Dövme sanatı, insanların duygu ve düşüncelerini vücutlarına aktardıkları bir ifade biçimi olarak uzun bir geçmişe sahiptir. Kırşehir’de dövme sanatıyla ilgilenen Umut Mert Yıldırımer, dövmenin bir tutku olduğunu belirtiyor. Dövme, insanlık tarihinin başlangıcından bu yana gelişim göstermiş ve yüzyıllardır süregelen bir sanat dalı olmuştur. Farklı dönemlerde farklı amaçlarla yapılan dövmeler, günümüzde estetik bir görünüm elde etmek isteyenler tarafından tercih edilmektedir.

Meslek aşığı 46 yıllık öğretmen göreve başladığı okuldan emekli olacak Meslek aşığı 46 yıllık öğretmen göreve başladığı okuldan emekli olacak

Dövme, kişinin kültürünü, yaşam biçimini veya inançlarını yansıtan bir sanat olarak da kabul edilir. Tarih boyunca Kızılderililer, Eski Mısır, Kazak ve Kırgız Türkleri gibi birçok kültürde dövme sanatı yaygın olarak kullanılmıştır. Hun Türkleri’nde asil ve kahraman kişilere, Roma’da ise suçlu ve kölelere dövme yapılmıştır. Osmanlı döneminde ise gemiciler ve yeniçeriler arasında dövme yaygındı. Anadolu’nun Doğu ve Güneydoğu bölgelerinde, eski adı ‘dak’ olan dövme, bedeni kötülüklerden korumak ve şans getirmesi inancıyla yapılırdı.

Günümüzde dövme sanatı, insanların duygu ve düşüncelerini vücutlarına işleyerek kendilerini ifade etmelerine olanak tanır. Dövme sanatçısı Umut Mert Yıldırımer, 18-35 yaş arasındaki genç ve yetişkinlerin dövmeye yoğun ilgi gösterdiğini belirtiyor. Her bireyin dövme tercihi, kişisel duygu ve düşüncelerine göre değişir. Bu nedenle, dövme sanatı, birbirinden farklı duygu ve düşüncelerin vücuda aktarılması anlamına gelir.

Yıldırımer, dövme yapmanın iyi bir ticaret yapmak anlamına gelmediğini vurguluyor. Uzun süreli eğitim aldıktan sonra dövme sanatına başlayan Yıldırımer, ticaret eğitimi de alarak kendi dövme dükkanını açmış ve dövme, piercing, hızma gibi uygulamalar yapmaya başlamıştır.

Muhabir: Ayhan Ceylan