Kırşehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde görevli Prof. Dr. Şafak Taktak, 10 Ekim Dünya Ruh Sağlığı Günü dolayısıyla yaptığı basın açıklamasında, bu yılın temasının "İş Yerinde Ruh Sağlığını Öncelik Haline Getirmek" olduğunu belirtti. Doktor Taktak, iş yerindeki ruh sağlığının önemine dikkat çekerek, güvenli ve sağlıklı iş ortamlarının çalışanların ruh sağlığını koruyabileceğini, kötü çalışma koşullarının ise ruh sağlığını olumsuz etkileyebileceğini vurguladı.
Taktak, çalışan yetişkinlerin uyanık oldukları saatlerin büyük bir kısmını iş yerlerinde geçirdiklerini belirterek, bu nedenle iş yerlerinde ruh sağlığını korumanın daha mümkün olduğunu ifade etti. İş yerinde ruh sağlığını iyileştirme yönünde atılacak adımların geniş bir kitleye ulaşarak bireylerin refahını artırabileceğini söyledi. Dünya genelinde depresyon ve anksiyete gibi ruh sağlığı sorunlarının iş yerlerinde verimliliği olumsuz etkilediğini belirten Doktor Taktak, Dünya Sağlık Örgütü'ne (DSÖ) göre bu sorunların yıllık 1 trilyon dolarlık üretkenlik kaybına yol açtığını kaydetti.
Özellikle COVID-19 pandemisinin, iş yerinde ruh sağlığına yönelik desteğin gerekliliğini daha belirgin hale getirdiğini ifade eden Doktor Taktak, araştırmaların iş yerinde ruh sağlığını önceliklendiren uygulamaların çalışan moralini artırdığını ve şirketler için olumlu sonuçlar doğurduğunu gösterdiğini belirtti. İstihdamın ruh sağlığı üzerindeki olumlu etkisine dikkat çeken TAKTAK, işsizliğin özellikle gençler arasında uzun vadeli fiziksel ve ruhsal sağlık sorunlarına yol açabileceğini söyledi. Uzun çalışma saatleri ve gece vardiyaları gibi olumsuz çalışma koşullarının tükenmişlik ve strese neden olabileceğini belirten Prof. Dr. Şafak Taktak, bu nedenle iş yerinde ruh sağlığını koruyacak yasalar ve politikaların büyük önem taşıdığını vurguladı.
Sonuç olarak, Doktor Taktak, iş yerinde ruh sağlığının desteklenmesinin sadece bireylerin değil, aynı zamanda iş yerlerinin ve toplumun genel refahına katkı sağlayacağını ifade etti.