Operasyonda çatışma: 1 polis şehit oldu
Operasyonda çatışma: 1 polis şehit oldu
İçeriği Görüntüle

Kırşehir’de 38. Ahilik Haftası coşkuyla kutlandı. Resmî törende konuşan Kırşehir Valisi Murat Sefa Demiryürek, Ahilik kültürünün yalnızca ekonomik değil, aynı zamanda ahlaki ve toplumsal bir değerler bütünü olduğunu vurguladı. Vali Demiryürek, Ahiliğin 13. yüzyılda Ahi Evran-ı Veli’nin önderliğinde Kırşehir’de filizlendiğini hatırlatarak, bu kültürün akıl, ahlak, bilim ve emeği bir araya getirdiğini ifade etti. “Ahilik; üretimi sadece ekonomik bir faaliyet olarak görmemiş, her malın ve hizmetin arkasında insan onurunu, alın terini ve adaleti aramıştır” dedi.

Kadının Toplumdaki Yeri Vurgulandı

Konuşmasında kadınların Ahilik sistemindeki rolüne özel yer ayıran Vali Demiryürek, Anadolu’da kadının hem aileyi hem toplumu ayakta tutan temel güç olduğunu belirtti.

Vali Demiryürek, “Ahiliğin kadını da içine alan yönü, toplumumuzun en önemli değerlerinden biridir. Kadınlarımızın emeği, Anadolu’da hem aileyi hem toplumu ayakta tutan temel güç olmuştur. Dün olduğu gibi bugün de kadınlarımız yalnızca ev içinde değil; üretimden ticarete, sanattan bilime, eğitimden yönetime kadar hayatın her alanında etkin bir şekilde yer almaktadır. Kadınlarımızın üretimde, ticarette, eğitimde, kültürde ve sosyal yaşamda daha güçlü şekilde var olması hem ülkemizin kalkınmasına hem de Ahilik ruhunun geleceğe taşınmasına büyük katkı sunmaktadır. Kalkınmamızın, toplumsal huzurumuzun ve geleceğe güvenle bakmamızın temeli, toplumun her kesiminin ortak emeği ve sorumluluğunda saklıdır.” ifadelerini kullandı.

Toplumsal Dayanışma ve Evrensel Değerler

Vali Demiryürek, “Esnafımız, zanaatkarımız, çiftçimiz, işçimiz, girişimcimiz ve tüm vatandaşlarımız; ürettikleriyle, paylaştıklarıyla ve dayanışmaları ile bu ülkenin gelişimine katkı sunmaktadır. Bugün çağdaş dünyanın benimsediği pek çok ilkenin, yüzyıllar öncesinde Ahilik prensipleri adı altında bu topraklarda hayat bulmuş olması, bize bu değerlerin evrenselliğini ve kalıcılığını göstermektedir. Ahilik; barışı, kardeşliği ve adaleti yalnızca belirli bir zümreye değil, toplumun bütününe yüklediği sorumluluklarla kuşaklara aktarmıştır” diye konuştu.

Vali Demiryürek konuşmasına “Gönül insanı, debbağların piri ve 32 esnaf zümresinin lideri Piri Piran Ahi Evran-ı Veli’yi rahmet ve minnetle anıyor; Ahilik kültürünü bugüne taşıyan tüm esnaf ve zanaatkârlarımıza teşekkür ediyorum. Bu haftanın gerçekleşmesinde bizlere her konuda destek veren Ticaret Bakanımız Sayın Prof. Dr. Ömer Bolat’a şükranlarımı arz ediyorum. 38. Ahilik Haftasının milletimize, ülkemize ve Kırşehir’imize birlik, bereket ve kardeşlik getirmesini diliyorum.” diye son verdi.

Muhabir: Gurbet Erul