Atatürk ile ilgili yazılara önem vermemin sebebi, yüzyılda bir yetişen (İngiliz Başbakan’ın sözü) kurtarıcımız büyük lider Atatürk’ü her yönü ile okuyucularımıza bir daha hatırlatmak ve Cumhuriyetimizin kurucusunu unutturmamaktır. Yazımızın konusunu, Yeniçağ Gazetesinde tefrika  olarak yayımlanan yazılardan yararlanarak yazmaya devam edeceğim:

  Atatürk, karşılık beklemeksizin, insanlığın mutluluğuna hizmet edebilecek adam yetiştirmenin, en büyük zevk  ve mutluluk olduğunu söyler. Atatürk’ün diplomasi alanında başarılı olmasını sağlayan en önemli etken liderlik vasıflarına  sahip olmasıdır. Adnan Nuri Baykal, ‘Kemal Atatürk’ün liderlik sırları’ adlı kitabında, bu özellikleri şöyle sıralamıştır: Açık olma, Adam yetiştirme. Bilgi ve Tecrübe sahibi olma, bilgi toplama yeteneği. Bilgilendirme alışkanlığı, kendini bilme. Cesur olma, çevre bilincine sahip olma. Dayanıklı olma, karşısındakini dinleme alışkanlığı. Emrivakiye izin vermeme, esnek olabilme. Espri sahibi olabilme, soyut düşünebilme yeteneği. Fedakar olma, gerçekçi olma. Göreve talip olma, güvenilir olma. Kendine güvenme, hazırlıklı olma. Hedefe yönelik kararlı olma, hesap adamı. İkna etme  yeteneği , insiyatif kullanma. İnsan sarrafı olma, insana değer verme. Yaptığı işe inanma, kamuoyu oluşturma yeteneği. Çabuk karar verme yeteneği, karar verme yeteneği. Konuşma ve yazma yeteneği.Liyakat aşığı olma, Mükemmeliyetçi olma, müsamalı olma. Müteşebbis olma, mütevazi olma. Öğrenme azmine sahip olma, öncü olma. Örgütleme yeteneği, prensip sahibi olma, problem çözücü olma, programlı olma. Sıra dışı olma, sorumluluk alma alışkanluığı. Stareteji bilincine sahip olma, olacakları tahmin edebilme, vizyon sahibi olma. Zaman mefhumuna sahip olma, zamanlama yeteneği.

  Bekir Tünay’ın Atatürk Araştırma Merkezi Dergisi’nde yayınlanan  yazısı: Aslında Atatürk’ün liderliği tartışılmaz. Gerek kurduğu muhtelif teşkilatlarda, gerekse olayların akışı içindeki tavırları ile bunu ispatlamıştır. Atatürk’ün liderliği düşünürlerce kabul edildiği gibi, büyük devlet adamlarınca da tasdik edilmiştir. Bilimsel esaslar içinde aranan niteliklerin fazlasıyla bulunduğu da bir gerçektir. Küçük büyük yüzlerce olaylardaki tutum, davranış ve tavırları tarihi dolduran apaçık  belgelerdir. Biz burada birkaç örnek vererek bunu, bir kere daha ortaya koymaya çalışacağız O büyük insanın liderliğini anlatmak için hiç de fazla çabaya gerek yoktur. O lider yaratılmıştır. Liderliğini devamlı vesistemli olarak geliştirmiştir. Böylece de liderlerin lideri durumuna geçmiştir.

  Bilindiği gibi zorla lider olunmaz. Zorla lider olmaya yeltenenlerin açıklı sonlarını, hemen hemen bilmeyen yoktur. Atatürk’ün liderliği için, liderlerde aranan bir yığın şartı  sıralamaya da hiç gerek yoktur. Onu, zamanın akışı içinde ve olayların zincirinde göstermeyi daha uygun bulduk. O sadece Türk Milli Kurtuluş hareketi’nin  lideri değildir. Eğer böyle olsaydı, bu şimşek  deha, Anadolu’nun dört yanından sonra; Afrika’da, Asya’da, Uzak ve Yakın Doğu’da ve dünyanın  dört bucağında böylesine etkili çıkamazdı. D. edecek

NOT: Bir okuyucum Atatürk konulu yazılarıma kopyala yapıştır suretiyle yazılarıma devam ettiğimi içeren bir mesaj göndermiş. Bu konuda okuyucumu aydınlatmak istiyorum. Benim Atatürk konularını içeren zengin bir kitap ve gazete arşivim var. Birkaç yıldır bunlardan yararlanarak satır satır, kelime kelime alarak yazıyorum. Tabii, yorum ekleme ve çıkarmalar yaparak da yazılarımı kaleme alıyorum. Atatürk konulu yazılarımın amacını da her yazımın başında yazıyorum. Bu kısa açıklamam yazılarımı eleştiren  okuyucumu tatmin etmiştir.