Şube Başkanı Mehmet Doğan’ın önderliğinde Petlas işçisi bir kez  daha güçlü bir şekilde “kıdem tazminata dokunma” diye sesini duyurdu...

 PETLAS İŞÇİLERİNDEN KIDEM

TAZMİNATI PROTESTOSU!..

 Petrol-İş Sendikası’na bağlı Petlas işçileri Kırşehir Cacabey Meydanı’nda bir eylem gerçekleştirdi.

Petrol-İş Sendikası Kırıkkale Şube Başkanı Mehmet Doğan başkanlığında gerçekleşen eyleme Petlas işçileri yoğun katılım gösterdi.

Petrol-İş Sendikası önünde başlayan yürüyüş Cacabey Meydanı’na kadar etti ve meydanda basın açıklaması gerçekleştirildi.

Kıdem Tazminatıma Dokunma”, “Kıdeme Uzanan Eller Kırılsın” sloganları eşliğinde yapılan basın açıklamasına çevrede bulunan vatandaşlarda destek verdi.

Petrol-İş Sendikası Kırıkkale Şube Başkanı Mehmet Doğan, gerçekleştirdiği basın açıklamasında; “Ülkemizin en önemli fabrikalarında, tesislerinde gecemizi gündüzümüze katarak çalışıyoruz. Alınterimizle kazanıyor, daha iyi bir gelecek ve insanca bir yaşam için sendikal mücadelemizi sürdürüyoruz. Ancak yıllardır emekçilerin hakları tırpanlanıyor, ekonomi günübirlik politikalarla yönetiliyor. Ekonomide izlenen bu yanlış politikaların faturasını ise işçiye çıkarmak istiyorlar.

Bu faturayı iyi günde de kötü günde de hep işçiler ödüyor. Salgın ve savaş nedeniyle yaşadığımız hak kayıpları yetmiyormuş gibi bugün yüksek enflasyon nedeniyle alım gücümüz düşüyor, ücretlerimiz hızla eriyor. Gerçeği yansıtmayan TÜİK fiyat istatistikleri, işçiden alıp sermayeye aktarmanın bir aracı haline geldi. Son iki yılda, yoksullaştık. Eve götüreceğimiz ekmeği hesap ediyoruz. Buna karşılık holdingler, şirketler bu dönemde kâr rekorları kırıyor. Bizim gelirimiz azalırken, şirketlerin kasaları doluyor. Aynı dönemde ekonomi büyürken, emeğin büyümeden aldığı pay düşüyor. Ekonomide çarklar, işçiden alıp sermayeye vermek için dönüyor. Bu çarklar artık, işçinin lehine dönmelidir. Tüm değerleri üreten bizleriz” dedi.

“ÜRETTİĞİMİZ DEĞERDEN PAYIMIZI İSTİYORUZ”

Adil bölüşüm talep ediyoruz diyen Petrol-İş Sendikası Kırıkkale Şube Başkanı Mehmet Doğan, yaptığı açıklamlada şunları ifade etti:

“Emekçilerin çözülmesi gereken bu acil sorunları varken kıdem tazminatı hakkımız yeniden tartışma konusu yapılmaktadır. Eylül başında açıklanan Orta Vadeli Program’da istihdamda esnekleşme hedefinin yanı sıra Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi (TES) kurulması öngörülüyor. Buna göre ikinci basamak emeklilik sistemi, işverenlerin de katkı koyduğu bir yeni fon ile oluşturulmak isteniyor. BES ile başlatılan süreç, TES ile sürdürülecek. Niyet bellidir Sağlık hizmetinin piyasaya açılmasından sonra, sosyal güvenlik sistemi adım adım özelleştirilecek, emeklilik hakkı devletin yükümlülüğünden çıkarılıp bireysel birikim fonlarına devredilecek…Ancak asıl tehlike, Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi’nde (TES) oluşturulacak fonun kıdem tazminatı ile ilişkilendirilmek istenmesidir. Nitekim, Orta Vadeli Program’da örtülü biçimde yer alan bu niyet, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın ağzından daha net bir şekilde ifade edilmiştir. Cevdet Yılmaz, ‘Kıdem tazminatında maalesef ciddi ödeme meseleleri var. Bir fon oluşturup bu meseleyi hem işçi hem işveren lehine çözmek istiyoruz’ şeklinde açıklama yapmıştır.Yani, işverenlerin yarım asırlık rüyası kıdem tazminatı fonu, bu kez Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi paketi içinde kurulmaya çalışılacaktır. Fon sistemi ile aslında ücretin bir parçası olan kıdem tazminatının işçinin aldığı son ücretle bağı da kesilecek ve bu hakkımız piyasanın insafına bırakılmış olacaktır. Kıdem tazminatının iş güvencesi sağlayan işlevi ortadan kaldırılacaktır. Kıdem tazminatını alma ve çekme koşulları zorlaştırılacak, tazminatın büyük kısmı emekli olana kadar çekilemeyecektir. Kıdem tazminatı çalışanların elinde kalan en son ve en önemli kazanımdır. Ancak yıllar içerisinde bu hakkımızın parasal karşılığı sürekli düşmüştür. Kıdem tazminatı ile geçmişte ev ve araba rahatlıkla alınıyorken, bugün bunlar hayal olmuştur. Hal böyleyken, bu hakkın daha da geriye götürülmesi asla kabul edilemez. Bir kez daha uyarıyoruz: Kıdem tazminatı hakkımız kırmızı çizgimizdir. Zaten kayba uğradığımız bu hakkımızın daha fazla tırpanlanmasına, elimizden alınmasına asla izin vermeyiz.”

“KIDEM TAZMİNATINDA TAVAN UYGULAMASI KALDIRILMALIDIR”

İstedikleri şartların yerine getirilmediği takdirde sürekli eyleme başvuracaklarını söyleyen Başkan Doğan, açıklamasını şöyle sonlahndırdı:

“Kıdem tazminatında yapılması gereken, koşulların zorlaştırılması değil işçi lehine iyileştirilmesidir. Kıdem tazminatında tavan uygulaması kaldırılmalıdır. Kıdem tazminatında işyerinde 1 yıl çalışma şartı kaldırılmalı, bir gün çalışılsa bile kıdem tazminatı ödenmelidir. Her türlü işten çıkarma veya işçinin kendisinin işten ayrılmasında kıdem tazminatı ödenmelidir. İşyerinin iflas ve icralık durumlarında kıdem tazminatı gibi işçi alacakları birinci sıraya getirilmelidir. İşverenlerce ödenmeyen kıdem tazminatlarına mahkeme süreçlerinin sona ermesi beklenmeden devlet güvencesi getirilmeli ve kıdem tazminatı işverenden tahsil edilene kadar işçiye devlet tarafından önden ödenmelidir. En büyük güvencemizin, alınterimiz ile yıllarca sağladığımız birikimlerimizin fon sistemi ile piyasaya emanet edilmesine göz yummayacağız! Çocuklarımızın geleceğine ipotek konulmasına ve kıdem tazminatı hakkından mahrum edilmelerine asla izin vermeyeceğiz! Kıdem tazminatı, emekçilerin son kalesidir, en temel hakkıdır. Bu hakkımızı savunmak için sonuna kadar mücadele edeceğiz!” (HABER: FAHRETTİN TOKER)