KBB Dr. Mısır saman nezlesinin en çok ilkbahar ve sonbahar aylarında görüldüğünü söyleyerek şu sözleri dile getirdi: ‘’ Alerjik rinit yani saman nezlesi, iş ve sosyal yaşamda kısıtlamalara neden olduğu için özellikle bahar aylarında havadaki polen miktarının artmasıyla birçok kişinin kabusu oluyor. Alerjik rinit durumunda vücutta kaşıntı, kızarıklık, burunda şeffaf renkli akıntı ve şişme, sık sık arka arkaya hapşırma ve gözlerde kaşıntı gibi şikayetlerin ardı arkası kesilmiyor. Alınacak basit önlemlerle alerjilerin etkilerini en aza indirmek mümkün olabiliyor. Sonbahar aylarında ise alerjen genellikle küfler, mantarlar veya saman tozu benzeri maddeler olabilir, saman nezlesi olarak adlandırılabilir.’’

Saman nezlesine ne sebep olur?

Dr. Mısır saman nezlesine sebep olan şeylerin ev tozu olarak bilinen mite olarak isimlendirilen gözle görülemeyecek kadar küçük, eklem bacaklı, havada asılı kalabilen organizmaların da sebep olduğunu söyleyerek: ‘’ İyi havalandırılmayan evlerde, nemli ortamlarda, toz tutabilen her türlü yerde kolayca barınır ve çoğalırlar. Evlerin iyi havalandırılması, toz tutmayan eşyaların tercihi, nem ile mücadele ev tozu alerjisi ile mücadele için önemlidir.’’ Dedi.

Saman nezlesi nelere sebep olabilir?

Saman nezlesi günlük rutin hayatta yaşam kalitesini azaltır. İş, okul başarısı ve üretkenliği de ciddi oranda azaltacağını söyleyen Dr. Mısır: ‘’ Uykuya dalmada ve devam ettirmekte sıkıntı yaşanmasına buna bağlı olarak yorgunluğa ve bitkinliğe neden olur. Astım belirtilerinin artmasına sebep olur. Öksürük ve nefes alıp verirken dışarıdan duyulan ıslık sesi gibi sesin artmasına yol açar. Uzun süre devam eden burun tıkanıklığı, sinüs enfeksiyonlarını tetikleyebilir. Özellikle çocuklarda orta kulak iltihaplanmasına neden olabilir.’’ şeklinde konuştu.

Samanezlesi

Dr. Mısır'dan Alerji Tedavisi Açıklaması

Dr. Mısır, alerji tedavisinin nasıl yapıldığını şu şekilde açıkladı: "Hastaların henüz şikayetleri artmadan; alerjenlere maruziyeti engelleyecek tedbirler ile başlanan basit antialerjik tedavi, insanların yaşam konforuna ve sağlık durumlarına olumlu katkı sağlamakta ve olası enfeksiyonların önüne geçmektedir."

"Yanığın üzerine yağ, diş macunu, zeytin sürmeyin" uyarısı "Yanığın üzerine yağ, diş macunu, zeytin sürmeyin" uyarısı

Polen alerjisi tespit edilmesi durumunda bahar aylarında sabah saatlerinde dışarı çıkılmaması, pencereler açıkken uyunmaması ve küf alerjisi halinde de rutubetli ortamların azaltılması gibi önlemler alınması gerektiğini belirten Dr. Mısır, "Doktor kontrolünde antihistaminik denilen alerji önleyici ilaçlar ve kortizonlu burun spreyleri ile medikal tedavi uygulanabilir. İlaç kullanımı dışında farklı alerji iğneleri ve immünoterapi gibi yöntemlerden de faydalanılabilir" dedi.

Muhabir: Ayşe Hilal Deliorman