Kulak Burun Boğaz Hastalıkları uzmanı Dr. Mustafa Mısır ile magnezyumun faydaları ile konuştuk. Eksikliğinde neler olur ve belirtileri nelerdir? İşte bütün soruların cevabı bu röportajımızda.
Magnezyum kalp ritmini ve kan basıncını düzenleyen, kemiklerin güçlü kalmasını sağlayarak vücudun işlevleri için kullanılan önemli bir mineraldir. Vücutta en çok bulunan 4.katyondur. Magnezyum ince bağırsaktan emilir ve böbrekten atılır.
Magnezyum 300’den fazla enzim reaksiyonunda rol oynayarak vücutta bol miktarda bulunur. Magnezyumun bilinen faydaları arasında protein sentezi yapması, kas ve sinir fonksiyonunu desteklemesi, kan şekeri kontrolü sağlaması ve kan basıncını dengelenmesi ile bilinir. Magnezyumu vücut kendi üretir ancak üretilmediğinde dışardan alınan takviyelerle vücutta bir denge olur diyen KBB Uzmanı Mısır magnezyum eksikliğinin sebeplerini şu şekilde aktaradı: ‘’ Magnezyum eksikliğinin yaygın sebepleri arasında beslenme, sık ilaç kullanma, stres gibi sebepler bulunur. Mide problemleri, aşırı alkol kullanımı, diyabet, gebelik ve emzirme dönemi, ileri yaş, idrar söktürücü ve uzun süreli antibiyotik kullanımı… ‘’
Magnezyum eksikliğinde vücutta neler olur?
Magnezyum eksikliğinde ise vücutta neler yaşanır sorusunu ise KBB Uzmanı Dr. Mısır şu maddeler ile anlattı…
-Uyku kalitesi düşer
-Migren ve baş ağrısı olur kişilerde
-Kaygı ve stres gibi sorunlar ortaya çıkar
-İştahsızlık görülür
-Kişi odaklanmada güçlük çeker
-Kas gerginliği ve kas krampları artar. Özellikle spor yapanlarda bu çok görülür.
-Halsizlik ve enerji eksikliği hissedilir
-Kalp ritminde anormallik olur
-Mide bulantısı ve kusma yaşanır
-Bacaklarda veya ellerde uyuşma ya da karıncalanma olur
Magnezyum eksikliğine ne iyi gelir?
Magnezyum eksikliğinde doğru beslenilmeli… Yeşil yapraklı bitkiler tüketilmeli. Ispanak ve pazı gibi. Kuruyemiş olarak kaju, badem, ceviz içi ve fındık tüketilmeli diyen DR. Mısır: ‘’ Yemeyi tercih edeceğimiz besinlerle de vücudumuza magnezyum konusunda yatırım yapabiliriz. Bunlar arasında kabak çekirdeği, tam buğday ekmeği gibi tam tahıllar var. Süt, yoğurt, bitter çikolata, susam ve maden suyu magnezyum açısından zengin ve doğal magnezyum kaynaklarıdır. Ayrıca buğday, haşhaş ve balkabağı tohumları, muz ve avokado gibi meyveler magnezyum eksikliğine iyi gelebilmektedir.’’ Dedi.