YAZAR SABAHATTİN KUDRET AKSAL ETKİNLİĞİ
Köy sarısıyla akıyor
Kocamış davarıyla
Mor söğütleriyle akıyor
Gömütlüğü güney kavruğu
Mısırı iğdesi ayçiçekleri
Kazları ördekleri
Bir ırmakta akıyor.
SKA
Sabahattin Kudret Aksal (1920-1993). Şair, hikâye ve oyun yazarı. İlk şiirlerinde Orhan Veli ve Oktay Rıfat’ın etkisinde kalmış, yaşamın gündelik akışında bireysel sevinç ve mutlulukları dile getirmiştir. Şairanelikten ve süsten arınmış yalın bir dil kullanmıştır.
1960’lardana sonra düşünce yönü ağır basan şiirler yazmıştır. Bu şiirlerde kişinin evrendeki yerini, değerini aramaya çalışmış; felsefi düşünceye ağırlık vermiştir.
Öykü ve tiyatrolarında ruh tahlillerine ve biçim kaygısına önem vermiştir.
BAŞLICA YAPITLARI
Şiirleri
Şarkılı Kahve (1944) Gün Işığı (1953) Duru Gök (1958) Elinle (1962) Eşik (1970) Çizgi (1976) Şiirler (1979, toplu şiirler) Zamanlar (1982) Bir Zaman Düşü (1984) Şiirler (1988, toplu şiirler) Buluşma (1990) Batık Kent (1993, Ölümünden sonra, son şiirleri) Bir Gün İstanbul, Bir Resimde Atatürk, Atatürk Anadolu'da, Anadolu'muz
Öyküleri
Gazoz Ağacı, Yaralı Hayvan
Oyunları
Evin Üstündeki Bulut (oynanışı: 1948) Şakacı (1952) Bir Odada Üç Ayna (1956) Tersine Dönen Şemsiye (1958) Kahvede Şenlik Var (1966) Kral Üşümesi (1970) Bay Hiç - Sonsuzluk Kitabevi (1981) Önemli dam (1983) Önemli Adam Quasimedo Elmeraldo'nun oyunu
Deneme
Geçmişle Gelecek (1978)
Uğraştaşım Yusuf Çotuksöken, Bir gün önce yüz yüze çağrıda bulundu. İnternet ortamında bir duyurusunu okudum: “Bugün saat 14.00' te TESAK'ta (Kadıköy), Sabahattin Kudret Aksal'ı anacağız... Yusuf Çotuksöken, Mehmet Zaman Saçlıoğlu, Zeki Coşkun ve Baki Asiltürk…”
***
Belirtilen saatte belirtilen yerde oldum. Prof. Dr. Mete Tunçay Salonunun yavaş yavaş dolduğunun ayırdına vardım. Yusuf Çotuksöken ile yine yüz yüze geldik…
Eğitimci Sunucu Adil İzci & A. Görkem Kozanoğlu birlikte açılışı yaptıktan sonra TYS Başkanı Adnan Özyançıner’in il dışından gönderdiği ileti okundu. İzleyen zaman diliminde Geçmişte S. Kudret Aksal’ın TRT’deki konuşması ve şiirini seslendirmesi perdeye yansıtıldı.
Sunucunun çağrısıyla Dilbilimci, Eğitimci, Yazar Yusuf Çotuksöken, konuşma masasında yerini aldı. Aksal’ın ‘Okul Dışı’ başlıklı şiirini seslendirdi. Öteki şiirlerini ve yapıtlarını değerlendirdi ve onunla konuşmalarından aktarımlar yaptı. ‘Bir Sabah Uyanmak’ şiirini yorumlayarak konuşmasını noktaladı.
Sırasıyla M. Zaman Saçlıoğlu, Zeki Coşkun ve Baki Asiltürk; salondaki izleyenlerine Yazın Öğretmeni S. Kudret Aksal ile ilgili duygu, düşünce ve anılarını aktardılar. Şiirlerinden sundular. Sunucunun çağırmasıyla iki öğrenci de şairin şiirlerinden seslendirme yaptılar.
"En büyük çabası mavinin / daha mavi olmak…" Düşüncesiyle yazınımıza kazandırdığı yapıtlar ve yetiştirdiği öğrencilerle kültür dünyamızda seçkin bir yer tutan Öğretmen yazar Sabahattin Kudret Aksal adına, ailesi tarafından “Sabahattin Kudret Aksal Yazın Ödülü” oluşturuldu.
Necati Tosuner, Necati Güngör, Nemika Tuğcu, Jale Sancak, Murat Yalçın, Adil İzci ve aile adına Selçuk Bütün’den oluşan seçici kurul, bu yıl elli dört kitabı titizlikle değerlendirdi. Seçici Kurul, Tuncer Erdem’in Yapı Kredi Yayınları’ndan ‘Ben, Bozkır Yeli’ adlı yapıtını ödüle layık buldu.
Dilek Karaaslan’ın Edisyon Kitap’tan ‘Tatlı Bir Şey Yok mu?’ Adlı yapıtı da özendirme ödülüne uygun görüldü. Seçiciler kurulu tarafından dikkate değer olarak belirlenen yapıtlar ve yazarları da şöyle:
--Mutedil Dalgalı- Ömür İklim Demir
--Korkma, Güzel Rüyalar da Var - Mehmet Can Şaşmaz
--Bilinen Tüm Zamanlar - Recep Kayalı
--Palaçinka - Öznur Unat
--Satış Çağı - Hürriyet Yaşar
--Yine de Bir Şansımız Olmalı - Gamze Efe
*
Bir kahve insanı, olarak bilinen S. Kudret Aksal etkinliğinde emeği geçenleri kutlar, çalışmalarında başarılar dilerim.
*