Ölümlerin önde gelen nedenlerinden biri kalp ve damar hastalıkları karşı nelere dikkat etmeliyiz?
Kırşehir İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Süleyman Ersoy, 14-20 Nisan Dünya Kalp Sağlığı Haftası nedeniyle yapmış olduğu basın açıklamasında Kalp ve damar hastalıkları konusunda nelere dikkat edilmesi gerektiğine dikkat çekti. Müdür Ersoy, yapmış olduğu açıklamada Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre dünya genelindeki engellilik ve ölümlerin önde gelen nedeni olduğunu ve her yıl yaklaşık 18 milyon kişi kalp ve damar hastalıkları nedeniyle hayatını kaybettiğini ifade etti.
2030 yılında Kalp ve damar hastalıklarına bağlı ölümlerin 2030 yılında 22,2 milyona ulaşacağı tahmin edilirken Müdür Ersoy, “Ülkemizde de benzer bir durum söz konusudur. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yayımlanan 2023 yılı ölüm ve ölüm nedeni istatistiklerine göre ülkemizde gerçekleşen her üç ölümden birinin nedeni kalp ve damar hastalıklarıdır.” dedi.
Müdür Ersoy, “Kalp ve damar hastalıkları için en önemli davranışsal risk faktörleri sağlıksız beslenme, yetersiz fiziksel aktivite, tütün ve alkol kullanımıdır. Davranışsal risk faktörlerinin etkileri bireylerde yüksek tansiyon, yüksek kan şekeri ve obezite gibi durumları ortaya çıkararak kalp ve de damar hastalığı gelişme riskini arttırmaktadır. Risk faktörlerinin bir arada görülmesi ise bireyin riskini katlayarak artırmaktadır. Bu nedenle, kalp ve damar hastalıklarından korunmada tek bir risk faktörünün değil, tüm risk faktörlerinin birlikte ele alınması ve müdahale edilmesi çok önemlidir. Dünya Sağlık Örgütü, uygun yaşam tarzı değişiklikleri ve değiştirilebilir risk faktörlerinin kontrol altına alınması ile kalp damar hastalıklarına bağlı ölümlerin dörtte üçünden fazlasının önlenebileceğini bildirmektedir.” diye konuştu.
Müdür Ersoy, “Türkiye Kalp ve Damar Hastalıkları Önleme ve Kontrol Programı” kapsamında Aile Hekimliklerinde “40 yaş ve üstü bireylerin kardiyovasküler risk değerlendirmesi yapılmaktadır. Değerlendirme sürecinde öncelikle kişinin yaşı, cinsiyeti, sigara kullanımı bilgileri alınmakta; kan basıncı ölçülmekte ve kolesterol değerine bakılmakta; elde edilen veriler kullanılarak 10 yıl içinde ölüme neden olabilecek bir kalp ve damar hastalığı geçirme riski hesaplanmakta; kişiye özel danışmanlık verilmekte ve/veya tedavi planı oluşturulduğunu ifade etti.
Müdür Ersoy, kalp sağlığını korumak için dikkat edilmesi gerekenleri şu şekilde sıraladı:
- Sağlıklı beslenin:
- Daha çok sebze, meyve ve deniz ürünü tüketin.
- İşlenmiş gıda ve fast-food’dan uzak durun.
- Tuz tüketimini azaltın.
- Sigara ve alkol kullanıyorsanız, bırakın.
- Düzenli eksersiz yapın.
- Stresten uzak durun.
- Uyku düzeninize dikkat edin.
- Sağlıklı hayat merkezlerinden sağlıklı yaşam danışmanlığı alın.