Boyun kitleleri zaman zaman hastaları rahatsız eden ve kötü hastalık şüphesiyle ortaya çıkan şikayetlerdendir. Kulak-burun-boğaz pratiğinde çok sık karşılaşılan özellikle çocukluk çağında ve yüz ağız bölgesinde gelişen yara, uçuk gibi lezyonlar sebebiyle ortaya çıkan genelde ikincil gelişen tepkisel çene altı, kulak çevresi ağrılı şişlikler şeklinde kendini belli eder. Çok çeşitli sebebi ve tedavisi olan bu şikâyetin şükür ki sebebi genellikle basit araştırmalar ve tedavi yöntemleriyle yönetilebilmektedir. Genellikle altında kötü veya daha ileri tedavi gerektiren hastalıklar yatmamaktadır.

Çoğunlukla iyi huylu olan bu şişlikler genelde hasta ve hasta yakınlarını tedirgin eder. Klinik olarak fark edildiği süre 1 haftadan kısa ise, ağrılı ise, altta yatan dudakta uçuk, ağız yarası, diş enfeksiyonu ya da bademcik iltihaplanması gibi sebepler altta yatıyorsa genellikle korkulmasına gerek olmadan sebebe yönelik tedavilerle iyileştirilebilmektedir. Bu tedavide de genellikle antibiyotikler ve semptomatik tedaviler kullanılmaktadır.

Ancak nadir de olsa bu özelliklerin dışında süreci olan, ya da belirgin bir sebep saptanmayan ve verilen yukarıda bahsi geçen tedavilerden fayda görmeyen hastalarda genellikle daha basit ve zararsız bir tetkik olan boyun ultrasonografisi yapılmaktadır. Burada ise radyoloji hekimleri ultrasonografik olarak ilgili şişliğin bulunduğu alana bakmakta, bu şişliğin ultrasonografide özellikleri değerlendirilerek araştırılması gereken bir durum mu yoksa tedaviyle geçebilecek bir durum mu olduğu isteyen hekimi yönlendirmek amaçlı istenmektedir.

Bu ön bilgilerden sonra tedavi ettiğimiz bir hastadan kısaca bahsetmek istiyorum. Hastamız 19 yaşında bayan. Hasta son 5-6 aydır var olan giderek artan sağ boyunda şişlik şikayeti ile başvurdu. Dış merkezde yapılan tahlil ve tetkiklerinde sağ boyunu büyük oranda kaplayan kist yapılı kitle görüldüğü bildirildi. Hastaya ameliyat önerildi. Önerilen tedaviyi kabul eden hastaya boynun tamamını kapsayacak şekilde ancak estetik zaafiyete mümkün mertebe sebep olmayacak şekilde ameliyatı yapıldı. Şah damarı, boynun derin toplar damarı, boynu, omuzu, dili, ses tellerini hareket ettiren sinirler ortaya konarak ve korunarak kitlesi çıkarıldı. Hastamız birkaç günlük pansuman ve tedavi ile şikâyeti ve sebebinden tedavi edilmiş oldu.

Bu vesile ile ilgili olarak şikayetler dahilinde kulak-burun-boğaz uzmanlarına danışılmalı genellikle basit yöntem ve ilaçlarla tedavi edilen boyun şişliklerinin nadiren daha büyük sorunlara sebebiyet verebileceği bilinmeli tam bir Kulak burun boğaz muayenesi ve görüşü alınmasını tavsiye ederiz.

Sağlıcakla Kalın.