf Koçak'ın resim aşkı ilkokulda başlamıştı. Bu aşkı "karikatür ve isyanların başlangıcı" diye nitelendirdiği İstanbul Davutpaşa Lisesi'nde olgunlaştırdı. Dersten kaçmayı, 51 oynamayı orada öğrendi. Daha sonra Kırşehir Eğitim Enstitüsü'nü bitirdi. Sırtına fırçasını vurup yaşamına son verenlerin çocuklarına resim eğitimi vermek için dört yıl öğretmenlik yaptı. Sivas'ta başından bir olay geçti. Donma tehlikesi geçirdi ve arkadaşları tarafından hayata geri döndürüldü. Üç yıl Adıyaman'da öğretmenlik yaptıktan sonra öğretmenlik mesleğinin kendisine göre olmadığına karar verdi. İstifasını sunarak Ankara'ya geldi. Burada altı kişisel sergi açtı.
Ondört yılı bulan karikatür çizme yaşantısı boyunca karikatürleri Sorun, Yapıt, Yeni Olgu, Türkiye Yazıları, 2000'e Doğru, Bilim ve Sanat, Yarın, Edebiyat 81 gibi eserlerini Cumhuriyet, Günaydın, Yeni Çuval gibi dergi ve gazetelerde yayımlandı. Yunus Nadi Ödülleri yarışmasında mansiyon, TMMOB Denizli Temsilciliği'nin düzenlediği karikatür yarışmasında başarı ödülleri kazandı. Para kazanmak ve geçinmek için musluk tamirciliği ve sinemayı denedi. Kısa metrajlı bir filmde oynadı. Filmin adı "Büyük Simbad" idi. Bu film bir yarışmada birincilik ödülü aldı. "Pir Sultan Abdal" dergisinin kapak karikatür çizimlerini, "Özgür Gelecek" dergisinin görsel danışmanlığı yaptı.

31 yıl önce 2 Temmuz 1993 tarihinde Pîr Sultan Abdal Anma Şenlikleri için Sivas'ta bulunan ve Madımak Oteli’nde kalan Asaf Koçak sanatçı ve aydınlara karşı düzenlenen saldırıda 36 kişiyle birlikte yakılarak hayatını kaybetti. 35 yaşındaydı. Saldırı sırasında 12 yaşındaki Koray ile diğer sanatçı dostlarına moral vermek için mızıka çalıyordu.

"Sonra onlar çılgınlık bitip 
Sürü dağılınca yapayalnız gecelerde 
Durgun ve dilsiz, yastıklara çivili 
Bir mızıka sesiyle uyanmazlar mı 
Asaf'ın ateşlere karşı çaldığı"
ŞÜKRÜ ERBAŞ

ASAF KOÇAK İÇİN ÖLÜMÜNDEN SONRA 
FACEBOOK'TA YAPILAN PAYLAŞIMLAR

ARİF KELLECİ HOŞGÖR 
Çocuk kalpli Asaf abim mahalle bakkalından şeker alır, mahallede çocuklara dağıtırdı. Kabri nur olsun.
MUZAFFER NACİOĞLU    
Can arkadaşım ışığın bol olsun.
İNÖNÜ KOZANHAN  
Işıklar içinde uyu can toprağım...
HACI BARAN
Ruhu şâd olsun. Cenaze törenine Eğit-Sen olarak bir otobüsle katılmıştık. İmam müsvettesi namazını kılmak istemedi, köyden imam getirildi. Marşlarla defnetmiştik. Işıklarda uyusun.
RAMAZAN ÖZBEK
Mahallenin uslu fidanı, mızıkanın sesini kestiler. Çizdiğin iki kaplumbağanın konuşmasını kıstılar. Duygularını, gençliğini yok ettiler. Ailene, Kemal abiye acı verdiler ve kaderlerine küsüp bir damla gözyaşı döküp gittiler. Ruhun şâd olsun güzel kardeşim Asaf...