Petrol İş Kırıkkale Şube Başkanı Mehmet Doğan ve üyeleri Kırşehir'de eylem yaparak enflasyonla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.
"İşçiler enflasyonun sebebi değildir" diyen Petrol İş Kırıkkale Şube Başkanı Mehmet Doğan, "Bıçak kemiğe dayandı" diyerek gerçekleştirdiği basın açıklamasında gelinen ekonomik koşulları değerlendirdi.
Petrol-iş Kırıkkale Şube Başkanı Mehmet Doğan, hayat pahalılığı, adaletsiz vergi sistemi, kamu iş yerlerinde ücret dengesizliği, işsizlik, güvencesiz çalıştırma gibi nedenlerle yaşanan ekonomik krizin bedelini işçiler olarak ödemeyeceklerine değinerek, "Bu sıkıntılar yaşama şartlarımızı ağırlaştırdı. Sesimizi duyurmak istedik bunun için sağduyulu davrandık. İletişim kapılarını açık tuttuk ancak bir sonuç alamadık" dedi.

Bıçak Kemiğe Dayandı!
Başkan Doğan, seslerini artık meydandan emekçilerle duyuracaklarını belirterek, "Hayat şartları belli… Her gün temel tüketim ürünlerine, tepeden tırnağa her şeye zam geliyor. Eğitim masrafları, elektrik, doğal gaz her şey zamlandı.  Önümüz kış. Ülkemizde gelir adaleti bozuldu. İşçilerin milli gelirden payı azalırken iş verenlerin payı her geçen gün artıyor. ‘’ sözlerini tamamladı. 
İşçiler enflasyonun sebebi değildir!
Geçmiş yıllarda yaşanan ekonomik krizlerin şartlarının da ağır olduğunu ancak bu dönemde olduğu kadar yoksulluk görülmediğini ve işçilerin bu kadar mağdur olmadığını söyledi. Açıklanan enflasyonun gerçeği yansıtmadığını söyleyen Başkan Doğan: ‘’Enflasyonun gerçek seviyesinin açıklanması gerekiyor. İşçiler enflasyon sebebi değildir. Enflasyonu düşürmek için kazancın ve servetini arttıranlar yapmalıdır." 

"Az kazanandan az çok kazanandan çok alınmalı"
Ülkede gelir adaletinin olmadığını değinen Başkan Mehmet Doğan, "Az kazanandan az çok kazanandan çok vergi alınması gerektiğini söyledi. Bu ülkenin sağladığı kaynakları sağlayarak servet elde edenler var. İşçinin ödediği kadar vergi ödemiyorlar dedi. İşçiler 12 ay çalışıyor ancak 2 buçuk ayını vergi olarak ödüyorlar. Ayrıca her ödemede KDV ve ÖTV ödeyerek dolaylı vergi ödemeye devam ediliyor.  Vergi sistemi düzenlenmelidir. Gelir vergisi tarifesinin ilk basamağı, geçmiş yıllarda olduğu gibi brüt asgari ücretin 12 katından az olmamalıdır. Gelir vergisi oranı bütün işçiler için yüzde 15 de sabitlenmelidir" ifadelerini kullandı.

Ayvalı Köyü’nde İçme Suyu Kapasitesi Artırıldı Ayvalı Köyü’nde İçme Suyu Kapasitesi Artırıldı

"Kıdem Tazminatı zaman içinde eridi"
Kıdem tazminatı emeklilik döneminde önemli bir güvenceydi diyen Başkan Doğan, "İşçiler geçmişte kıdem tazminatı ile bir alabilmekte, çocuklarını evlendirebilmekteydi. Bu sebeple yıllarca kıdem tazminatına her el uzatıldığında meydanlara çıkıp ‘ kızımın çeyizi, oğlumun düğün parası’ dedik.  Ancak kıdem tazminatı zaman işçinde eridi. Kıdem tazminatı tavan uygulaması işçilerin mağduriyetini her geçen gün artırdı. Bu mağduriyetin ortadan kalkması için kıdem tazminatının tavan miktarının brüt asgeri ücretin 7,5 katı olması gerekiyor" dedi. 
Petrol iş sadece işçinin değil emeklinin, çiftçinin, esnafın yani dar ve sabit gelirli geniş kesimlerin insana yakışır şartlarda yaşaması için mücadele etmekte olduğunu, Türkiye’nin ucuz iş gücü ülkesi olmayacağını, zorlu şartları yaşayanların kendileri olduğunu ve geçim sıkıntısı yaşayanlarında yine kendileri olduğunu anlatarak bozulan ekonominin bedelini ödemeyeceklerini belirtti.

Muhabir: Ayşe Hilal Deliorman