Kırşehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğünde Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ebubekir Gizligider’in katılımı ile Tarımda Yeni Dönem bilgilendirme toplantısı yapıldı.

EPDAD saha ziyaretleri başladı EPDAD saha ziyaretleri başladı

Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ebubekir Gizligider’in katılımı ile Kırşehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Toplantı Salonu’nda üreticiler ile bir araya gelindi. Tarım ve Orman Müdürlüğünde yapılan toplantıya Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ebubekir Gizligider, Kırşehir Valisi Murat Sefa Demiryürek, Kırşehir İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa İlmeç, AK Parti Kırşehir İl Başkanı Seher Ünsal, bütün birimlerin ilgili temsilcileri ve üreticiler katıldı. Toplantıda katılımcılara Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan “Biz Varız” videosu izletildi.

“Tarımda Yeni Dönem”

Kırşehir İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa İlmeç açılış konuşmasında “5 Nisan 2023 tarihli resmî gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren tarım kanunundaki değişiklikle birlikte tarım konusunda artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacak diyebileceğimiz birçok yeniliği birçok gelişmeyi içinde barındıran yeni bir tarım politikası üretmemize vesile olan yeni bir sürecin içerisine girdik. Bu sürecin içerisinde çiftçilerimizin destek kalemlerini kat ve kat arttırırken çiftçilerimizin oluşabilecek risklerden en az ölçüleri zarar göreceği yeni bir sisteme yeni bir tarım politikasına evirilmiş durumda.” diye konuştu. Bu yeni sistem ile yeni hayvancılık bölgelerinin açıldığını söyleyen Müdür İlmeç, “Hayvancılıkta yeni bir sistem oluştururken, yeni bir destekleme modeli oluştururken ülkemizde yeni hayvancılık bölgelerinin oluşması üzerine açılmış oldu. Tabii biz Kırşehir olarak Türkiye'deki en az yağış alan bu yeni sistemin en önemli başlıklarından bir tanesi de suya göre tarama suya göre elektrikli planlama konusuydu.” ifadelerine yer verdi.

“Küresel Isınmanın etkileri soframıza kadar ulaştı”

 Küresel ısınma olayına dikkat çeken İlmeç, “Ziraat odası başkanımızın çok Hoşuma giden bir laf vardı bir programda. Şöyle diyordu. Dedi ki ya önceden bu küresel ısınma dedikleri zaman televizyonda işte kutup aylarını görüyorduk. Ya biz dedik ki herhalde bundan ancak bunlar etkilenecek diyorduk. Ama şu anda bu küresel ısınmanın etkileri sofranıza kadar ulaşmış durumda bir ifadesi oldu. Hakikaten biz hem il olarak çok az yağış alan hem ülke olarak artık su stresi çeken bir ülkeyiz. Artık suyumuzu çok verimli kullanmak zorundayız ve buna göre de üretim planlamasını otomatik etmek durumundayız.” diye sözlerine son verdi.

Kırşehir İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa İlmeç’in ardından Kırşehir Valisi Murat Sefa Demiryürek konuştu. Kırşehir Valisi Demiryürek, “Tarım, sadece bir geçim kaynağı değil aynı zamanda ülkemizin gelişimine yön veren en önemli temel dinamiklerden birisidir. Toprağı işleyerek emeği üretime dönüştüren çitçilerimiz, ekonomimizin ve sofralarımızın güvencesidir. Bu sebeple çiftçilerimizi desteklemek sadece tarım sektörünü güçlendirmek değil aynı zamanda ülkenin ekonomik ve sosyal istikrarını da sağlamak demektir.” şeklinde konuştu. Vali Demiryürek, “Üretim Planlaması ve Yeni Destekleme Modeli kapsamında İlk defa bitkisel üretim destekleri 3 yılı (2025-2027) kapsayacak şekilde açıklanmış ve üreticilerimizin üretim sezonu öncesi bilgilendirilmesi sağlanmıştır. İlk defa destek ödemeleri üretim döneminden önce açıklanmıştır. Bitkisel üretim yapan ÇKS’ye kayıtlı tüm üreticiler destek alabileceklerdir. Üretim planlaması kapsamındaki stratejik ürünlere ilave destek verilecektir. Su kısıtı olan havzalarda münavebeye uygun üretime ilave destek sağlanacaktır.” ifadelerini kullandı.

“Kırşehir’de tarımsal arazi varlığımızın %76’sı planlama kapsamına alındı”

Vali Demiryürek, “Böylece çiftçilerimiz planlı üretime yönlendirilecek ve plansız üretimin getirdiği birtakım olumsuzlukların önüne geçmiş olacağız. Su kaynaklarının verimli kullanılmasını sağlamak amacıyla münavebeli ekim zorunlu hale getirilmiştir. Böylelikle ilimizde tarımsal arazi varlığımızın %76’sı (2.676.000 da) planlama kapsamına alınmıştır. Tarımdaki bu yeni üretim modeli çiftçilerimizin işini kolaylaştıracak, dış etkenlerden daha az etkilenerek az maliyetle daha yüksek verim elde edebileceklerdir.” dedi. Ardından üreticilere seslen Vali Demiryürek, “Unutmayın ki üretim yolculuğunda hiçbiriniz yalnız değilsiniz. Devletimiz sizlerin her zaman yanındadır. Eğitim, teşvik ve desteklerle bu süreci birlikte yürüteceğiz. Yeter ki siz üretmekten asla vazgeçmeyin! Daha detaylı bilgiyi yetkili arkadaşlarımız sizlere vereceklerdir. Toplantımıza katılmanızdan dolayı hepinize teşekkür ediyor, sizlere bol ve bereketli sezonlar diliyorum.” ifadeleriyle konuşmasına son verdi.

Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ebubekir Gizligider Tarımda Yeni Dönem bilgilendirme toplantısında konuştu. Gerçekleştirilen toplantıda Kırşehir’e dair her şeyin görüşüleceğini ifade eden Bakan Yardımcısı Gizligider, “Devlet su işleri bölge müdürü burada. Orman burada. Doğa koruma milli parklar burada. Bakanlığımızın bütün birimlerinin ilgili temsilcileri burada ve her şeyi konuşacağız.” ifadelerine yer verdi. Bakan yardımcısı Gizligider, “Türkiye Cumhuriyeti devleti bu büyük devlet, bu kadim devlet son 25 yılda ulaştırmadan savunma sanayine, sağlıktan eğitime birçok çözülmez denen o büyük meseleleri nasıl tarihe gömmüş? Değişen şartlarda artık dünyada değişen bu şartlarda tarımsal iniş-çıkış bazen fiyatlara yansıdı. Bazen tüketiciye yansıdı. Bu gibi dalgalandırmaları sona erdirmek istiyoruz. Bu kapsamda geçmişe doğru belki 20 yıl sayabiliriz.” şeklinde konuştu.

“İlçe ilçe Kırşehir'imizde neyi, nerede, ne kadar üreteceğimizin adını koymaya çalıştık”

Son 10 yılda yaşanan değişimlere dikkat çeken Bakan yardımcısı Gizligider, “2015’ten bu yana gerek hafıza bazlı üretim dendi bazen kaynaklara göre yönetim biçimi dendi ama bu modeli gerçekleştirmek beraberce nasip oldu. Bir devlet aklıyla çalışıldı. 2023 Nisan itibariyle yürürlüğe giren kanun değişikliğinin ardından çalışıldı ve ilçe ilçe Kırşehir'imizde neyi, nerede, ne kadar üreteceğimizin adını koymaya çalıştık. Bunu sizlerle birlikte yaptık.” ifadelerine yer verdi. Ortak akıl ile yapıldığının vurgusunu yapan Bakan yardımcısı Gizligider, “Koordinasyon kurullarımız, planlama kurullarımız 17 imza altında olmak kaydıyla ziraat odalarımızdan borsalarımıza, sanayi odalarımızdan on yılın önüne gelen çiftçilerimize, fakültelere, üniversitelere kadar ortak bir akılla temel hedefe suyu koyarak yaptık. Hani yıllardır söylene geliyor ya efendim bu ülkede üretimi planlamadan olmaz. Bir yıl işte patates çok olur. Bu fiyatlar yerde olur? Bir yıl az olur. Markette ulaşılamaz olur. Bunları planlamamız lazım.” dedi. Bakan yardımcısı Gizligider, “Bugün bir yönüyle ne yapacağımızı tanıtmak, bir yönüyle müjdelemek, bu uygulama bugün sadece bizler için değil. Geleceğimiz için bu planlamayı yapmak zorundayız. Dünyanın geldiği nokta ve biz Akdeniz ve İç Anadolu’da en çok yaşayan ülkelerden biri olma itibariyle bunu ertelenemez hale getirdi.” diye konuşmasına son verdikten sonra sunum yaptı.

Bakan yardımcısı Gizligider sunum kapsamında yaşanılan su stresine değinirken Türkiye’de Ekim 2023 tarihinde yağış ortalaması 36,6 mm iken Ekim 2024 tarihinde yağış ortalamasının 26,8 mm olduğunu belirtti. Dolayısıyla geçen yıl Ekim ayına göre yağışlarda yüzde 27 azalma görülüyor. Türkiye’de yaşanan susuzluğa dikkat çekilen sunumun ardından üreticilerin sorularına cevap verildi.

Muhabir: Gurbet Erul