7 Ağustos Dünya Emzirme Haftası…

 Sağlık Müdürü Değirmencioğlu anneleri çağrıda bulundu:

 “Bebeğinizi en az iki yaşına kadar emzirin”

 

“Dünya Emzirme Haftası” 1-8 Ağustos’ta kutlanırken, çocuk sağlığına katkısı büyük olan anne sütü ile beslenmenin destekçisi olarak ülkemizde Emzirme Haftası 1-7 Ekim’de kutlanıyor.

Aday öğretmenler adına fidan dikildi! Aday öğretmenler adına fidan dikildi!

Kırşehir İl Sağlık Müdürü Dr. Ertan Değirmencioğlu 1–7 Ağustos Dünya Emzirme Haftası nedeniyle yaptığı açıklamada anne sürünün önemine dikkat çekti.

Anne sütü ile beslenme, çocuğun sağlığı ve gelişimi için temel olduğunu belirten Değirmencioğlu, çocuk sağlığı ile ilgili kuruluşları tarafından, bebeklerin doğumdan itibaren ilk altı ay boyunca sadece anne sütüyle beslenmeleri, 6.aydan sonra uygun tamamlayıcı besinler başlanarak emzirmenin en az 2 yaş ve ötesine kadar sürdürülmesinin önerildiğine dikkat çekti.

Toplumda anne sütü ile beslenmenin desteklenmesi, yaygınlaştırılması önemli olduğunu da belirten Kırşehir İl Sağlık Müdürü Dr. Ertan Değirmencioğlu yaptığı açıklamada şunları ifade etti:

“Dünya’da çocuklara yönelik birçok koruyucu ve geliştirici etkinlik yürütülmektedir. Bu bağlamda 1992 yılından beri emzirme konusunda farkındalık yaratmak için her yıl 1-7 Ağustos tarihleri arasında Emzirme Haftası olarak kutlanmaktadır. Dünya Emzirme Haftası, anne sütüyle beslemenin tüm dünyada yaygınlaşması ve bebeklerin beslenmesinde gelişim sağlanması için 170 ülkede kutlanmaktadır. Ülkemizde ise bebek ve çocuk sağlığına yönelik olarak hatalı anne sütü uygulamalarının önlenmesi, emzirmenin korunması, özendirilmesi ve desteklenmesine yönelik olarak yürütülen “Anne Sütünün Teşviki ve Bebek Dostu Sağlık Kuruluşları” programı kapsamında her yıl 1-7 Ekim tarihleri arasında Emzirme Haftası olarak kutlanmaktadır.

“Yapılan çalışmalar; çocukluk çağı ölümlerini, emzirmenin tek başına %13, doğru tamamlayıcı beslenme uygulamaları ile birlikte yaklaşık %20 oranında azalttığını ortaya koymuştur. UNICEF’e göre; anne sütü ile beslenmeyen çocuklarda ölüm oranları beslenenlere göre 4-6 kat daha fazla olmaktadır.  DSÖ verilerine göre 5 yaş altı çocuk ölümlerinin %7 sinden tek başına sorumlu olan beslenme yetersizlikleri, yaklaşık yarısının da altında yatan temel nedeni oluşturmaktadır.

“Ülkemizde de anne sütü ve emzirmenin desteklenmesi çalışmaları, çocuk sağlığı alanında yürütülen diğer programlarla birlikte bebek ve çocuk ölümlerimizin azalmasına olumlu etki etmiştir. Bebek ve 5 yaş altı çocuk ölümlerinde bugüne dek elde edilen başarı, ülkemizi bebek ölümlerini son 30 yılda, %80 in üzerinde bir oranla, en hızlı düşüren 2. ülke konumuna getirmiştir. Bununla birlikte ilk 5’te yer alan diğer ülkelerin toplam nüfusu ülkemizden azdır. Büyüme ve gelişmenin ideal şartlarda olabilmesi için, anne karnında başlayan ve özellikle kritik pencere olarak adlandırdığımız doğumdan itibaren iki yaşın sonuna kadar devam eden süreçteki beslenme çok önemlidir.”

Muhabir: İLKNUR ÖNCÜ