Sağlık

“COVID-19 SONRASI, KALP SORUNLARI ARTTI”

Özel Musa Gül Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Hatice Rahimova Uyarıyor:

 

“COVID-19 SONRASI, KALP SORUNLARI ARTTI”

KIRŞEHİR’DE faaliyet gösteren Özel Musa Gül Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Hatice Rahimova koronavirüs hastalığının ardından kalp krizi vakalarında artış görüldüğünü belirterek Kırşehirlileri uyardı. 

Pandemi sonrası tüm bu belirtilerin yanı sıra  en fazla kalp-damar  hastalıklarının arttığını  belirten  Özel Musa Gül Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Hatice Rahimova, COVID-19 enfeksiyonu öncelikle bir solunum yolu hastalığı olsa da artık kalbiniz de dahil olmak üzere vücudunuzun birçok bölümünü etkileyebileceğini, kalp sorunlarının aylar hatta bir yıl veya daha uzun süreli COVID semptomlarına dönüşmesi mümkün olduğunu bildirdi.

COVID-19 SONRASI KALP PROBLEMLERİNİN BELİRTİLERİ NELERDİR?

Uzm. Dr. Hatice Rahimova açıklamasında ,”COVID-19'dan sonra göğüs ağrısı, nefes darlığı, çarpıntı, baş dönmesi, ani kilo alımı ve bacaklarda veya ayaklarda açıklanamayan şişlik dahil olmak üzere kalple ilgili birkaç semptom yaşayabilirsiniz. Bu nedenle, aşağıdaki belirtilere dikkat edilmeli ve kalp rahatsızlığınız olduğunu düşünüyorsanız mutlaka tıbbi yardım alınmalıdır “dedi.

COVID-19 SONRASI GÖĞÜS AĞRISI

Uzun süreli COVID'de kas ağrısı yaygın olabilir ve göğüs kaslarının da etkilendiğini ifade eden  RAHİMOVA ,”ağrının nedenin COVID-19'dan sonra kas yorgunluğuna bağlı tüm göğüste veya belirli bir bölgede hassasiyet hissedebileceğini ifade ederken şu bilgileri verdi.

COVID-19, miyokardit adı verilen bir durum olan kalp kasında iltihaplanmaya neden olabilir. Miyokarditin ciddiyetine ve kişisel sağlık faktörlerinize bağlı olarak iltihabın ve buna bağlı göğüs ağrısının geçmesi aylarca sürebilir.

COVID-19, kan damarlarınızı kaplayan hücreleri hedefler ve bu hücreler hasar görürse, vücutta kan pıhtıları oluşabilir. Bazı kan pıhtıları kalbe giden kan akışını bozarak kalp krizine neden olabileceği gibi göğüs ağrınız kalbinizle ilgili olmayabilir. Örneğin, pulmoner emboliniz varsa, akciğerlerinizde kan pıhtısı varsa, kalbiniz etkilenmediği halde kalp krizi geçiriyormuşsunuz gibi hissedilen şiddetli göğüs ağrısına neden olabilir. Hem kalp krizleri hem de pulmoner emboliler hayatı tehdit edicidir.

COVID-19 SONRASI ÇARPINTI

COVID-19'dan sonrası tekrarlayan çarpıntıların, kalp ritim bozukluğu olabileceğini dile getiren Uzm. Dr. RAHİMOVA, o esnada ne yaptığının not edilmesi ve mutlaka bir kardiyoloğa görünülmesi gerektiğini bildirdi.

COVID-19 SONRASI NEFES DARLIĞI

Nefes darlığı gibi solunum sorunları COVID-19'dan sonra mümkün olduğunu ifadesini kullanan Dr. Rahimova, “COVID-19 sonrası akciğer semptomlarının farklı nedenleri vardır ve bazıları kalbinizle başlar. Örneğin, merdiven çıkarken nefes almakta zorlanabilirsiniz, tam nefes alamadığınız veya normalden daha sık dinlenmeniz gerektiği hissine kapılabilirsiniz. Nefes darlığı, kalbinizin olması gerektiği gibi çalışmadığı bir durum olan kalp yetmezliğinden kaynaklanabilir. Bazı durumlarda, koronavirüs kalp kasını zayıflatır, bu nedenle o kadar güçlü bir şekilde pompalayamaz. COVID-19 sırasında pulmoner ödem nedeniyle akciğerlerinize fazladan sıvı girerse, uzun vadeli bir semptom olarak nefes darlığı yaşama olasılığınız daha yüksektir. Çoğu zaman akciğer ödeminin nedeni, kalbin akciğerlerden aldığı kanı dolaştıramayacak kadar zayıf olmasıdır. Bu akciğerlerde sıvı birikmesine neden olur ve nefes almayı zorlaştırabilir” dedi.

COVID-19 SONRASI BAŞ DÖNMESİ

Dr. Rahimova; “Baş dönmesi, kalp problemlerinin belirtileri olabilecek uzun dönem COVID-19 semptomlarıdır. Ancak COVID-19'dan sonra baş dönmesine sebep olabilecek başka nedenlerin de var COVID-19 enfeksiyonu beyni ve iç kulağı etkileyerek baş dönmesi yaşama olasılığınızı artırabileceğini ayrıca baş dönmesine susuzluk, stres ve düşük kan şekeri gibi birçok şey neden olabilecektir. Genellikle bu belirtiler, siz iyileştikçe kendiliğinden geçebilecektir. Ancak nefes darlığı, çarpıntı veya göğüs ağrısı gibi belirtilerle birlikte geliyorsa hemen tıbbi yardım alınması gerekiyor” diye konuştu.

BACAKLARIN, AYAK BİLEKLERİNİN VE AYAKLARIN AÇIKLANAMAYAN ŞİŞMESİ

COVID-19’un fazla sıvı bazen vücudunuzun dokularında toplanarak şişmeye neden olduğuna dikkat çeken Dr. Rahimova, “Hafif ödem, ilaçlar, hamilelik, diyetiniz ve çok uzun süre oturmak gibi birçok şeyden kaynaklanabilir. Çoğu zaman ödem kendiliğinden geçer. Ancak şişlik birkaç haftadan fazla devam ederse, mutlaka hekime başvurulmasını gerekiyor. Sağlığınız bizim için değerlidir ve bu tür belirtilerin görüldüğü anda ihmal edilmemesi gerekiyor” dedi. (HABER MERKEZİ)