Bildiğiniz üzere bir ay kadar önce şirin ilimizde güzel bir Kitap fuarını üstlenmiş olan Kırşehir Belediyemizin değerli başkanı Selahattin Ekici başkanlığındaki Belediyenin Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğünün değerli Müdürü Cumhur Uzun’un ve değerli çalışanlarının katkılarıyla güzel bir fuar haftası geçirdik. En alt kademeden başlayarak tüm çalışanlarına ayrı arı teşekkür etmek gerekli bence.
Kırşehir bildiğiniz gibi tarihi itibari ile Hititlere dayanan bir özgeçmişe sahip. Bu sahip olduğu müstesna değer Hititler döneminde "Akhalar Ülkesi" anlamına gelen "Ahiyuva" ülkesi olarak biliniyordu. Bu haliyle günümüze kadar bu misyonu üstlenmekten hiç vazgeçmemiş olması sanat ve kültüre verdiği önemi açıkça ortaya koymaktadır. Yeni çağla beraber sanatın ve sanatçının çokça boy gösterdiği bu şirin ilimiz aşıkları ve ozanlarının yanı sıra zamanı itibariyle bu ilimize bağlı olması hasebiyle Hacıbektaş, Taptuk Emre ve Yunus Emre’yi de unutmamak gerekir.
Kırşehir’in UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağına Müzik Alanındaki Başvurusu olumlu sonuçlandı. Kırşehir Müzik Alanında UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağına Türkiye’den dâhil olan ilk şehir oldu. 30 Ekim 2019 tarihinde açıklanan başvuru sonuçlarına göre Türkiye’den UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağına dâhil olan iki ilden birisi Kırşehir oldu. Afyonkarahisar gastronomi alanında ağa dâhil olurken, Kırşehir ise müzik alanında Türkiye’den ağa kabul edilen ilk şehir oldu.
Ayrıca UNESCO Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesi kapsamında yapılan ulusal envanterlerden “Yaşayan İnsan Hazineleri Türkiye Ulusal Envanteri”ne alınarak “Yaşayan İnsan Hazinesi” kabul edilen Neşet Ertaş, 25 Nisan 2011'de İTÜ Devlet Konservatuvarı tarafından fahri doktora ödülüne layık görülmüştür. Babası gibi birçok ozanında değişik tarzda oluşturdukları ve kulaklara hoş gelen yorumlarının yanı sıra, müziğe kattıkları manidar sözleri bundan sonra da bir miras olarak zevkle dinlenecektir inanıyorum.
02.06.2023 tarihinde yani dün Cumhur beye fuar kattıkları katkıdan dolayı teşekkür etmek için ziyaret etmeye gitmiştim. Cumhur bey her zamanki mütevazılıği ile ayağa kalkarak “hoş geldiniz” demiş oturacağımız yeri bize göstermişti. Bize diyorum çünkü yanımda iki değerli dostum daha vardı. Odaya girerken misafirlerinin olduğunu görünce açıkçası içeri girmekte tereddüt ettim. “Müsait misiniz?” dememe kalmadan o bizi içeri davet etmişti çoktan. Bizden hariç biri bayan olmak üze üç kişi daha vardı. Bu insanların kim olduğu hakkında bir şey diyemem, ama evlilik arifesinde olan bir çiftin olduğunu ve kendisine davetiye getirdiklerini gördüm. Kendi aralarında konuşurlarken bir festivalden bahsediyorlardı ve bu festivalin organizesini nasıl yapacakları hakkında bilgi alışverişi yaptıklarını anladım.
O çiftimiz gittikten sonra hayırdır Cumhur Bey ne festivali diye sorunca; Kırşehir’de büyükşehirler dâhil bugüne kadar hiç yapılmamış UNESCO ile uluslararası bir müzik festivalinin organizesi için büyük bir çalışma içinde olduklarını ve en kısa sürede Kırşehir’de hayata geçirmeyi planladıklarını söylemesi açıkçası bende çok büyük mutluluk uyandırmasına neden oldu. Çünkü bu onur verici çalışmanın bizim şirin ilimizde organize edilmiş olması ve bunun çalışmasını Kırşehir Belediye Başkanımız Sayın Selahattin Ekicioğlu ve Cumhur Uzun Müdürümüzün iş birliği ile çalışılarak ve düşünülerek yapılmış bir proje olduğu belli. Umarım halkımız başta olmak üzere, bu işin güzel bir biçimde gerçekleşmesine herkes katkı sunar. Açıkçası bu bizim ilimizin esnafının kazançlı çıkacağı bir proje ve bu projeyi herkes gerektiği şekilde ne yapabilirim noktasında iyi düşünmeli. Ayrıca size bu müjdeyi benim vermiş olmam da ayrıca beni çok mutlu etti. Kırşehir’imiz için hayırlı olsun.