Uzm. Dr. Erhan Zencir: “Yaz ishali uygun şekilde tedavi edilmediği takdirde çocukların vücudunda sıvı kaybına yol açarak, su ve tuz dengesini bozabiliyor”
YAZ MEVSİMİNDE EN SIK GÖRÜLEN HASTALIK: İSHAL
Özel Musa Gül Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzm. Dr. Erhan Zencir, yaz aylarında çocuklarda en sık görülen ishal ve kusmalara karşı uyardı.
Yaz aylarında çocuklar için asıl tehlikeli olan durumun ishal ve kusmaların olduğunu ifade eden Uzm. Dr. Zencir, ishal ile birlikte kusma, vücutta ciddi oranda sıvı kaybına yol açtığını belirterek şu ifadelere yer verdi:
“Sıvı kaybına önlem alınmaz ise böbrek yetmezliğine yol açabilecek ciddi tablolar ortaya çıkmaktadır. Yaz aylarının gelmesiyle birlikte çocuklarda ve yetişkinlerde en sık görülen bulaşıcı hastalıkların başında ishal görülüyor. Yaz ishali uygun tedavi edilmediği takdirde çocukların vücudunda sıvı kaybına yol açarak, su ve tuz dengesini bozabiliyor.
“Yaz ishali, en çok 0-5 yaş grubundaki çocukları etkiler. Anne sütü alan bebeklerde 7-8’den fazla, anne sütü almayan çocuklarda ise 4’den fazla sulu dışkılama, ishal olarak kabul ediliyor. İshal sonucunda vücutta oluşan bakteriyel enfeksiyonlar nedeniyle vücut ısısının 39 derecenin üzerine çıkabilir. Bu nedenle ailelerin, çocuklarındaki ishal ve kusmanın şiddetine dikkat etmesi, ishale kusma eşlik ettiğinde, çocuk yeterince beslenemediği ve sıvı alamadığı için vücudundaki gerekli sıvı miktarı da dengeleyemez. Bu duruma önlem alınmadığı takdirde vücuttan fazla miktarda sıvı kaybı ile birlikte akut böbrek yetmezliğine yol açabilecek sağlık sorunları ortaya çıkabilir. Bu sebeple çocuklara bol su, ayran, meyve suyu gibi içecekler ve patates, muz, yağsız lapa pirinç, yoğurt gibi yiyecekler verilerek kaybedilen sıvının tekrar alınması sağlanmalıdır”.
Çocuklar sevdiği her şeyi yiyebilir ama bunun yanında bol sıvı alması çok önemli olduğunu belirten Uzm. Dr. Zencir, inatçı ve kronik bir ishal durumunda mutlaka doktora başvurulması gerektiğini bildirdi. (HABER MERKEZİ)