Asgari ücret açıklandı Asgari ücret açıklandı

Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Kırşehir'e gelişinin 105. yıl dönümü Kırşehir Çiğdem TV olarak Kırşehir’in tanınmış isimlerinden Akademisyen Mahmut Seyfeli ile söyleşi gerçekleştirdik.

Emekli öğretim görevlisi Mahmut Seyfeli ile Atatürk’ün Kırşehir'e gelişi üzerine bir program düzenlendi. Programda Seyfeli;

- Osmanlı’nın son durumu nasıldı?

- Milli mücadele döneminde hangi temel değerler üzerinde duruldu?

- Milli mücadele döneminde ne gibi kararlar alındı?

- Atatürk ve temsil heyeti Sivas üzerinden neden direkt Ankara’ya geçmedi de Kırşehir’e uğradı?

- Kırşehirlilerin milli mücadele döneminde askeri ve siyasi destekleri neler olmuştur?

Mahmut Seyfeli, bu soruları yanıtlarken, Atatürk'ün Kırşehir ziyaretinin tarihi önemine değindi ve Kırşehir halkının milli mücadeledeki katkılarını vurguladı. Seyfeli, Atatürk ve temsil heyetinin Kırşehir'e uğramalarının stratejik ve moral açısından taşıdığı önemi anlatarak, Kırşehirlilerin bu dönemdeki askeri ve siyasi desteklerinin altını çizdi.

Atatürk'ün Kırşehir'e geliş sürecini anlatan Akademisyen Mahmut Seyfeli, "24 Aralık 1919 Çarşamba sabahı yağmurlu bir havada, Gölhisar mevkiinde öncü gönderilen Kırşehir atlıları tarafından coşkulu bir şekilde karşılanmıştır.

Bu sıralarda Kırşehir'de mutasarrıflık görevini vekâleten yürütmekte olan Muhasebeci Ali Hikmet Bey, vergi dairesi veznedarı (halk arasında Hacı Bey namıyla tanınan) M. Sıtkı Doğu ile birlikte karşılama ve uğurlama programını gözden geçirmişlerdir. Hazırlanan bu program; Muta-sarrıf Vekili A. Hikmet Bey önderliğinde Müdafaa-i Hukuk, Türk Ocağı ve Kırşehir Gençler Derneği üyeleri tarafından başarıyla uygulanmıştır.

24 Aralık 1919 günü öğleye doğru Mustafa Kemal Paşa ve arkadaşlarını karşılayan atlılar, Ko-şuyeri’nde ve Kılıççı Köprüsü çevresinde bekleyen kalabalığa, Heyetin gelişini haber vermişlerdir. Koşuyeri'nde de yüz elli kadar atlı, kuyrukları düğümlenmiş atları ile heyeti taşıyan otomobillerin çevresinde cirit oynamışlardır.

Mustafa Kemal Paşa ve arkadaşları otomobillerinden inerek halkı selamlamışlardır. Bu sırada tekbir getirilerek, kurbanlar kesilmiştir. Kılıççı Köprüsü'nden itibaren halkla birlikte bir süre yürü-yen Mustafa Kemal Paşa ve Temsil Heyeti için geçtikleri yol üzerinde yaklaşık her iki yüz metre-de bir kurbanlar kesilmiştir. Bugün Atatürk Caddesi adıyla anılan yol boyunca seymenler ellerin-de kılıç ve kalkanlarla, kılıç kalkan oynayarak heyete eşlik etmişlerdir.

Heyet, şimdiki Gazi parkı önüne geldiğinde, Ortaokul müdürü Ömer Aydın Bey yönetiminde-ki öğrenciler tarafından alkışlarla karşılamıştır. Bu sıcak ilgi karşısında Mustafa Kemal Paşa oto-mobilden inerek, Ortaokul Müdürü Ömer Aydın Bey'in yanına gelmiştir. Ömer Aydın Bey, öğ-rencilerine; “Aziz yurdumuzu çizmeleri ile kirleten düşmanı kovmak için canlarını ortaya koymuş, tarihin en şanlı sayfalarına giren milli kahramanlarımızdandır. Onları size tanıtmakla bir ders daha vermiş oluyorum. Yurt için çalışanları, nesiller unutur mu?” diyerek tanıtmıştır. Mustafa Kemal Paşa ise bu sözlere teşekkür ederek yoluna devam etmiştir.

Mustafa Kemal Paşa ve Temsil Heyeti buradaki karşılamadan sonra Kapıcı Camii önündeki meydana gelmişler, burada anaokulu öğrencilerini de gören Mustafa Kemal Paşa otomobilinden inerek çocukları okşamış ve sevmiştir.

Kırşehir, o zamana kadar böyle bir kalabalık görmemiştir. Meydanda da kurbanlar kesilmiş, halk, coşkun sevgi gösterilerinde bulunarak Mustafa Kemal Paşa ve Temsil Heyeti'ni dakikalarca alkışlamışlardır.

Temsil Heyeti üyeleri bu coşku dolu karşılama sonrasında, ilk olarak hükümet binasına giderek burada kısa bir süre dinlenmiş; bu sırada, Gençler Derneği üyelerinden M. Sıtkı (Doğu) ve Türk Ocağı Reisi Hilmi (Nural) Beyler, Mustafa Kemal Paşa ve arkadaşlarını dernek binalarına çaya davet etmişlerdir" ifadelerini kullandı.

Muhabir: Ayşe Hilal Deliorman