Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi ile Kırşehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ortaklığında Türkiye’de Zirai Öğretimin Başlamasının 179. Yıl Dönümü kutlandı. Ahi Evran Kongre ve Kültür Merkezi 15 Temmuz Milli İrade Salonunda gerçekleşen programa 66. Dönem Tarım ve Orman Bakanı ve TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyon Başkanı Prof. Dr. Vahit Kirişci, Kırşehir Valisi Murat Sefa Demiryürek, Kırşehir Cumhuriyet Başsavcısı Oğuz Şükrü Ener, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kasım Karahocagil, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Güneş, Genel Sekreter Dr. Öğr. Üyesi Hüseyin İlter, İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa İlmeç, oda başkanları, akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı.

Hem öğrenciler hem de öğretmenlerle bir araya geldi! Hem öğrenciler hem de öğretmenlerle bir araya geldi!

Program öncesinde 66. Dönem Tarım ve Orman Bakanı ve TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyon Başkanı Prof. Dr. Vahit Kirişci, Rektör Prof. Dr. Mustafa Kasım Karahocagil’i makamında ziyaret etti. Samimi bir sohbet ortamında gerçekleşen görüşmede, üniversitenin tarımsal faaliyetleri ve bu alandaki projeleri ile ülkenin tarım sektöründeki yeri değerlendirildi.

Kaeü’de Zirai Öğretimin Başlamasının 179. Yılı Kutlandı1

Programın açılış konuşmasını Üniversitenin Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Selahattin Çınar yaparak, ülkemizde zirai öğretimin tarihi gelişimini anlattı. Tarımın insan yaşamındaki önemine de değinen Çınar, tarım ürünlerinin aynı zamanda endüstride ve sanayide hammadde olarak kullanıldığını söyledi. Türkiye’nin bir tarım ülkesi olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Selahattin Çınar, ziraat mühendislerinin ülkemizin tarımsal faaliyetlerine önemli katkılar sunduğunu dile getirdi. Ülkemizdeki Zirai Öğretimin Başlamasının 179. Yıl Dönümünü ve Ziraat Mühendisleri Gününü kutlayan Çınar, etkinliğin düzenlenmesine emeği geçenlere teşekkür etti.

Prof. Dr. Selahattin Çınar’ın ardından Kırşehir İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa İlmeç, ülkemizin tarım faaliyetleri hakkında bilgiler verdi. Ülkemizin tarımsal ürünlerin üretiminde dünya listesinde olduğunu vurgulayan İlmeç, tarımsal üretimin geliştirilmesinde ziraat mühendislerinin emeğinin çok olduğunu anlattı. Kırşehir’in tarım sektörünün önde gelen illerinden biri olduğunu vurgulayan Mustafa İlmeç, bu kapsamda Türkiye’de Zirai Öğretimin Başlamasının 179. Yıl Dönümünü ve Ziraat Mühendislerin Gününü kutladı.

İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa İlmeç’in ardından Üniversite Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kasım Karahocagil söz alarak, tarımın insanlık tarihindeki önemine değindi. Yerleşik hayata geçilmesinde tarımsal faaliyetlerin önemli bir yeri olduğunu anlatan Rektör Karahocagil, ilimizin de bir tarım bölgesi içinde yer aldığını dile getirdi. Kırşehir Ahi Evran Üniversitesinin tarımsal faaliyetler kapsamında pilot projeleri olduğunu kaydeden Prof. Dr. Mustafa Kasım Karahocagil, Kaba Yem, Ceviz Odaklı Kalkınma ve Gelişim ve Jeotermal Seracılık Projeleri ile ilimize önemli katkılar sağlandığını belirtti. Üniversitenin aynı zamanda aromatik bitki üretimini de gerçekleştirdiğini söyleyen Rektör Karahocagil, ziraat fakültesinin faaliyetleri hakkında detaylı bilgiler verdi. Türkiye’de Zirai Öğretimin Başlamasının 179. Yıl Dönümünü ve Ziraat Mühendislerin Gününü kutlayan Üniversite Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kasım Karahocagil, programın düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür etti.

Kaeü’de Zirai Öğretimin Başlamasının 179. Yılı Kutlandı2

Kırşehir Valisi Murat Sefa Demiryürek ülkemizde Zirai Öğretimin Başlamasının 179. Yıl Dönümünde üniversitede olmaktan büyük memnuniyet duyduğunu ifade ederek, tarımın ülkemizdeki yerine değindi. Tarım ülkesi olan Türkiye’de tarımsal faaliyetlerin geliştirilmesi ve güçlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Vali Murat Sefa Demiryürek, bu kapsamda ziraat mühendisleri ve bilim insanlarına önemli görevler düştüğünü kaydetti. Programın organizasyonunda emeği geçenlere teşekkür eden Kırşehir Valisi Murat Sefa Demiryürek, aynı zamanda Ziraat Mühendisleri Gününü de kutladı.

Açılış konuşmalarının ardından 66. Dönem Tarım ve Orman Bakanı ve TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyon Başkanı Prof. Dr. Vahit Kirişci, “Türkiye Yüzyılında Ziraat Mühendisliği” başlıklı sunumunu gerçekleştirdi. Sunumunda ülkemizdeki nüfus yığılması ve nüfusun orantısız dağılımına değinen Kirişci, küresel gelişim açısından nüfusun düzenli dağılması gerektiğini vurguladı. Ziraatın vazgeçilmez bir sektör olduğunu da anlatan Prof. Dr. Vahit Kirişci, tarımsal faaliyetlerin artık kazma kürekle yapılmadığını kaydederek tarımda makineleşmenin önemine vurgu yaptı. Sunumunun sonunda bazı kırsal bölgelerin tarımsal faaliyetler açısından çok önemli olduğunu belirten Kirişci, “Suyu düştüğü yerde, insanı doğduğu yerde doyurmak çok önemli.” dedi. Programın düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür eden Prof. Dr. Vahit Kirişci, Türkiye’de Zirai Öğretimin Başlamasının 179. Yıl Dönümünü ve Ziraat Mühendisleri Gününü kutladı.

Programın devamında Üniversitenin Neşet Ertaş Güzel Sanatlar Fakültesi öğretim elemanları tarafından müzik dinletisi gerçekleştirildi. Daha sonra protokol üyeleri tarafından 2023-2024 eğitim öğretim yılında ziraat fakültesinde unvan değişikliği olan akademisyenlere, yine 2023-2024 eğitim öğretim yılında ulusal ve uluslararası alanda bilimsel çalışmalara katkı sağlayan akademisyenlere, projeleri desteklenen akademisyenlere ve makale yarışmasında derece yapan öğrencilere ödül ve belgeleri verildi.

Kaynak: KAEÜ Bülten