Bu hep yaşanır, seçimlere gidilirken bölgelerin vekil adayları açıklanır ve kimi listeye girer yerini beğenmez, kimisi de listeye hiç giremez. Kırgınlıklar, darılmalar, eleştiriler yaşanır, hatta kimi zaman istifalar bile olur ama zaman adeta ilaç gibidir, ilerleyen süreçte yerini sükûnete bırakır taşlar yerine oturur ve oylar şeffaf sandıklara bir bir atılır.
Tabii aday adayı olan siyasi aktörlerden, “emek verdim çalıştım bu sırayı hak etmedim” diyen, “çok çalıştım hak ettim ve istediğim sırada yerimi aldım” diyen, “beni listeye bile almamışlar, çok şaşkınım bu nasıl iş?” diyen de olacaktır.
İşte merkez yoklaması ile yapılan aday belirleme yönteminde maalesef aday adayı olan her siyasi aktörün istediği olmuyor. Partilerin genel başkanları ve yetkili kurmay ekibinin verdiği karar doğrultusunda hareket edilerek tek belirleyici olunuyor. Oysa demokrasilerin olmazsa olmazıdır seçimler.
Aday adayları belirlenir, sandık konulur, hakim gözetiminde parti üyeleri oy kullanır ve belirlenen sıralama en doğru olanıdır ve hiç kimseler itiraz edemez.
Evet, yöntem bu olmalıdır. Zira Kırşehir’de tüm partiler vekil adayı sıralamalarından memnun değil. Ön seçim, ön seçim, ön seçim doğru olan yöntem budur.
Kırşehir seçmeninin siyasi partilerin aday sıralamasından memnun olmadıklarını söyledik ya hadi bakalım hangi parti kimi aday göstermiş ve bu isimler Kırşehir seçmeninden nasıl oy isteyecek, siyasi tarafımızı bir yana bırakıp objektif bakış açısıyla değerlendirelim.
Elbette kimilerinin pek hoşuna gitmeyecektir ama doğruların asla kaybetmediğini unutmayalım.
İktidar partisi AKP; Kırşehir de yaşayan, tanınan bilinen kente ve partisine hizmet de eden aday adayları vardı ve liste bir hayli kabarıktı da, hatta bazı isimlere kesin aday gözü ile bakılıyordu ama öyle olmadı. 1. sıra Necmettin Erkan ve 2. sıra Osman Arslan aday oldu, parti tabanında görüldüğü kadarıyla rahatsızlık var.
Ana muhalefet partisi CHP; Merkezden ve Kaman ilçesinden olmak üzere toplam sekiz vekil aday adayı müracaat etmişti. Mevcut vekil aynı zamanda hekim de olan Metin İlhan yerini korurken 2. sıraya eski İl Başkanı Şeref Baran Genç getirilmiş, her ikisinin de aynı bölgeden ve aynı aşiretten olması, ayrıca 27.432 seçmenli Kaman ilçesi seçmen iradesinin dikkate alınmaması parti tabanında rahatsızlıklara sebebiyet vermiştir.
MHP Cumhur İttifakı ile birlikte seçime gireceği düşünülürken ayrı olarak girmeyi tercih etmesi ve 1. sıra Ali Aydın Akpınar, 2. sıra Mehmet Ay olarak belirlendikten sonra seçim çalışmalarına başlamış ve burada sessizlik hâkim pek rahatsızlık yok gibi.
İYİ Parti; Bektaş Aydoğan, Asaf Kayaoğlu ve Ömer Ardıç gibi şehirde tanınan bilinen aday adayları mevcut olmasına rağmen, Kırşehir halkı tarafından tanınmayan Turan Yıldırım’ı 1. sıraya ve 2. sıraya da Asaf Kayaoğlu’nu getirmiştir. Burada beklenen olmadığı için seçmen bir sürprizle karşı karşıya gelmiş ve ne yapacağını bilemez durumda. Rahatsızlık, eleştiri, tartışmalar zirve yapmışçasına sürüp gidiyor.
Bir de Yeşil Sol Parti var, bence alacağı her oy diğer partilerin oylarını aşağıya çekecektir ki, dengeleri değiştirebilir. 1. sıra Mustafa Karaman ve 2. sıra Behiye Aksoy şimdilik burada ses seda yok.
Tüm siyasiler “başlıyoruz” dediler ya, partilerin seçim çalışmaları, plan ve programları, gösterecekleri performansları tabiî ki belirleyici olacaktır.
Seçime kadar objektif değerlendirme yaparak zaman içinde hangi partinin vekil çıkarabileceklerini okurla paylaşmaya devam edeceğiz.
Listeler açıklandığına göre seçim atmosferine girdik. Bekleyelim, izleyelim, görelim, yazıp çizerek paylaşalım. Zira adaylar açıklandıktan sonra seçmende kafa karışıklığı yaşanıyor, gri görüntüleri gidermek, karar aşamasında olan seçmene güven vermek lider, aday ve yerel örgütlerin ödevidir.