Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer:
YENİ ATANAN ÖĞRETMENLERİN
YAKLAŞIK YÜZDE 50'Sİ DEPREM
BÖLGESİNDE GÖREV YAPACAK
Deprem bölgesinde öğretmen ve öğrencileri çeşitli ortamlarda bir araya getirdiklerini vurgulayan Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer Özer, şunları kaydetti:
"Sonrasında, 16 Haziran'da hiçbir gecikme olmadan eğitim ve öğretimini nihayetlendireceğimizi açıkladık ama bir şey daha açıkladık, bu bölgedeki ilkokul, ortaokul ve lise öğrencilerimize yönelik telafi programları. Yani öğrenme kayıplarının telafi edilmesine yönelik destek mekanizmaları, destekleme ve yetiştirme kursları bağlamında, 1 Ağustos ve 1 Eylül tarihleri arasında oradaki tüm öğrencilerimize ücretsiz bir şekilde tüm materyalleriyle birlikte, bu materyalleri ücretsiz bir şekilde sağlayarak onlara telafi eğitim programı hazırlayacağız. Bir de 2023-2024 eğitim öğretim yılında yani 1 Eylül'den sonra 2 haftalık ara verip eğitim ve öğretim başladıktan sonra bir ay yine devam edeceğiz ama orada bir farklılık yapacağız, çocukların öğrenme kayıplarına yönelik, kazanımlarına yönelik ölçme değerlendirme yapacağız ve o bir aylık eğitimde çok farklı bir şekilde çocuklarımıza destek vererek geçireceğiz."
Özer, deprem bölgesinden diğer illere giden ve nakillerini geri aldıran öğrencilere ilişkin, "Bugün itibarıyla naklini diğer illere aldıran 74 bin 24 öğrenci, tekrar naklini kendi memleketine aldırmış. Burada en fazla naklini aldıran, geri dönen öğrenciler Kahramanmaraş'a dönmüşler, 23 bin 663 öğrenci naklini geri aldırmış. İkinci sırada Hatay var, 13 bin 597 öğrenci, diğer taraftan Malatya 10 bin 405, dördüncü sırada da Adıyaman 9 bin 456 öğrenci." açıklamasında bulundu.
Son 20 yılın tek seferdeki en büyük öğretmen atamasını Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın teşrifiyle 8 Mayıs'ta yapıldığını anımsatan Özer, atanan öğretmenlerin yaklaşık yüzde 50'sinin deprem bölgesinde, oranın tekrar inşa ve ihyasında görev alacağını vurguladı.
Özer, 45 bin öğretmen ataması ile tüm branşlarda geçmişte olmadığı kadar öğretmen ataması yapıldığına dikkati çekti.
Öğretmen sayısının 2000'li yıllarda 500 bin civarında olduğuna işaret eden Özer, şu anda ise bu sayının 1 milyon 250 bin civarına doğru gittiğini söyledi.
Bakan Özer, eğitim sistemindeki öğretmenlerin yüzde 70'inin son 20 yılda atandığını, Türkiye'deki öğrenci sayısının 2000'li yıllara göre 2-3 kat artmasına rağmen, öğretmen başına düşen öğrenci sayısını azaltan tek ülke olduğunu, bunun OECD raporlarında da yer aldığını ifade etti.
Bu gelişmenin, öğretmen atamaları sayesinde olduğunu aktaran Özer, "Atama bekleyen öğretmenlerimiz de müsterih olsunlar, her yıl atama yapılıyor, bu en yüksek atamaydı. '2023 yılında tekrar atama olmayacak' diye bir şey yok, tekrar atama da inşallah olur, biz de her türlü destek veririz." dedi.
"SON 20 YILIN EN YÜKSEK ENGELLİ ÖĞRETMEN ATAMASI OLDU"
Özer, engelli öğretmen atamalarına ilişkin de şu değerlendirmede bulundu:
"Orada da son 20 yılın en yüksek engelli öğretmen ataması oldu. 3 bin 500 engelli öğretmen yani sistemde 12 bin öğretmen ataması yapılırken tek seferde 3 bin 500 engelli öğretmen ataması yaptık. Orada da sayın Cumhurbaşkanımız bir müjde verdi, 'Başvuru yapıp da atanamayan yani 3 bin 500'e giremeyen tüm öğretmenleri atayalım' dedi. Dolayısıyla başvuru yapan tüm engelli öğretmenlerin ataması gerçekleşmiş oldu bu da son 20 yılın, belki 30-40 yılın en büyük atamasıydı."
Engelli öğretmen atamasında kontenjan açmadıkları alanlar olduğunu belirten Özer, "Mesela, muhasebe ve finansman. En fazla bana soru atanamayan engelli öğretmenlerimizden bunlardan geldi. Biyomedikal cihaz teknolojisi, denizcilik, su ürünleri gibi, 234 tane kontenjan açmadığımız için başvuru yapamayan, tercihte bulunamayan engelli öğretmenlerimiz vardı, bunlar e-KPSS puanı olduğu halde. 10 Mayıs Engelliler Haftası'nın güzel başlangıcı olsun, bu öğretmenlerimizin bugün itibarıyla başvurularını alacağız. Çarşamba ve perşembe günü tüm başvurularını alacağız, cuma günü de atayacağız." diye konuştu. (ORDU, AA)