Eğitim

VII. Uluslararası Ahilik Sempozyumu yoğun bir katılımla başladı

T. C. Ticaret Bakanlığının desteğiyle Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen “Geçmişten Günümüze Esnaf ve Sanatkârlık” konulu VII. Uluslararası Ahilik Sempozyumu başladı. 27 Eylül 2024 tarihinde Ahi Evran Kongre ve Kültür Merkezi 15 Temmuz Milli İrade Salonunda açılışı gerçekleştirilen sempozyuma Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Kırşehir Valisi Murat Sefa Demiryürek, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Trabzon Milletvekili Mustafa Şen, Kırşehir Milletvekilleri Necmettin Erkan, Kırşehir Cumhuriyet Başsavcısı Oğuz Şükrü Ener, Ahi Evran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kasım Karahocagil, Ticaret Bakanlığı Esnaf, Sanatkârlar ve Kooperatifçilik Genel Müdürü Taha Enes Şener, Türk Tarih Kurumu (TTK) Başkanı Prof. Dr. Yüksel Özgen, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Ali Güneş ve Prof. Dr. Hüseyin Şimşek, Genel Sekreter Dr. Öğr. Üyesi Hüseyin İlter, ilimiz yöneticileri, kurum temsilcileri, akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı.

Sempozyum öncesi Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Üniversite Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kasım Karahocagil ve protokol üyeleri sempozyuma katılanlara Ahi Pilavı ve Helvası ikram ettiler. Daha sonra sempozyumun açılış programına geçildi. Sempozyumun açılış konuşmasını ilk olarak VII. Ahilik Sempozyumu Yürütme Kurulu Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Tahsin Hazırbulan yaptı. Hazırbulan konuşmasında, VII. Uluslararası Ahilik Sempozyumunu Ticaret Bakanlığının destekleri ile hazırladıklarını belirterek sempozyum hakkında bilgiler verdi. Sempozyumun düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür eden Dr. Öğr. Üyesi Tahsin Hazırbulan, VII. Uluslararası Ahilik Sempozyumunun verimli geçmesi temennisinde bulundu.

Dr. Öğr. Üyesi Tahsin Hazırbulan’ın ardından Üniversite Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kasım Karahocagil söz aldı. Rektör Karahocagil konuşmasının başında ilk olarak Gazze’de yaklaşık bir yıldır insanlık dışı katliamlar yapan İsrail terör devletini lanetleyerek, herkesi Siyonist katillere destek veren firmaların ürünlerini Ahice bir duruş ile boykot etmeye çağırdı. Konuşmasının devamında Prof. Dr. Mustafa Kasım Karahocagil, bugüne kadar üniversitenin ev sahipliğinde düzenlenen 6 Uluslararası ve 2 Ulusal Ahilik Sempozyumunda 500’e yakın bildirinin yer aldığını ve yaklaşık 7 bin sayfalık bir “Ahilik Külliyatı” oluştuğunu söyleyerek külliyatta Ahilik teşkilatının bütün tarihi dönemlerini kapsayacak şekilde kayıt altına alındığını belirtti. Ahilik sempozyumlarının devamı olarak düzenlenen VII. Uluslararası Ahilik Sempozyumunda “Geçmişten Günümüze Esnaf ve Sanatkârlık” temasının ele alınacağını kaydeden Üniversite Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kasım Karahocagil, konuşmasına şöyle devam etti: “Bu sempozyum ile önümüzdeki dönemde Ahiliğin farklı konu başlıklarındaki etkilerini, fonksiyonlarını ve günümüze yansımalarını çalışmaya başlıyoruz. Bu kapsamda Ahilik Kalite, Ahilik İktisat, Ahilik Fütüvvet gibi konulu sempozyumlar düzenleyerek Ahilik üzerine çalışan herkes için başvuru kaynakları oluşturmaya devam edeceğiz.”

Ahiliği aslına uygun şekilde muhafaza etmeyi ve gelecek nesillere aktarmayı Ahi Evran-ı Veli’nin adını taşıyan bir üniversite olarak görev bildiklerini anlatan Rektör Karahocagil, gelecek nesillere hazine değerinde kaynak eserler bırakmanın heyecanını yaşadıklarını söyledi. Ahi Evran-ı Velinin adını taşıyan üniversitenin eğitim öğretim ve toplumsal katkı çalışmalarını Ahilik değerlerine yaslanarak yürütmeye çalıştıklarını kaydeden Rektör Karahocagil, üniversite bünyesinde, “Ahilik Kültürü ve Meslek Ahlakı” dersinin tüm öğrencilere okutulduğunu, oryantasyon haftasında Ahilik vurgusunun yapıldığını, eğitim öğretim süresi içinde yapılan sosyal sorumluluk, toplumsal katkı projeleri ve sosyal transkript uygulaması ile taçlandırıldığını ve mezuniyet töreninde Ahilik Yemininin okutularak tamamlandığını anlattı. Üniversitenin öne çıkan kalite çalışmalarının “Ahiliğin izinde mükemmele yolculuk” mottosuyla yine Ahilik değerlerine yaslanılarak yürütüldüğünü kaydeden Prof. Dr. Mustafa Kasım Karahocagil, “Günümüzde Ahilik değerlerinin modern kalite yönetim sistemleriyle entegre edilmesi değer temelli sürdürülebilir bir kalite anlayışı oluşturmak için çok önemli bir fırsat sunmaktadır.” dedi. Medeniyetimize özgün bir yönetim hatta yönetişim felsefesi olarak kurumsallaşan Ahilik teşkilatının bir meslek örgütü olmasının yanı sıra aslında erken dönem “Değer Temelli Bir Kalite Hareketi” olduğunu dile getiren Üniversite Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kasım Karahocagil, konuşmasına şöyle devam etti: “İnancımız odur ki; Bu çağın itici gücü kalite olacaktır ve “Hayırda Yarışmak” olarak benimsediğimiz kalite çalışmaları ne kadar Ahilik değerleri üzerine yükselirse milletimiz için hatta bütün bir insanlık için o kadar iyi, güzel ve faydalı olacaktır.” Konuşmasının sonunda sempozyumun hayata geçirilmesinde emeği olanlara teşekkür eden Rektör Karahocagil, başarılı bir sempozyum olmasını temenni etti.

Rektör Karahocagil’in ardından bir konuşmada TTK Başkanı Prof. Dr. Yüksel Özgen yaptı. Başkan Özgen konuşmasında, Ahilik Teşkilatının tarihi hakkında bilgiler vererek Ahilik Teşkilatının devlete olan siyasi ve sosyal katkısına değindi. Türk Tarih Kurumu olarak tüm kurumlarla iş birliği içinde çalıştıklarını anlatan Prof. Dr. Yüksel Özgen, üniversitemiz ile de iş birliği içinde olmaktan memnuniyet duyduğunu ifade etti. Sempozyum düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür eden Başkan Özgen, verimli bir sempozyum geçirmeyi temenni etti.

TTK Başkanı Prof. Dr. Yüksel Özgen’in ardından Ticaret Bakanlığı Esnaf, Sanatkârlar ve Kooperatifçilik Genel Müdürü Taha Enes Şener söz aldı. Şener konuşmasında Ahiliğin toplumsal ve ticari hayatı şekillendiren bir yapı olduğunu söyleyerek Ahi Evran-ı Veli’nin insanlığa faydalı olan bir lider olduğunu belirtti. Ahiliğin önemli bir kültür mirası olduğuna vurgu yapan Taha Enes Şener, sempozyumda emeğe geçenlere teşekkür ederek başarılı bir sempozyum diledi.

Ticaret Bakanlığı Esnaf, Sanatkârlar ve Kooperatifçilik Genel Müdürü Taha Enes Şener’in ardından Kırşehir Valisi Murat Sefa Demiryürek söz alarak bilimsel bir faaliyette bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Ahi Evran-ı Veli’nin miras bıraktığı iş ahlakı ve çalışma disiplinini aynı minvalde devam ettirilmesi gerektiğini anlatan Vali Demiryürek, sempozyumun hazırlanmasında emeği geçenlere teşekkür ederek verimli bir sempozyum geçirmeyi temenni etti.

Son olarak Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş bir konuşma yaparak Ahiliğin önemine vurgu yaptı. Ahi kelimesinin Arapçada Kardeş demek olduğunu söyleyen Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Ahiliğin temelinde dürüstlük, emanete riayet, ahde vefa, sözünde durma ve sabırlı olma gibi özellikleri olduğunu anlattı. “Ahi; hesap verme duygusu ile yaşayan insandır.” diyen Prof. Dr. Ali Erbaş, Ahiliğin kültürümüzdeki yeri ve önemine değindi. Sempozyumun düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür eden Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, sempozyumun verimli geçmesi temennisinde bulundu.

Açılış konuşmalarının ardından hediye takdimine geçildi. Üniversite Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kasım Karahocagil Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş’a Ahi Sancağı hediye etti. Daha sonra Ticaret Bakanlığı Esnaf, Sanatkârlar ve Kooperatifçilik Genel Müdürü Taha Enes Şener ve TTK Başkanı Prof. Dr. Yüksel Özgen de, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kasım Karahocagil ve Kırşehir Valisi Murat Sefa Demiryürek’e hediye verdiler.

Hediye takdiminin ardından sempozyum açılış oturumuna geçildi. Oturum Başkanlığını TTK Başkanı Prof. Dr. Yüksel Özgen’in yaptığı oturumda Trabzon Milletvekili Mustafa Şen “Bütüncül Bakış Açısıyla Ahiliğin Fonksiyonları Üzerine Bir Yaklaşım”, Üniversitemiz Rektör Yardımcısı ve Kalite Koordinatörü Prof. Dr. Hüseyin Şimşek “Ahiliğin İzinde Değer Temelli Kalite Modeli Arayışı” ve Erciyes Üniversitesi Öğr. Üyesi Prof. Dr. Mehmet İnbaşı “Narh Defterleri ve İhtisâb Kanunnâmeleri Üzerine Bir Değerlendirme” konularında sunum yaptılar. Açılış oturumunun ardından VII. Uluslararası Ahilik Sempozyumu farklı salonlardaki oturumlarla devam etti.