Tüm Yerel-Sen Kırşehir Şube Başkanı Ertuğrul Var, 22 bin 104 lira belirlenen asgari ücrete ilişkin basın açıklaması yaptı.
Tüm Yerel-Sen Kırşehir Şube Başkanı Ertuğrul Var düşük olduğuna dikkat çekerek aralık ayı açlık sınırının altında kaldığını ifade etti. Başkan Var, asgari ücret belirlenirken işçilerin taleplerinin göz ardı edildiğini ve iktidarın gelecekte beklediği enflasyonu dikkate alarak hesapladığını vurguladı. Başkan Var, “İktidar yine işçilerin taleplerini dinlemedi ve Ocak 2025’ten geçerli olacak asgari ücreti yüzde 30 oranında artırarak 22 bin 104 lira olarak açıkladı. Bu aya kadar 17 bin 2 lira olarak uygulanan 2024 yılı asgari ücretinin belirlendiği 2023 yılı aralık ayından bu yıl aralık ayına kadar olan bir yıllık sürede ülkedeki fiyatlar TÜİK’e göre bile yüzde 46-47 oranında arttı. İstanbul Ticaret Odası ve ENAG gibi bağımsız kuruluşlar enflasyonu çok daha yüksek oranlarda hesaplıyor.” dedi. Asgari ücretin reel olarak mevcut asgari ücretin yüzde 11-12 oranının altında kaldığını söyleyen Başkan Var, “TÜİK’in açıkladığı enflasyonu dikkate aldığımızda bile yeni asgari ücret reel olarak mevcut asgari ücretin yüzde 11-12 oranında altında kalıyor. Yeni asgari ücretin mevcut asgari ücretin belirlendiği Aralık 2023’teki satın alma gücüne ulaşabilmesi için TÜİK’in enflasyon oranına göre bile en az 25 bin lira olması gerekiyordu.” şeklinde konuştu.
“İKTİDAR KENDİ YARATTIĞI ENFLASYONUN FATURASINI ÜCRETLİLERE AÇLIKLA ÖDETMEK İSTİYOR.”
Başkan Var, belirlenen yeni asgari ücret Birleşik Kamu-İş Konfederasyonunun aralık ayı için hesapladığı 23 bin 256 liralık açlık sınırının bile altında kaldığından bahsetti. İktidarın yanlış politikaları nedeniyle enflasyonu artırdığını söyleyen Başkan Var, “İktidarın, geçmiş enflasyonu değil gelecekte beklediği enflasyonu dikkate alarak asgari ücreti belirlediği anlaşılıyor. İktidar bu tutumuyla, kendisinin yanlış politikalarla yarattığı enflasyonu ücretlilerin sırtından indirmeye çalışacağını açıkça göstermektedir. İktidarın enflasyonun tüm faturasını ücretlilere açlıkla ödetmeye dönük bu insafsız tutumunu diğer ücretler için de göstereceği aşikardır.” ifadelerini kullandı.
Asgari ücretin Türkiye’de temek ücret haline geldiğini dikkat çeken Başkan Var, “İstisnai olması gereken asgari ücret, artık Türkiye’de temel ücret haline gelmiştir. Cumhurbaşkanı yardımcısı bile SGK'ya kayıtlı işçilerin yüzde 42’sinin asgari ücretle çalıştığını TBMM’de itiraf etmiştir. Bu kayıtlı olarak çalışmayan asgari ücretli sayısının en az 7 milyon 200 bin olduğunu, kayıt dışı çalışanlarla birlikte asgari ücretli çalışanın 10 milyonu aştığını göstermektedir.” dedi.
İktidarın, bugün asgari ücretlilere gösterdiği emek düşmanı yüzü önümüzdeki yıllarda tüm ücretlilerin gözünün önünde olacağını söyleyen Başkan Var, “Kamu çalışanları sendikalarının, Ağustos 2025’te iktidarla yapacağı toplu sözleşme görüşmelerine bu gerçeği şimdiden görerek hazırlanmaları ve bu emek düşmanı politikalara direnmeleri gerektiğini belirtmeyi bir görev biliriz.” açıklamasına son verdi.