Yerel gazeteler, Ulusal basına kaynak olan araçlardır. Bu görevi başarılı yapan gazetelerden biri de “Kırıkkale İl Gazetesi”dir.
Dile kolay. Tam otuz dokuz yıl bu işi yapmışlardır. Bundan böyle de yapacaklardır. İlkelerinden ödün vermeden Kırıkkale gazetemizin sahipleri Ali Çetin ile Ramazan Çetin kardeşlerimizi kutluyorum.
Kırşehir’de de Kırşehir Çiğdem Gazetesi’dir. Şevket Güner ve Salih Güner kardeşlerin kurup bugünlere getirdiği ve benim de zaman zaman köşe yazıları yazdığım “Kırşehir Çiğdem” Gazetesi de 46 yıldan beri hizmet sürdürmektedir. Geçtiğimiz günlerde Kırşehir’de 7 gazetenin birleşerek 2’ye düştüğünü öğrendim. “Kırşehir Çiğdem”in ortakları Salih Güner, Sait Yanık ve Sait Uyar oldular. İnşallah birlik ve beraberlik içinde nice yıllar bu müstesna gazetemizi yayınlamaya, Kırşehir’in sesi, dili ve kulağı olmaya devam ederler.
Bir yerel gazetenin işi, zorların en zorudur. Haber toplamak, gazetenin basılması, basılan gazetelerin dağıtılması, bayilerde satılması, Millî ve dini bayramlarımızda özel yayın yapılması ve daha çok sorunların üstesinden gelinmesi kolay değildir. Bu işlerin yapılmasında gazetede çalışanlarının, gazetede köşe yazıları yazanlarının katkısı çoktur. Gazete çalışanların da köşe yazarlarına teşekkür etmek görevimizdir.
Kırıkkale’mizde gazete hayatını Selim Özer başlatmıştır. Yıllar içinde açılıp kapanan gazete sayısı ve çalışmasını sürdüren gazete sayısı çoktur. Bir ara Kırıkkale’de gazete sayısı on üçe çıktı. Bu çokluk pek akıllıca bir iş değildi. Hem yerel gazete sahiplerinin ve ulusal basın görevlilerin çabalarıyla birleştirmeler yapıldı. Şimdi dört gazete çıkarılmaktadır. Bu da Kırıkkale için doyurucudur. Bu sayının çoğaltılması doğru olmaz. Eğer gazete sayısı çoğalırsa gazetelerin özgürlüğü, demokratlığı, bağımsız basın organı olması özelliği kalmaz. Yerel gazeteler para babalarının yayın organları durumuna düşer. Böyle olunca da “cumhuriyet” diye, “demokrasi” diye bir kavram kalmaz. Halkı köleleştirince de devlet kalmaz.
Kırıkkale de yerel basın da görülen ilerlemelerde İl Gazetesinin yeri ve önemi büyüktür. Gazete çalışanlarına baktığımız zaman, şu durumu görürüz. Büyük çoğunluğu İl Gazetesi’nde bir süre çalışmışlar. Sonra kendi gazetelerini çıkarmaya ve gazetede köşe yazıları yazanlar, yeni yayın hayatına başlayan gazetelerde yazılarını yazmaya başlamışlardır. Bu durum basın hayatına canlılık getirmiştir.
Yerel basında en zor işlerden bir de siyasilerle ilgili yazılardır. Elbette haber kaynağı ne kadar doğru olursa olsun taraflardan bir beğenir. Karşı taraf bu haberden memnun olmaz. Bu durum da hem gazete sahiplerin, hem de siyasi kadrolar tarafından eleştiri konusu olur. Hatta memnuniyetsizlikler kaba güçle yıldırma politikasına döner. Bazen de para karşılığı yalan yanlış haberler gazetelerde yer alır. Bu durum da halkın haber alma özgürlüğüne hastalık yapar.
Habercilik konusunda bilmemiz gereken Anadolu Ajansımız vardır. Ulusal gazetelerimizin de her il ve her ilçede temsilcilikleri vardır. Temsilciler, bölgelerinde haberleri geciktirmeden merkezlere bildiriler. Haberler de ulusal basında yerini alır. İnsanlarımızın da bu haberleri öğrenirler.
Otuz dokuz yıl yayın hayatını sürdüren İl Gazetesi’ni ve bu gazetenin yayın hayatını sürdürmesinde emeği geçen sahipleri Ali Çetin ve Ramazan Çetin’i çalışanlarını ve köşe yazarlarını kutluyorum. Tarafsız ilkeleri doğrultusunda yayın hayatını sürdürmesini diliyorum.