Diyetisyen Pınar Demirkaya, şeker katkısı ile yapılmış yiyeceklerin tüketilmesi konusunda bir açıklama yaptı.
Pınar Demirkaya, konuyla ilgili yaptığı açıklamada şu bilgileri verdi:
“Son yıllarda Dünyada obeziteninprevelansı giderek artmakta. Bu nedenle birçok araştırmacı ve klinisyenobeziteninprevelansını azaltmak için araştırmalar yapıyorlar.
Neredeyse hepimiz yemeklerin yanında bir şeyler içme isteğimizi bastıramıyoruz. Özellikle yaz aylarında sıkça reklamlarda gördüğümüz o buz gibi içecekler bizi oldukça cezbediyor. Bizde özellikle havaların ısınmasıyla hayatımıza daha fazla dahil ediyoruz fakat onların bu kadar masum göründüğüne bakmayın. O çok severek yemeklerin yanında tercih ettiğimiz çoğu içecek maalesef yüksek oranda şeker içeriyor. Çoğu insan bölgesel olarak yağlanma sebebinin yüksek yağlı besin tüketiminden kaynaklı olduğunu düşünüyor fakat durum böyle değil. Şeker Tüketimi vücutta yağ depolanmasını tetikleyen ilk faktördür. Özellikle içtiğimiz içeceklerin paket arkalarını incelediğimizde aslında gözden kaçırdığımız, bize masum gelen o çok sevdiğimiz içeceğin gerçek yüzünü görmüş oluyoruz. Şekersiz olarak adlandırılan çoğu içeceğin ise farklı şeker türünü veya tatlandırıcı içerdiğini görebilirsiniz. Bu alandaki en önemli sorulardan biri şeker katkısı yapılmış içeceklerin (ŞKİ) tüketiminin azaltılmasının obeziteprevelansının azaltılmasında ve obezite sürecinin daha iyi yönetilmesine katkı gösterip gösteremeyeceğidir. Obezitenin yanı sıra ŞKİ’ler diş ve kemik sağlığı, glukoz toleransı, hidrasyon, hayat kalitesi, kişinin ekonomisi ve çevresi olmak üzere bir çok farklı konularda da etkisinin olduğunu görebilmekteyiz.
“Bazı epidemiyolojik çalışmalar, ŞKİ tüketimi ile obezite arasındaki ilişkiyi destekliyor, aynı zamanda hayvanlar üzerinde yapılmış bazı çalışmalar, belirlenen şekilde ŞKİ tüketiminin vücut ağırlığını arttırdığını göstermiştir. Bir bardak şekerli içeceğin içerdiği şeker oranına baktığımızda konunun önemini kavrıyor, üzerinde durulması gereken bir konu olduğunu anlıyoruz. Konunun önemini anlıyoruz fakat maalesef bu alanda yapılan çalışmalar oldukça az. Az makale kaynağının ve araştırmaların olması firmaların ticari bakış açılarından kaynaklı olabilmektedir. Bu alanda yapılacak çalışmanın ŞKİ’ lerin etkilerini tatlandırıcının türüne, kullanımına ve ekleniş şekline göre ayırıyor olması gerekiyor. Yapılacak çalışma doğruları saptırabilecek bütün faktörlerden uzak tutulmalı ve çok iyi bir şekilde planlanmalı. Bütün bunlar gerçekleştirilebilirse bu alanda sağlık ve bilim adına doğru bir sonuca varılabilir.” (HABER MERKEZİ)