Havaların soğuması ile grip hastalarında artış başlarken grip aşıları eczanelere geldi. Grip aşısı hakkında bilgileri Aksaray-Kırşehir Eczacı Odası Büyük Kongre Delegesi Halil Durukafa’dan aldık.

SİGARA BIRAKMA POLİKLİNİĞİNDE AİLE HEKİMLERİ GÖREVE BAŞLADI SİGARA BIRAKMA POLİKLİNİĞİNDE AİLE HEKİMLERİ GÖREVE BAŞLADI

Özellikle sonbaharda sert rüzgarların esmesi ve hava koşullarının anlık değişmesiyle birlikte grip virüsü ile sıklıkla karşılaşılıyor. Her sene olduğu gibi bu senede grip aşısı Eylül ayında eczanelere dağıtıldı. Halil Durukafa, “Eylül ve Ekim aylarında kış için hazırlık yapıyoruz. Aşılamayı Covid-19’da Kasım ayında da verdiğimiz oldu ama grip aşısını genellikle Eylül ve Ekim ayı gibi yapılıyor” diye konuştu.

Her sene Eylül ve Ekim aylarında grip virüsünün mutasyona uğrayıp çeşitli moleküller oluşturduğunu ifade eden Halil Durukafa, “Grip aşısı her senenin başında tazeleniyor. İki tane grip aşısı var biri Vaxigrip ve diğeri İnfluvac. Geçen sene İnfluvac ödenmiyordu. Bu sene ikisi beraber ödeniyor.

“HERKES ALABİLECEK”

Geçen senelerde Covid-19 nedeniyle önceliklerinin kronik hastalar ve 65 yaş üstü olduğunu belirten Durukafa, “Covid-19 yeşil reçeteleri, mor reçeteleri girdiğimiz renkli reçete diye bir sistem var. O zaman renkli reçeteye işlememiz gerekiyordu. Çünkü belirli bir sayı ile geliyordu. Ve Covid ile İnfluenza denilen normal grip virüsü birleşince zatürreye varan hastalıklara sebep olduğu için özellikle yaşlılara ve kronik hastalara öncelik tanıyıp grip aşılarını verdik. Bu sene isteyen alabilecek çünkü Covid gibi baş belası bir virüs yok. Aşılama tamamlandı. Grip aşıları da herkese verilebiliyor.” Dedi.

Halil Durukafa, senede bir kere uygulanan aşının yetişkinlerde bir dozken çocuk hastalıkları uzmanları tarafından çocuklarda bir ay arayla yarım doz şeklinde yaptırılabileceğini ifade etti.

“DOKTOR KONTROLÜNDE OLMALI”

Grip aşısı 500 ile 550 lira fiyat aralığında satılmaya başlandı. Durukafa, “İsteyen ücretiyle alıyor isteyen de SGK’ya yazdırabiliyor. Ancak SGK 65 yaş üstü ve kronik hastalar ücretsizken sağlığı yerinde, raporu olmayan hastalar ise ücretli olarak alabiliyor. Ama biz bunların doktor kontrolünde olmasını istiyoruz. Özellikle reçete talep ediyoruz ve o şekilde aşı veriyoruz” şeklinde konuştu. Aşılamanın eczaneler tarafından da yapılabileceğini ifade eden Halil Durukafa, “Ancak bu konuda kanuni olarak bazı sıkıntılarımız var. O sıkıntıları aşmaya çalışıyoruz. Bizim aşılama yapmamız ve iğne yapmamız yasak. Ama biz bu donanımda olduğumuzu düşünüyoruz. Türk Eczacılar Birliği aşılama yapılabileceğini savunuyor. Biz de savunuyoruz. Çünkü yurtdışında belli bir bedel karşılığında aşılama yapılıyor. Biz de öyle bir bedel yok” ifadelerine yer verdi.

“GEÇEN SENE 190-200 ADET AŞI VERDİK”

Durukafa, grip aşısının yan etkileri üzerine ilk aşılama yapıldığı zaman cansız virüs verildiği için hafif bir sarsıntı yaptığını ifade ederken “Ama bazılarında baş ağrısı, ateş gibi belirtilerle yataklara düşürebiliyor. Ama şöyle düşünebiliriz aşıyı verdiğimiz virüsün gerçeği olduğunda daha kötüsü olacağını varsayıyoruz. Şimdi böyleyse gerçek virüs geldiğinde nasıl olurdu?” diye ekledi. Hastalara ilk olarak yumurtaya alerjisi olma durumunda başka muhtemel alerji gelişmesi durumundan dolayı yumurtaya alerjisi olup olmadığının sorulduğunu vurgulayan Durukafa, “Geçen sene 190-200 aşı vermişimdir. Diğer eczaneler kapsamında baktığımızda da ortalama bu şekildedir. Bu zamana kadar yan etkiye rastlamadım ama olmayacak diye bir şey yok” diye konuştu.

Muhabir: Ayşe Hilal Deliorman