İl Sağlık Müdürlüğü, kadınları serviks (rahim ağzı) kanserine karşı uyardı ve düzenli tarama testlerinin önemini vurguladı. Müdürlük, 30 ile 65 yaş arasındaki kadınların her 5 yılda bir HPV Testi veya Pap Smear testi yaptırmalarının uygun olduğunu belirtti. Bu testler, Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezlerinde (KETEM) ücretsiz olarak yapılabiliyor.
Rahim Ağzı Kanseri Nedir?
Rahim ağzı kanseri, rahmin alt kısmı olan rahim ağzında meydana gelir ve genellikle HPV (Human Papilloma Virüs) kaynaklı uzun süreli enfeksiyonlara bağlı olarak gelişir. Dünya genelinde her yıl yaklaşık 500 bin yeni rahim ağzı kanseri tanısı konmaktadır. Genellikle 50 yaş civarında ortaya çıkmakla birlikte, son yıllarda genç kadınlarda da görülmeye başlanmıştır.
HPV virüsü, rahim ağzı kanserlerinin neredeyse tamamından sorumludur. Genellikle belirti göstermemekle birlikte, oldukça bulaşıcıdır. Çoğu kadın, yaşamının bir döneminde HPV virüsü ile karşılaşır ve vücut savunma sistemi yardımıyla bu virüsü yener. Ancak bazı HPV türleri, vücut savunma sisteminden kaçarak rahim ağzı kanserine neden olabilir. HPV virüsünden korunmak ve düzenli sağlık kontrolleri yaptırmak, hastalığın erken dönemde saptanmasını ve tedavi başarısını artırır.