Kırşehir Belediyesi 3 Aralık 1984 tarihinde aramızdan ayrılan bozlak ustası Muharrem Ertaş’ı vefatının 39. yılında bir programla anacak.

''Türkiye, terör şebekelerine karşı mücadelesini her platformda sürdürmeye kararlıdır'' ''Türkiye, terör şebekelerine karşı mücadelesini her platformda sürdürmeye kararlıdır''

Belediye Başkanı Selahattin Ekicioğlu, Muharrem Ertaş’ı yarın saat 19.00’da Neşet Ertaş Kültür Sanat Merkezi'nde bir programla anacaklarını açıkladı.

Bozlak denilince akla gelen ilk isim Muharrem Ertaş’ın geldiğini belirten Başkan Ekicioğlu; Muharrem Ertaş’ın mütevazı yaşam biçimi ve türküleriyle, hayatın güzelleşmesi adına bahsettiği gerçekçi ifadelerle, eşsiz sesi ve sazıyla bu gelenek içinde çok ayrı ve özel bir yere sahip olduğunu söyledi.

Bozlak kültürünün en önemli üstadı olan Muharrem Ertaş’ın başta oğlu Neşet Ertaş olmak üzere birçok kişiye de örnek olduğuna dikkat çeken Başkan Ekicioğlu, yaptığı açıklamada,” Büyük saz ve söz üstadı Muharrem Ertaş, kökü yüzyıllar öncesine dayanan Anadolu Abdal geleneğinin en önemli temsilcilerinden biri olarak tarihteki yerini almıştır. Oğlu Neşet Ertaş'ın babasını, "Muharrem Ertaş bir gönül delisi, bir insan velisi idi." şeklindeki tarifi bizlere çok şey anlatmaktadır. Muharrem Ertaş, mütevazı yaşam biçimi ve Türküleriyle, hayatın güzelleşmesi adına bahsettiği gerçekçi ifadelerle, eşsiz sesi ve sazıyla bu gelenek içinde çok ayrı ve özel bir yere sahiptir.Karacaoğlan'dan, Dadaloğlu'ndan ve Pir Sultan Abdal'dan aldığı felsefeyle Türküleri havalandıran Muharrem Ertaş, son nefesine kadar sazı ve sözüyle Anadolu Abdal geleneğinin devam ettirilmesini de hep söylemiştir. Bu nedenle de Anadolu Abdal geleneğinin yaşatılması için hepimize büyük sorumluluklar düşmektedir. Bozlağın ana vatanı olan Kırşehir'in, UNESCO'nun müzik alanındaki Yaratıcı Şehirler Ağı'na Türkiye'den giren ilk şehir olmasındaki en büyük ve temel pay kuşkusuz başta Muharrem Ertaş olmak üzere Neşet Ertaş ve bu geleneğin devam ettiricileridir. Bu nedenle de onlara çok şey borçluyuz. Bundan 39 yıl önce aramızdan ayrılan Anadolu Abdal geleneğinin en önemli temsilcisi Muharrem Ertaş'ı bir kez daha saygı ve özlemle anıyor; tüm hemşehrilerimi 3 Aralık 2023 Pazar günü Neşet Ertaş Kültür Sanat Merkezi'nde saat 19:00’daki anma programımıza davet ediyorum.”

MUHARREM ERTAŞ KİMDİR?

1913 yılında Yağmurlubüyükoba Köyü'nde doğdu. Annesi Ayşe Hanım, babası zurnacı Kara Ahmet'tir. Çiçekdağı, Keskin, Yerköy ve İlçemize bağlı Kelismailuşağı Köyünde sanatını sürdürdü. İlk saz hocaları dayıları Bulduk Usta ve Yusuf Ustadır. Henüz küçük bir çocukken köylerde sünnet ve düğün törenlerinde, bayramlarda saz çalarak dolaşmaya başladı. Orta Anadolu geleneksel halk müziğinden geniş bir repertuvarı vardı. Bozlakların yanı sıra halay türünün de örneklerini çalıp söyledi. Bazen de usandım şu yalan dünyadan aydos çığırmasında olduğu gibi dinsel içerikli türkülerde söylemiştir. Sazından çıkan pırıl pırıl nağmeler ve sesinin tınısı coşkulu akan bir çağlayan gibiydi. Aşiretinden aldığı yeteneği kendi kişiliğinde bütünleştirerek bir deha haline gelmişti. 1984 yılında Kırşehir’ in Bağbaşı Mahallesinde vefat etti. (HABER MERKEZİ)

Editör: Fahrettin Toker