Fiziksel aktivitenin tanımını ve faydalarını Diyetisyen Sena Tüten Çiğdem Gazetesi ve Çiğdem Haber Portalına anlattı… Diyetisyen Tüten fiziksel aktiviteyi şu şekilde anlattı: ‘’Fiziksel aktivite; ev işi yapmak, alışveriş yapmak, işe yürüyerek gitmek, spor salonuna gitmek gibi gün boyunca yaptığımız tüm hareketleri ifade eder. Fiziksel olarak aktif olmak; hem beden hem de zihni destekleyerek birçok hastalık riskini azaltabilir.’’ dedi.
Fiziksel aktivitenin kanıtlanmış 9 faydasını ise şu şekilde sıraladı Tüten:
1. Sağlıklı Vücut Ağırlığının Korunması: Düzenli fiziksel aktivite, dengeli bir diyetle birleştiğinde sağlıklı bir vücut ağırlığını korumaya yardımcı oluyor. Düşük fiziksel aktivite ise obezite riskini artırıyor.
2.Kan Basıncının Düşürülmesi: Egzersiz, kalbin pompalama gücünü artırarak kan basıncını düşürmeye yardımcı oluyor. Yüksek tansiyon, felç ve kalp hastalığı gibi ciddi sağlık sorunları için bir risk faktörü.
3. Kalp Hastalığı Riskinin Azaltılması: Düzenli egzersiz, kalp sağlığını güçlendirerek kalp hastalığı riskini önemli ölçüde azaltıyor.
4. Zihinsel Sağlığın İyileştirilmesi: Fiziksel aktivite, stres, anksiyete ve depresyon gibi zihinsel sağlık sorunlarına karşı koruyucu bir etki sağlıyor.
5. Kemik ve Kas Sağlığının Desteklenmesi: Egzersiz, kemik yoğunluğunu artırarak osteoporoz riskini azaltırken, kas gücünü de geliştiriyor.
6. Bağışıklık Sisteminin Güçlendirilmesi: Düzenli fiziksel aktivite, bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı direnci artırıyor.
7. Yüksek Kolesterol Seviyelerinin Kontrol Altına Alınması: Egzersiz, kötü kolesterolü düşürmeye ve iyi kolesterolü artırmaya yardımcı oluyor.
8. Uyku Kalitesinin Artırılması: Fiziksel aktivite, uyku kalitesini artırarak daha dinlendirici bir uyku sağlamaya yardımcı oluyor.
9. Yaşam Süresinin Uzatılması: Düzenli fiziksel aktivite, genel sağlığı iyileştirerek yaşam süresini uzatıyor.
Peki ne kadar fiziksel aktivite yapmalıyız?
Düzenli egzersiz için dünya sağlık örgütünün önerilerini dinlemekte fayda görüyoruz diyen Tüten: ‘’ Yetişkinler haftada en az 150-300 dk orta şiddette aerobik fiziksel aktivite yapmalıdır. Ya da haftada en az 75-150 dk yüksek şiddetli aerobik fiziksel aktivite yapmalıdır.’’ İfadelerini kullandı.
Diyetisyen Tüten, günlük hayatımıza fiziksel aktiviteyi dahil etmenin yollarını bulmanın önemine bahsettiği 9 madde ile dikkat çekti. Herkesin kendi seviyesine uygun fiziksel aktiviteler seçerek bu faydalardan yararlanabileceği vurgulayan Tüten sağlıklı bir yaşam için harekete geçmek, şimdi daha da önemli diyerek sözlerine son verdi.