Gündem

AK Parti’den Yeni Kanun Teklifi

AK Parti, TBMM Başkanlığı’na savunma sanayi ile ilgili düzenlemeleri içeren kanun teklifi sundu.

AK Parti, “Savunma Sanayii ile ilgili bazı düzenlemeler hakkında kanun ile bazı kanunlarda değişiklik yapılması hakkında kanun teklifi” başlık teklifini TBMM Başkanlığı’na sundu. AK Parti Kırşehir Milletvekili Necmettin Erkan’ın da yer aldığı açıklama da AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, "Bildiğiniz gibi bir yanda; 2022’nin başında başlayan Rusya Ukrayna savaşı hız kesmeden devam ediyor. Diğer yanda 7 Ekim’de Gazze’de başlattığı katliamı gözü dönmüş bir şekilde sürdüren katil devlet İsrail’in her geçen gün genişlettiği saldırgan tavrı artarak sürüyor. Gazze’deki katliamla yetinmeyen İsrail Lübnan’ı ve İran’ı hedefe koyan bir saldırı silsilesi sürdürüyor. Bir sonraki hedefin Türkiye olmayacağının garantisi yok. Tüm bunlar yaşanırken sınırımızdaki terör koridoru kurma çabaları bitmiş değil. Coğrafi olarak tüm bu sıcak gelişmelerin tam ortasındayken, bizim savunma sanayimizi her zamankinden daha güçlü hale getirmemiz şarttır.” diye konuştu.

AK Parti Kırşehir Milletvekili Necmettin Erkan sosyal medya hesabından yapmış olduğu paylaşımla kanun teklifini “Sayın Cumhurbaşkanımızın belirttiği gibi “Yıllar önce başlattığımız projeler şimdi hepimiz için gurur kaynağı olan uçaklara, tanklara, gemilere, füzelere ve roketlere dönüşüyor. Türkiye savunma sanayiinde kelimenin tam anlamıyla bir destan yazıyor.” ifadeleriyle duyurdu. Milletvekili Erkan, “Bu başarının daha da artırılması için gerekli kaynakların oluşturulması adına kanun teklifimizin hayırlara vesile olmasını diliyorum.” şeklinde konuştu.

“Savunma Sanayii Destekleme Fonuna katkı payı alınacak”

AK Parti, TBMM Başkanlığı’na savunma sanayi ile ilgili düzenlemeleri içeren kanun teklifi 12 Maddeden oluşuyor. Teklifin birinci maddesinde yatırımlara teşviklerin arttırılması için vergisel etkilerin yatırım süresince ertelenmesi gibi uygulamalar ile yatırımların desteklenmesi amaçlanıyor.  İkinci madde ise tasfiye ve iflas halinde olan şirketleri ilgilendiriyor. Teklifin üçüncü maddesi ise Motor silindir hacmi 100 cm'ün altında olan motosikletlerle 6 W ve altında motor gücüne sahip olan motosiklet sahiplerinden motorlu taşıt vergisi alınması gerektiğini öngörüyor.

MADDE 4:

Savunma sanayimizin desteklenmesi ve güçlendirmesi amacına matuf olmak üzere,

Vergi beyannamelerinden, gümrük idarelerine verilen beyannamelerden, sosyal güvenlik kurumlarına verilen sigorta prim bildirgeleri ve aylık prim ve hizmet belgesi ile muhtasar beyannamenin birleştirilerek verilmesiyle oluşturulan beyannamelerden damga vergisi tutarı (yıllık gelir vergisi beyannamelerinde damga vergisi tutarının yarısı) kadar.

Tapu ve kadastro işlemlerinden, taşınmaz satışlarında alıcı ve satıcıdan ayrı ayrı 750 TL. diğer işlemlerde adına işlem yapılandan 375 TL.

Teklifte yer alan madde 4 ise milyonları ilgilendiriyor. Teklif, gayrimenkul alım satımında alıcı ve satıcıdan ayrı ayrı 750 lira, tapuda yapılan diğer işlemlerden 375 lira, noterlerde yapılan sıfır araç tescillerinde 3 bin lira, ikinci el araç alım satımında bin 500 lira, diğer işlemlerden 75 lira, limiti 100 bin lira ve üzerinde olan kredi kartlarından yıllık 750 lira Savunma Sanayii Destekleme Fonu’na katılım payı alınmasını öngörüyor.