Gündem

Seyfe Gölü tamamen kurudu

 

KIRŞEHİR'in Mucur ilçesinde 152 bin hektarlık alanda, 187 kuş türüne ev sahipliği yapan Seyfe Gölü, yağışların azalması ve su kuyularının kontrolsüz kullanılmasıyla birlikte tamamen kurudu.

İç Anadolu Bölgesi'nin su kaynaklarından Seyfe Gölü, 1989'da 1'inci derece sit alanı, 1990'da tabiat koruma alanı ilan edildi. Göl, 1994'te de Ramsar Sözleşmesi ile uluslararası düzeyde korunma altına alındı. 152 bin hektarlık alanda, 187 kuş türüne ev sahipliği yapan göl, yağış almaması ve sondaj kuyularının fazla olması nedeniyle tamamen kurudu.

Suyun olduğu zamanlarda başta flamingo olmak üzere, turna, ördek, angut gibi kuşlara ev sahipliği yapan, Kırşehir'in Mucur ilçesi sınırlarındaki göl, kış ve ilkbahar aylarında yağan kar ve yağmur sularıyla canlansa da aşırı sıcak nedeniyle tamamen kuruyarak sessizliğe bürünüyor.

Yaz aylarında yağışların yeteri kadar olmaması ve gölü

besleyen Seyfe, Horla, Yenidoğanlı ve Malya pınarlarının kuruması nedeniyle göl adeta "tuz tarlası"na dönüyor. Yaz aylarında gölü ziyarete gelen az sayıda kişi de bu duruma üzülüyor.

Daha önce geldiklerinde değişik türde kuşları gözlemlediklerini anlatan vatandaşlar, "Bir nebze de olsa gölde suyu ve kuşları görüyorduk. Şu anda içler acısı bir durumda. Seyfe Gölü kurumuş vaziyette. Yetkililerin buna bir an önce çözüm bulmasını istiyoruz. Burası Kırşehir'in çok önemli bir değeri. Önceleri buraya çok ziyaretçi geliyordu, cıvıl cıvıl oluyordu" diye konuştu.

Seyfe Gölü, Kırşehir'in 35 kilometre doğusunda bulunan sığ , 15 km² alana sahip tektonik göl. Denizden 1080 metre yükseklikte olan gölün bulunduğu Seyfe Ovası'nın tamamı 152.200 hektar. Bunun 1550 hektarı göl, 9700 hektarı geçici bataklık, geriye kalanı ise tarım alanı. Gölün derinliği, içeriye doğru 200 metre ilerledikçe 4-5 metreyi bulmakta. En derin yeri 10-12 metre arasında. Uzunluğu 10 km, genişliği 5 km, çevresi 26 km'dir.

Yazın suyu iyice azalan Seyfe Gölü'nün kış aylarında bol yağış nedeniyle kabardığı ve etrafının bataklığa dönüştüğü görülür. Kapalı havza olduğu için suyu, durdukça tuzlanır. Bu nedenle toprak çoraklaşır.

İlk kuruması 2006 yılında gerçekleşen Seyfe Gölü, dünyada nesilleri azalan flamingo kuşlarının konakladığı bir yerdir. 600 binden fazla çeşitli türden kuşların bulunduğu bu alan Milli Park alanı haline getiriliyor. Av mevsiminde avcılar tarafından vurulan bu kuşların nesillerinin azalmaması için önlemler alınıyor. 50 ayrı kuş türünün kuluçkaya yattığı, 182 kuş türünün barındığı "Kuş Cenneti" ne yaklaşık 25 kuş türü de göç sırasında uğramakta.

Mucur'a 20 kilometre olan tektonik göl niteliğindeki Seyfe Gölü'nün batısında Seyfe ve Gümüşkümbet, doğusunda Kızıldağ ve Karaarkaç, kuzeyinde Malya Düç, güneyinde Yazıkınık ve Budak köyleri bulunmakta. Çevresindeki kontrol edilemeyen sondaj kuyularının çokluğu, Mucur içme suyunun bu alandan karşılanması Seyfe Gölü'nün tamamen kurumasına yol açmaktadır. (HABER: FAHRETTİN TOKER)