1938 yılında Kırşehir’de doğan, Kırşehir’in yetiştirdiği, ülkemizin en büyük sosyoloğu, Konya Selçuk Üniversitesi Rektörü olarak görev yaparken geçirdiği kalp krizi sonucu 24 Nisan 1983 tarihinde kaybettiğimiz hemşehrimiz Prof. Dr. Erol Güngör, Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Anadolu Eğitim Kültür ve Bilim Vakfı ile Ahi Televizyonu ortaklığında gerçekleştirilecek bir sempozyumla anılacak.  

Genç yaşında hayatımızdan ayrılmasına rağmen silinmez izler bırakan, Türkiye’nin tanınmış sosyal psikoloji profesörü olan, 44 yıllık ömrüne telif ve çeviri 18 eser, Türk Yurdu, Hisar, Türk Birliği gibi birçok ünlü dergide çok sayıda yazı sığdıran hemşehrimiz Erol Güngör için düzenlenen sempozyum yarın Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Ahi Evran Kongre ve Kültür Merkezi Neşet Ertaş Salonu’nda saat 10.00’da başlayacak.

Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kasım Karahocagil ile Anadolu Eğitim Kültür ve bilim Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Avukat Hayrullah Başer’in ortak imzasıyla yapılan davet programına göre, iki oturumdan oluşan sempozyum saat 10.00’da Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayacak. Sinevizyon Gösterisinin ardından açılış konuşmalarına geçilecek.

2 belediyeye daha kayyum atandı 2 belediyeye daha kayyum atandı

Anadolu Eğitim Kültür ve Bilim Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Avukat Hayrullah Başer ile Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kasım Karahocagil’in konuşmalarının ardından sempozyumun birinci oturumu başlayacak.

Erol Güngör’ün Medeniyet Anlayışı”nın ele alınacağı sempozyumun moderatörlüğünü Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi’nden Doç. Dr. Maksut Yiğitbaş yapacak. Konuşmacılar ise TOBB Öğretim Üyesi, TEPAV Direktörü Prof. Dr. Hilmi Demir “İslam’ın Bugünkü Meseleleri Bağlamında Din Meselemiz”,  Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nden Prof. Dr. Özcan Güngör “Ne Nefret Ne Hayranlık, Milli Kültürle Değişim”, Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi’nden Dr. Öğretim Üyesi Levent Taş “Erol Güngör Sosyolojisinde Medeniyet İnşası ve İnsan” konularında birer konuşma yapacaklar.

14.30-16.30 saatleri arasında gerçekleştirilecek ikinci oturumda ise  “Erol Güngör’ün Düşünce Dünyası”  ele alınacak.

Moderatörlüğünü Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi’nden Prof. Dr. Refik Balay yapacağı bu bölümde Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi’nden Prof. Dr. Hüseyin Öztürk “Türk Kültürü ve Erol Güngör”, Kırıkkale Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nden Dr. Yunus Şahbaz  “Çok Yönlü Bir Aydın Olarak Erol Güngör” konularında birer konuşma gerçekleştirecekler.

EROL GÜNGÖR KİMDİR?

Sosyal psikoloji alanında önemli eserlere imza atan, Türk fikir ve kültür hayatının hatırlanan isimlerinden olan Erol Güngör, 25 Kasım 1938’de Kırşehir’de dünyaya geldi. Gençlik yıllarında Türk milliyetçiliğinin sembol ismi Ziya Gökalp’ten hayli etkilenen Güngör, 1956 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk bölümüne kaydolduktan sonra, burada hocası şair ve yazar Fethi Gemuhluoğlu vasıtası ile Mümtaz Turhan’la tanıştı. Türkiye’de deneysel psikoloji çalışmalarını başlatan ve sosyal psikoloji alanında çalışmaları olan Mümtaz Turhan hocanın teşvikiyle hukuk fakültesinden ayrılan Erol Güngör, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’ne kaydoldu. Bu fakülteden 1961 yılında mezun olan Güngör, Tecrübî Psikoloji yani deneysel psikoloji kürsüsünde asistan oldu.

Fransızca ve İngilizce de öğrenen Güngör, Türkiye’de yeni bir bilim dalı olan Sosyal Psikoloji alanına yönelerek Bu disiplinin önemli eserlerinden Krech ve Crithfield’in “Sosyal Psikoloji” kitabını Türkçeye kazandırdı. “Kelâmî (Verbal) Yapılarda Estetik Organizasyon” adlı teziyle 1965’te doktor olan Güngör, 1966’da Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Colorado Üniversitesi’nde tanınmış sosyal-psikolog KennethHammond’un daveti üzerine ABD’ye gitti. Colorado Üniversitesi’nde “Davranış Bilimleri Enstitüsü”nde milletlerarası bir ekibin araştırmalarına katılarak sosyal-psikoloji ders ve seminerleri verdi. “Şahıslar arası İhtilafların Çözümünde Lisanın Rolü” konulu teziyle 1970 yılında doçent olan Güngör, akademik çalışmaları ile birlikte çeşitli dergilerde yazılar yazmayı sürdürdü.

Devlet Planlama Teşkilatı, Türkiye Cumhuriyeti Millî Eğitim Bakanlığı ve Kültür Bakanlığı’nın çeşitli komisyonlarında görev alan Güngör, 1978 yılında “Değerler Psikolojisi Üzerinde Araştırmalar” adlı teziyle profesör oldu. Yükseköğretim Kurumu (YÖK) tarafından 1982’de Konya Selçuk Üniversitesi’ne rektör tayin edilen Güngör, görevi esnasında 24 Nisan 1983’te geçirdiği bir kalp krizi sonucunda vefat etti. Ardından Zincirlikuyu Mezarlığı’na defnedildi.

Kırşehir’de adını taşıyan Prof. Dr. Erol Güngör Ortaokulu ile Türk Ocağı tarafından her yıl anılan Prof. Dr. Erol Güngör’ü “Kırşehir Çiğdem” olarak vefatının 41. Yılında rahmetle, saygıyla anıyoruz. (HABER: İLKNUR ÖNCÜ)

Editör: Ayhan Ceylan