Gündem

MUHARREM ERTAŞ BOZLAKLARIYLA ANILDI

Başkan Ekicioğlu: “Bozlak kültürünün en önemli üstadı olan Muharrem Ertaş ve oğlu Neşet Ertaş olmak üzere birçok kişiye de örnek olmuştur”

Kırşehir'in ünlü bozlak ustası Muharrem Ertaş, vefatının 39. yılı nedeniyle Kırşehir Belediyesi tarafından düzenlenen programla anıldı.

Muharrem Ertaş'ın mezarı başındaki anma programına Kırşehir Belediye Başkanı Selahattin Ekicioğlu, Başkan Yardımcısı Nuri Araz, sevenleri ve yakınları katıldı.

Vefatının 39'ncu yılında Kırşehir Belediyesi tarafından düzenlenecek anma programı öncesi Belediye Başkanı Selahattin Ekicioğlu ile Ertaş'ın yakınları ve sevenleri Muharrem ustanın Bağbaşı Mahallesi'ndeki kabrini ziyaret ederek dua okudu. Akşam saat 19.00'da Neşet Ertaş Kültür ve Sanat Merkezi'nde anma programı ile devam etti.

Kırşehir Belediyesi Kent Orkestrası ve Anadolu Abdal geleneğinin yaşayan temsilcilerinin konseriyle başlayan  anma programında konuşan Belediye Başkanı Selahattin Ekicioğlu, Kırşehir’deki abdal kültüürünü ve yetiştirdiği değerli sanatçılara dikkat çekerek şunları şunları ifade etti:

 “Bilindiği üzere Bozlak denilince akla gelen ilk isim Muharrem Ertaş’tır. Onun sesinin genişliği, rengi, tınısı ve tekniği yönünden eşsiz bir değer olduğu bugün bütün müzik otoriteleri tarafından da kabul edilmektedir. Bozlak kültürünün en önemli üstadı olan Muharrem Ertaş, başta oğlu Neşet Ertaş olmak üzere birçok kişiye de örnek olmuştur.

“Büyük saz ve söz üstadı Muharrem Ertaş, kökü yüzyıllar öncesine dayanan Anadolu Abdal geleneğinin en önemli temsilcilerinden biri olarak tarihteki yerini almıştır. Oğlu Neşet Ertaş'ın babasını, "Muharrem Ertaş bir gönül delisi, bir insan velisi idi." şeklindeki tarifi bizlere çok şey anlatmaktadır.Muharrem Ertaş, mütevazı yaşam biçimi ve Türküleriyle, hayatın güzelleşmesi adına bahsettiği gerçekçi ifadelerle, eşsiz sesi ve sazıyla bu gelenek içinde çok ayrı ve özel bir yere sahiptir.Karacaoğlan'dan, Dadaloğlu'ndan ve Pir Sultan Abdal'dan aldığı felsefeyle Türküleri havalandıran Muharrem Ertaş, son nefesine kadar sazı ve sözüyle Anadolu Abdal geleneğinin devam ettirilmesini de hep söylemiştir. Bu nedenle de Anadolu Abdal geleneğinin yaşatılması için hepimize büyük sorumluluklar düşmektedir.

 Bozlağın ana vatanı olan Kırşehir'in, UNESCO'nun müzik alanındaki Yaratıcı Şehirler Ağı'na Türkiye'den giren ilk şehir olmasındaki en büyük ve temel pay kuşkusuz başta Muharrem Ertaş olmak üzere Neşet Ertaş ve bu geleneğin devam ettiricileridir. Bu nedenle de onlara çok şey borçluyuz. Bundan 39 yıl önce aramızdan ayrılan Anadolu Abdal geleneğinin en önemli temsilcisi Muharrem Ertaş'ı bir kez daha saygı ve özlemle anıyor; programın hazırlanmasında ve sunumunda tüm emeği geçenleri kutluyorum.”

Gecede Muharrem Ertaş'ı anlatan konuşmalar yapıldı ve Kırşehir Abdallar Müzik Topluluğu sanatçıları bozlak ustası Muharrem Ertaş'ın türkülerini ve bozlaklarını seslendirdileri. (HABER: FAHRETTİN TOKER)