Kırşehir Eğitim Araştırma Hastanesindeki ilk skolyoz ameliyatı da bu anlamlı ay içerisinde geçtiğimiz günlerde gerçekleştirildi. Başarılı geçen ameliyat sonrası omurgasındaki eğriliği düzeltilen ve aynı zamanda boyu da birkaç santimetre uzayan hasta ameliyatın hemen ertesi günü ayağa kalktı.

Ameliyatı gerçekleştiren ortopedik Omurga Cerrahisi Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Cihan Kırçıl skolyoz hastalığı ve yapılan ameliyat hakkında bilgi verdi:

“Skolyoz her ne kadar ergenlik dönemindeki kız çocuklarında daha yaygın olsa da cinsiyet ayırt etmeden tüm yaş gruplarındaki çocuklarda ve hatta erişkinlerde de karşılaşılabilmektedir. Erken dönemde teşhis konulduğu takdirde korse ve bazı egzersizlerle tedavi edilebilen hastalarda cerrahi tedaviye gerek kalmayabiliyor. Cerrahi dışı tedavilerden fayda görmeyen hastalarda ameliyat gerekebiliyor. Ameliyat gerektiren hastaların ameliyat olmamaları halinde omurgadaki eğrilik daha fazla ilerleyerek göğüs kafesindeki şekil bozukluğunun da ağırlaşmasıyla sonuçlanır. Bu da akciğerleri olumsuz etkileyerek hayati risk oluşturabilecek solunum problemlerine yol açabiliyor. Bu nedenle cerrahi aşamaya gelmiş olan skolyoz hastalarının tedavilerinin aksamaması önem arzetmektedir. Söz konusu hastamıza ileri dereceli skolyozu nedeniyle cerrahi tedavi önerdik ve tüm tedavi süreçleri hakkında kendisini bilgilendirdikten sonra hasta yakınları ve hastamızla kurduğumuz sağlıklı iletişim sayesinde hastanemizde tedavi görmeye karar verdiklerini bize bildirdiler. Ameliyat öncesi ve ameliyat esnasındaki süreçlerde de anestezi ekibimizle kurduğumuz sıkı işbirliği sayesinde başarılı bir ameliyat geçiren hastamız, omurgasındaki eğrilik düzelmiş ve boyu da birkaç santimetre uzamış olarak ameliyatın hemen ertesi günü ayağa kalkmıştır. Her sene haziran ayında dünya genelinde idrak edilen skolyoz farkındalık ayı vesilesiyle de omurga şekil bozukluğu şüphesi bulunan çocuk ve erişkin bireylerin mutlaka omurga cerrahisi ile uğraşan bir ortopedi uzmanının görüşüne başvurması gerektiğini önemle belirtmek isterim.”

Kırşehir Eğitim Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Süleyman Ersoy ise ameliyatı yapan Dr. Öğr. Üyesi Cihan Kırçıl ve ekibine Anastezi Doktoru Dr. Öğr. Üyesi Güzin Ceran ve ekibine teşekkür etti.

Değirmencioğlu görevi Ersoy'a devretti Değirmencioğlu görevi Ersoy'a devretti

Çocukluk döneminde omurgada eğrilik ve ciddi duruş bozuklukları ile seyredebilen skolyoz hastalığı hakkında toplumda farkındalık oluşması için haziran ayı,dünya genelinde “skolyoz farkındalık ayı” olarak kabul ediliyor.

Muhabir: FAHRETTİN TOKER