Kırşehir'de Ahilik kültürünün tanıtımına katkı sunan ve bu nedenle kentte 'Ahi Baba' olarak bilinen Mustafa Karagüllü, aramızdan ayrılalı 6 yıl oldu.
Kırşehir'de, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği ile Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifini kuran, yaklaşık 50 yıldır her 2 kurumun başkanlığını yapan, Mustafa Karagüllü ölümünün 6'ıncı yılında memleketi Kırşehir'de çeşitli etkinliklerle anıldı.
Peki Ahi Baba olarak bilinen Mustafa Karagüllü kimdir? Mustafa Karagüllü'nün mesleği neydi? Tüm bu soruların cevapları yazımızda...
“AHİ BABA” MUSTAFA KARAGÜLLÜ KİMDİR?
Mustafa Karagüllü 1 Kasım 1928 tarihinde Kırşehir Medrese Mahallesi,Tabaklar Sokağındaki 113 numaralı evde dünyaya gelir. Babası Sıddık Karagüllü annesi Sariye Karagüllüdür. Babası Sıddık Bey Kırşehir’in yerlilerinden olup memleketin ekonomik,kültürel ve sosyal anlamda ileri gelen simalarındandır. O dönemde Kırşehir’de bulunan üç handan birisi Sıddık Karagüllü’ye aittir Ahi Baba Ahilikle ilgili ilk bilgilerini bu handa babası ve babasının arkadaşları arasında geçen sohbetlerde edinmiş, bu sohbetler onun daha sonrasında Ahilik Kültürü ve Kırşehir ile ilgili yapacağı çalışmalar için bir temel oluşturmuştur.
Eğitim hayatına 1935 yılında Namık Kemal İlkokulunda Başlayan Mustafa Karagüllü,dört yıl burada eğitim gördükten sonra eğitimini İnönü İlkokulunda tamamlar buradaki eğitimini tamamladıktan sonra 1941 yılında Kale Ortaokuluna kayıt yaptırır. Bir sene bu okulda okuduktan sonra, sanata olan merakının da etkisiyle Erkek Sanat Okuluna kaydını aldırır. Erkek Sanat Okulunda mobilyacılık, marangozluk ve torna tesviye gibi mesleki eğitimler alan Karagüllü aynı zamanda okulun kooperatifinde görev üstlenip kütüphanesiyle de ilgilenir. Üç sene Erkek Sanat Okulunda eğitim gördükten sonra 1946 yılında mezun olur.
Mezuniyetinden sonra amcasına terzi dükkânındaki işlerinde bir süre yardım eder. 1948 yılında askerlik görevini yapmak üzere İzmit Darıca’daki Deniz Topçu alayına teslim olur. Askerlikte çavuş rütbesine yükselen Mustafa Karagüllü aynı zamanda alay mahkemesinde kâtiplik de yapar Askerlik hizmetini tamamladıktan sonra 1950 yılında Kırşehir’e dönen Karagüllü, 1951 yılında babasından kalan Sıddık Hanı olarak da bilinen hanı yıktırır. Hanın yerine o dönemde Şehir Çarşısı olarak bilinen tek katlı, ortası havuzlu, içerisinde kırk üç dükkân bulunan çarşıyı yaptırır Çarşının içerisinde manavlar, semerciler, lokantacılar, ayakkabıcılar gibi çeşitli meslek gruplarına ait esnaflar ve Karagüllü’nün üç odalı yazıhanesi bulunmaktadır.
Karagüllü’nün Şehir Çarşısındaki yazıhanesi, şehrin ileri gelenlerinin buluşup Kırşehir’in ekonomik, siyasi ve sosyal sorunlarını görüştükleri mekânlardandır Kırşehir’deki esnaf ve sanatkârların yaşadıkları mali sıkıntılar, organize olamamaları, mesleklerini devam ettirebilmek için ihtiyaçları olan maddi desteği sağlayabilecek bir kurumun bulunmayışı da bu yazıhanede görüşülüp tartışılan konular arasındadır.
Ahi Evran’ın hayatını ve kurmuş olduğu Ahilik Teşkilatını yakından tanıyan Ahi Baba Kırşehir esnafının da bu felsefeyi benimsemesi gerektiğine inanmıştır.Bu düşünceyle yola çıkarak Ahilik ve Esnaf Kültürünü Araştırma Merkezi ve Turizm Derneğini kurarak Ahilik Kültürünü araştırma faaliyetlerine başlamıştır.Bu faaliyetler çerçevesinde 1965 yılında Türkiye’de ilk kez bir Ahilik kutlaması organize etmiş olan Ahi Baba 1965 yılından itibaren her yıl düzenli olarak organize ettiği bu kutlamalar çerçevesinde Kırşehir’de seminer, panel, konferanslar düzenleyerek Ahiliğin tanıtılmasına ve araştırılmasına katkı sağlamıştır. Bu kutlamalar çerçevesinde dönemin cumhurbaşkanlarını, başbakanlarını, bakanlarını önde gelen devlet adamları ve işadamlarını Kırşehir’e davet edip şehrin sorunlarına dikkat çekmiş ve Kırşehir’e yatırım yapılmasını sağlamıştır.
Ahilik kutlamalarının tüm Türkiye çapında ve devlet eliyle organize edilmesi talebini 1985 yılında dönemin Başbakanı Turgut Özal’a ve Kültür Bakanlığına iletmiş Ahilik Haftası Kutlamalarının devlet eliyle Kırşehir merkez olarak Türkiye çapında kutlanmasını sağlamıştır.
Manevi anlamda yaptığı sayısız katkının yanında maddi anlamda da bu kültür için elinden geleni yapan Mustafa Karagüllü Ahi Evran türbesinin etrafının açılıp peyzaj çalışmalarının yapılması için de uzun yıllar emek vermiş bu projenin kültür danışmanı olarak görev yapmıştır. Bu alandaki ev ve işlerin mülkiyetini satın alıp Kırşehir Belediyesi’ne hibe etmiştir.
Ahiliğin bilimsel platformlarda daha kapsamlı bir şekilde araştırılması için bir Ahilik Enstitüsü kurulması gerektiğine inanan Ahi Baba bu bağlamda Gazi Üniversitesi Rektörlüğü ile iletişime geçmiş,Rektör Prof. Dr. Rıza Ayhan’ın da katkılarıyla 2003 yılında Gazi Üniversitesi bünyesinde Ahilik Kültürünü Araştırma Merkezi kurulmuştur.
Ahiliğin Çağdaş,Sosyal ve Ekonomik Yönden Güncellenmesi projesi kapsamında TBMM’deki bakanlar ve milletvekillerine, başta İstanbul ve Ankara olmak üzere Eskişehir, Konya, Kayseri gibi Türkiye’nin birçok ilinde, Kırşehir merkez ve ilçelerindeki okullarda öğrencilere çok sayıda seminer, konferans ve resepsiyon düzenleyerek Ahiliğin Türkiye genelinde gündeme gelmesini sağlamıştır.
Bu faaliyetlerinden ötürü Kırşehir Esnaf Odalarının Genel Kurulunda kendisine “Ahi Baba “ ünvanı verilmiştir. Ahilik Haftası Merkez Yürütme Kurulu tarafından da “Ahilik Hizmet Ödülü’ne” layık görülmüştür.
En değerli kültürel miraslarımızdan Ahiliğin tanıtılması için ömrünü adamış olan Ahi Babamız Mustafa Karagüllü 17 Mayıs 2018 tarihinde aramızdan ayrılmıştır kendisini saygıyla anıyoruz.
(HABER: FAHRETTİN TOKER)