Ahiliğin kelime anlamını ya da tarihçesini Ahi Evran-ı Veli’nin kim olduğunu Kırşehirli vatandaşlar bilmekte. Peki, Ahilik Haftası kutlamaları yaklaşırken Ahilik amblemini ve Ahilik sancağını ne kadar biliyoruz? Ahilik amblemin de Ahi Evran-ı Veli bulunmaktadır. Görsel Ahi Evran-ı sembolize etmektedir. 3’lü şerit ise ustalık, kalfalık ve çıraklığı temsil etmektedir. Kurucusu ve esnaf teşkilatını yansıtan bu amblem Ahilik kültürünün bütünüdür.   

Ahilik 1.Jpg

Ahilik sancağı ise Osmanlı döneminde Ahilik ve Ahilik prensipleriyle sıkı sıkıya bağlı olan her esnaf zümresinin kendisine ait bir sancağı vardı. Ahiliğin merkezi Kırşehir’deki sancağın ise diğer esnaf zümrelerine ait sancakların üzerinde kuşatıcı bir rolü vardır.  Böylelikle Ahi Sancağı günümüze taşınmıştır.

Df9D8Afb D56F 4707 Bd0C Dc42A4783687

Kapadokya'da 2025 yılı ön rezervasyon talepleri turizmcileri umutlandırdı Kapadokya'da 2025 yılı ön rezervasyon talepleri turizmcileri umutlandırdı

Ahilik sancağının kenarı yeşil kısımlar da besmele ve Ayetel Kürsi suresi yer almaktadır. Kenarda pembe işaretli yerde Enfal Suresinden ayetler yer almaktadır. Aşağı sarı kısımda ise yine Enfal Suresinden ayetler yer almaktadır. Orta kısımda ise mor işaretli yerlerde Enfal Suresinden ayetler, kırmızı kısımda Ra’d suresinden ayetler yer almaktadır. Orta kısımdaki Hilalin içerinde ise ‘’İlahi başarıya dayanmak, yüce Osmanlı Devlet’inin mülküdür yazmaktadır. Ayrıca Hilal’in iç kısmında 2. Abdülhamit Han’a ait tuğra bulunmaktadır.

Muhabir: Ayşe Hilal Deliorman