Mondros Ateşkes Antlaşması'ndan sonra ülkenin genelinde olduğu gibi Kırşehir yöresinde de halk genel bir karamsarlığa düştü. Kırşehir halkı, yeni Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu olan M. Kemal Paşa'yı, Samsun'a çıkışından itibaren, Milli Mücadele yolunda yapmış olduğu tüm faaliyetlerini, her türlü haberleşme ve ulaşım araç-gereçlerinin son derece kısıtlı olduğu bir dönemde, bütün çalışmalarını olabildiğince yakından takip ediyordu. Mustafa Kemal Paşa ve Temsil Heyeti'nin Sivas Kongresi'nden (04-11 Eylül 1919) sonra Ankara'ya varmak için izlenecek yol güzergâhında Kırşehir’de vardı.
Atatürk, Sivas Kongresi'nden sonra, Kayseri yoluyla Ankara’ya giderken 21 Aralık 1919 günü akşam Mucur’a geldi. Geceyi hükümet binasında geçiren Atatürk, ertesi gün sabahleyin arkadaşlarıyla birlikte Hacıbektaş’a doğru yola çıktı. O geceyi de Çelebi’nin konağında geçirdiler. Ertesi gün Hacıbektaş Dergâhı ve Türbesi'ni ziyaret eden Atatürk ve arkadaşları, tekrar Mucur’a dönerek bir gece daha kaldılar.
24 Aralık 1919 Çarşamba günü, Atatürk ve arkadaşları Kırşehir yolundaydı. Kırşehirliler, Atatürk ve arkadaşlarının şehre gelmekte olduğunu öğrenir öğrenmez büyük bir hazırlığa giriştiler. Kırşehir Mutasarrıf Vekili Ali Hikmet Bey ve Kırşehir Gençler Derneği üyeleri Mustafa Hilmi (Nural) ve M. Sıtkı Reşat, bir karşılama programı hazırladılar. 200 atlı, Kırşehir’in 5 km uzağındaki Gölhisar Çiftliği sırtlarında konuklarını karşıladılar. Mutasarrıf Vekili ve binlerce Kırşehirli, Kılıçlı köprüsünde bekliyorlardı.
Atatürk ve arkadaşlarının bindiği otomobiller, 200 atlı eşliğinde öğleye doğru Kılıçlı köprüsüne geldiğinde, alkışlar ve coşkulu tezahüratlar yükseldi. Atatürk otomobilinden indi, karşılayanları selamladı ve Mutasarrıf Vekili ile gençler derneğinin yöneticilerinin ellerini sıktı. Kısa bir cirit oyunu seyreden Atatürk ve arkadaşları, tekrar otomobile binerek Kırşehir’e geldiler. Şimdiki Gazi İlkokulunun önünde, öğretmenler ve öğrenciler Atatürk’e bir çiçek buketi sundular. Kapıcı Cami’nin önünde otomobilden indikleri zaman, kurbanlar kesiliyordu. Atatürk, doğruca hükümet binasına geldi ve burada Kırşehir’in genel durumu hakkında bilgi aldı.
Akşam olduğunda, Atatürk Gençler Derneği’nin defterine şu cümleleri yazdı ve arkadaşlarına da imzalattı: “Kırşehir gençleri, vatanımızda gençliğin kıymetli bir emsali olduklarını ispat edecek efkâr-ı metin ve musibet ile mütehalli bulundukları kanaati ile vaz-ı imza eyleriz.” 24.12.1919
Akşam üzeri, Kuşdili Mahallesindeki Çopur Said’in konağına giden Atatürk ve arkadaşları, geceyi orada geçirdiler. 25 Aralık 1919 sabahı, Kırşehirlilerin coşkulu gösterileri eşliğinde Atatürk ve arkadaşları uğurlandı. Atatürk, Kaman’a gitmek üzere yola çıktı.