Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Araş. Gör. Dr. Funda Özdemir Değirmenci’nin araştırmacı olduğu TAGEM destekli Avusturya, Almanya, Yunanistan, İsviçre, Türkiye iş birliği ile gerçekleşen “ACORN- Identifying seed sources for highly adaptable oak forests in a changing climate” başlıklı Avrupa Birliği projesi Biodiversa tarafından desteklendi.
KURAKLIK STRESİYLE BAŞA ÇIKABİLECEK MEŞE POPÜLASYONLARININ BELİRLENMEK İSTENDİĞİ PROJENİN BİRÇOK HEDEFİ VAR
Geliştirilen proje iklim değişikliği nedeniyle gelecekteki kuraklık stresiyle başa çıkabilecek meşe popülasyonlarını belirlemeyi amaçlıyor. Genel olarak projeyle meşe genomunda bölgesel ve kıta çapındaki kuraklığa uyum belirtilerini tespit etmek ve kuraklığa toleransla ilgili fizyolojik - morfolojik özellikleri araştırmak, genetik arka planları ele almak hedefleniyor. Bölgesel ve kıta ölçeğinde orman üreme materyali transferinin gelecekteki ormanların uyum kapasitesini artırıp artırmayacağını ortaya çıkarmanın da amaçlandığı çalışma sayesinde bu tür transferlerin faydalarını artırmak ve risklerini azaltmak için hangi transfer stratejisinin optimal olduğu da belirlenmek isteniyor.
MEŞE TÜRLERİ BULUNDUKLARI HER ALANDAN NEMLİ VE KURAK POPÜLASYONLAR AYRIMINA DİKKAT EDİLEREK ÖRNEKLENDİ
Proje kapsamında ülkemiz içerisinde en az 25 bireyden oluşacak şekilde 8 popülasyon Quercus petraea ve 10 popülasyon Q. pubescens meşe türleri bulundukları her alandan nemli ve kurak popülasyonlar ayrımına dikkat edilerek örneklendi.
Hatay’dan endemik türümüz olan Q. petraea subsp. pinnatiloba; Ankara/Soguksu Milli Parkı, Kızılcahamam, Isık Dağı, Eğrekkaya, Kastmaonu’ dan Q. petraea ve Ankara/Kurtbogazi, Kargasekmez, Kastamonu/Pelitoren, Kastamonu/Araç, Konya/Ilgın-Bulcuk, Konya/Ilgın-Ormanözü, Kızılcahamam/Belpinari, Kızılcahamam/ Kasımlar, Kızılcahamam/Egrekkaya, Kızılcahamam/Oğlakci bölgelerinden ise Q. pubescens türleri alındı. Alınan örneklerin tüm bireylerinin DNA izolasyonu tamamlandı ve genetik karakterizasyon için farklı mikrosatellit markörler ile çalışma durumu araştırılıyor.
Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi öğretim elemanı, Araş. Gör. Dr. Funda Özdemir Değirmenci’nin BiodivERsA tarafından fonlanan TAGEM destekli “ACORN- Identifying seed sources for highly adaptable oak forests in a changing climate” başlıklı projesinde; Orta Doğu Teknik Üniversitesi Biyolojik Bilimler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zeki Kaya proje yürütücüsü, Kafkas Üniversitesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Asya Uluğ, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Biyoloji Bölümü öğretim elamanı, Araş. Gör. Dr. Çiğdem Kansu araştırmacı olarak yer alıyor. (HABER MERKEZİ)