Yurdumuzun kurtarıcısı ve Türkiye Cumhuriyetimizin kurucusu Dünya Lideri Mustafa Kemal Atatürk döneminde turizm çok bilinen bir hizmet dalı olamadı. Ancak Atatürk’e ait olan sözlerden kimileri turizmle bağlantılı... Bu özsözlere aşağıda yer verelim.

Atatürk’ün Turizm İle İlgili Dolaylı Olarak Söylediği Sözlerin Derlemesi Şu Tümcelerden Oluşmaktadır;

 

·         Ekonomik kalkınma, Türkiye’nin hür, bağımsız, daima daha kuvvetli, daima daha refahlı Türkiye idealinin bel kemiğidir.

·         Medeniyet yolunda başarı, yenileşmeye bağlıdır.

·         Kültür, okumak, anlamak, görebilmek, görebildiğinden anlam çıkarmak, ders almak, düşünmek ve zekâyı geliştirmektir.

·         Bir milletin yenileşmesinde ölçü, musikide değişikliği alabilmesi, kavrayabilmesidir.

·         Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş demektir.

·         Yüksek bir insan topluluğu olan Türk Milleti’nin tarihi bir özelliği de, güzel sanatları sevmek ve onda yükselmektir.

·         Hiçbir millet aynen diğer bir milletin taklitçisi olmamalıdır. Çünkü bir millet, ne taklit ettiği milletin aynı olabilir, ne de kendi milliyetçiliği içinde kalabilir.

·         Vatan imar istiyor, zenginlik ve refah istiyor, bilim ve ustalık, yüksek uygarlık, hür düşünce ve hür yaşayış istiyor.

·         Bu vatan, çocuklarımız ve torunlarımız için cennet yapılmaya layıktır.

 

 

İstanbul Tüyap Fuar Merkezinde gerçekleştirilen Emitt Turizm Fuarı ya da Doğu Akdeniz Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı Emitt, dünyanın en büyük turizm fuarından birisidir. Etkinlik, her yıl yüzlerce sektör profesyonelini ve dünyanın dört bir yanındaki tatil yerlerinin ve seyahat şirketlerinin sunduğu yeni ve coşku verici seyahatlerden yararlanmak isteyen binlerce katılımcıyı ağırlamaktadır.

Emitt Turizm Fuarı, Türkiye’de pek çok yeni tatil ve turizme hedef oluşmasına ortam hazırlayan, Türkiye’de şehirlerin hatta köylerin markalaşmasına ve yerli yabancı turistle buluşmasına ev sahipliği yapan turizm sektörünün dünyaya açılan en önemli kapısı olarak algılanmaktadır. Fuar, tüm katılımcılara, profesyonel yerli ve uluslararası ziyaretçilere yeni iş ve iş birliği olanakları sunabilen bir platform olarak düşünülmektedir.

Fuara belediyelerin, valiliklerin, yaz-kış oteller ve turist merkezlerinin, tur operatörlerinin, acentelerin yanı sıra basın mensuplarının ve ilgi duyan herkesin katıldığını gözlemledim.

Ancak, bir gerçeği de vurgulamak isterim. Her şey çok pahalandı. İnsanların alım güçleri azaldı mı azaldı. Daha çok yabancı turistlerin ülkemize geleceği bilinmektedir. Turist, pahalılık ve rahatsızlık da getirmektedir.

Emitt Fuarını ziyaretim sırasında Gazeteci Yazar ve Kültür-Turizm Bakanlığı Halk Şairi sıfatıyla; görkemli bulduğum, çevrelerinde ilgi ve saygı duyulan, olumlu yaklaşım gösteren bölümler ya da kayda değer kişiler şunlar oldu:

Bu yıl kimi illerimizin katılmadığına koşut, deprem bölgesi illerimiz de haklı nedenle katılamadıklarının gözlemini edindim.

Geçmiş yıllarda katılan Kahramanmaraş’tan Otel Germanicia Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü aynı zamanda Turizm ve Gastronomi Dernek Başkanı kaliteli insan Gökhan Büyükdereli’yi aradı gözlerim… Telefon konuşması ile iletişim kurdum. Kendisiyle kısa ve öz söyleşimiz oldu. Katılamadıklarını belirttiler!

Geçmiş yıllarda katılan Elazığ Valiliği bölümünde önceden tanıdığım İl Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Demirdağ, Şube Müdürü Hasan Doğan, Memur Ahmet Bayrak ve Araştırmacı Bayram Soykan da gelmediler.

Geçen yıl gelen Karaman Belediyesi Başkan Yardımcısı Eyüp H. Aslan ile bölümünde, hem de Güzel Türkçemizin aşığı Karamanoğlu Mehmet Bey’in canlı izlenimini veren görüntüsü önünde tanışıp konuşmuştuk. Bu yıl onlar da katılmadılar.

Hattuşa Termal Otellerinin sahibi dostumuz Doğan Doğan da bul yıl katılmayanlar arasında yerini aldı. Telefon konuşmamızda; bu yıl kimi nedenlerle

Emitt Turizm Fuarına katılamadıklarına değindi. Köşe yazılarımda Hattuşa Termal Otellerine yer vereceğimi belirttim. Bir espri olarak; Doğan Doğan için şiir yazacağımı da söyledim. Yeter ki davetinizi esirgemeyiniz, dedim.

* Faik Aşçı ile göz göze geldik… Uzun uzun söyleştik. Isparta Standında oturduk. Abdülkadir Aydınlı ile tanıştık. Isparta İl Kültür ve Turizm Müdürü Ali Göçer ve Müdür Yardımcısı Osman Çot ile tanışıp görüştük.

* Sonrasında gezimizi Yusuf Demirel ile sürdürdük. Kıbrıs Türk Rehberler Birliğinin katıldığını, Mersin, Bursa, Denizli, Fethiye, Nevşehir ve Bodrum stantlarında ilgililer, katılımcıları geniş alanda konuk ettiler. Bunlar en çok ilgi gören bölümler oldu.

* İlçemin (Hacıbektaş) Belediye Başkanı Arif Yoldaş Altıok ile Kapadokya bölümünde buluştuk. Yanımızda olan Hacıbektaş Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Alican Danacı da sohbetimize katıldı. Özlem giderdik, denebilir.

* Bodrum Standı geniş alanlı ve kalabalıktı. Belediye Başkanı Ahmet Aras, gülen yüzü ile ilgi gösterdi.

* Nazilli Standında Mastaura Antik Kenti Kazı Başkanı Sedat Akkurnaz’ın ilgisini gördüm.

* Balıkesir Agıros Termal Otel Yöneticisi Ahmet Gedik, Fethiye Belediye Başkanı Alim Karaca ve Fethiye Çalış-Der Yön. Kurulu Başkanı Mete Ay görüştüğümüz adlar oldu.

* Muğla Seydikemer Belediyesi Meclis Üyesi Halil Ertürk, güreşlere davette bulundu.

* Seçim öncesi olduğundan adaylar boy gösterisinde ve kameralar karşısında oldular. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, yoğun kalabalığı arkasına almıştı. Memleket Partisi CB adayı Muharrem İnce, arkasındaki bir grup gençle yol aldılar.

Fuarda yerli ve yabancı bölümler ve katılımcılar var. Görüşmeler var, gezme var, eğlence var. Daha neler var? Diyebilirsiniz. Derim ki: Gerisi anlatılmaz, görmek gerekir! Geçmiş yıllara kıyasla bu yıl fuara illerimizin katılımı ve ziyaretçi sayısı daha az oldu.

Bu yıl 12-15 Nisan 2023 tarihleri ziyaretçilere açık oldu. Emitt Fuar etkinliğinin izlenmesi öneririm. İzleyene görüş ufku açmaktadır.

*