Yemeklerin vazgeçilmezi salça ve menemen hazırlıkları hızla devam ediyor.

Yemeklerin vazgeçilmezi salça özellikle son günlerde ünlü salça fabrikalarında paylaşılan hijyenik olmayan görüntülerle gündemde yerini alıyor. Kırşehir’de de son yıllarda hem domates ve biberlerin satıldığı hem de yıkanarak çekildiği Pazar yerindeki alanlar vatandaşların yoğun ilgisini çekiyor.Kırşehir pazarcı esnaflarından Hasan Özentaş, 1997 yılından beri pazarcılık yaptığını ifade eden Özentaş, “Baba mesleğimiz. Babadan kalma. Biz de salçalık işini hemen hemen yirmi beş senedir memlekette yapıyoruz. Kırşehir'in yüzde doksanına biz alıştırdık. Zaten salçalık için önceden böyle makineler yoktu” dedi.

Süreci anlatan Özentaş, “Domatesi, biberi veriyoruz burada. Leğenlerimiz var. Hanımlar, beyler, kendileri geliyor. Kendi elleriyle hijyenik bir şekilde yıkıyorlar. Biz de temiz makinelerimizle hijyenik bir şekilde çekimini yapıyoruz. Bidonlarına koyuyorlar. Sadece müşterilerimize kolaylık oluyor. Yani sadece kaynatmaları kalıyor” ifadelerini kullandı. Eskiden salça kaynatma sürecinin zorluğuna değinen Özentaş, “Önceden annelerimiz, babalarımız torbaya koyarlarmış domatesi. Bir hafta on gün bekler. Ondan sonra kevgirde elleriyle sürermiş. Şu anda öyle bir şey yok. Makineye atıyoruz. Yüz kilo domatesi on dakika içinde çekip ellerine veriyoruz” diye konuştu.

Özellikle son zamanlarda hijyenik ortamlarda üretilmeyen ürünlere dikkat çeken Özentaş, “Şimdi market ürünleri ile insanların kendi yaptığı ürünler tabii ki farklı. Burada kendi gözüyle görüyor. Hijyenik bir ortamda. Temiz suyla kendi eliyle yıkıyor yani. Orada bilmiyoruz ne olduğunu, ne ettiğini. Domatesin çürüğüydü. Elmanın kurtlusuydu şeftalinin bozuğuydu. Kötü ürünlerden salça yapılıyor, meyve suyu yapılıyor. Hijyenik bir ortamda olmadığına eminiz. Ama bu ortam herkes kendi gördüğünü bildiği gibi yapıyor” ifadelerini kullandı.

“KIRŞEHİR’DE YAPILMAYACAK BİR ŞEY YOK”

Kırşehir halkının ilgisinin çok yoğun olduğunu söyleyen Özentaş, “Ev salçasını yiyen bir ev bir dahaki seneye hazır salça yemiyor. Çünkü tat farkı var. Lezzet farkı var. Hijyenik farkı var. Yani vatandaş bu konuda talebi çok” diye ekledi.

Özentaş, “Bir de kaynatma yaparsak zaten o iş bitiyor. İlerleyen senelerde de bunu ekleyeceğiz. Vatandaştan bütün yükü alacağız. Böyle bir projemiz var. Onu da bir arsa bulursak gerçekleştireceğiz. Bu da hep maddiyata dayanıyor. Biraz maddiyatımızın olmadığından yani devlet büyüklerimiz elimizden tutsalar Kırşehir'de yapılmayacak hiçbir şey yok. Yani sebze meyvede yetişilir salça da yapılır her şey yapılır. Ama yani elinde parası olan arkadaşlar da Kırşehir'e yatırım yapmıyor paramız yok. Yapmak istiyoruz. Para bulamıyoruz” dedi.

Fatma Yıldırım hayatını kaybetti Fatma Yıldırım hayatını kaybetti

“MARKETTEN ALDIKLARIMIZA GÜVENEMİYORUZ.”

Makinenin kolaylık olduğunu ifade eden tüketicilerden Nazire Kalkan, “Kolay yapıyoruz. Bir hafta uğraşırdık salçalığı hazırlamaya domatesler bidona doğrardık, o sineklenirdi. Yani tertemiz hemen getiriyoruz. Burada suyu da veriyor, yıkıyorlar” dedi. Domates çektiren vatandaşlardan Nadile Ediz ise“ Marketten aldıklarımıza güvenemiyoruz. Burada nasıl yapıldığını görüyoruz. Elimizden tertemiz çıkıyor. Eve gidince de gönül rahatlığıyla kaynatıyoruz” diye konuştu.

Muhabir: Ayhan Ceylan