KIRŞEHİRSPOR’A HİZMET EDENLERİ

UNUTULMAYAN SPOR ADAMLARIMIZ (2)

 UNUTULMAZ GOLCÜMÜZ

NAMI DİĞER DOZER TEVFİK

“Kırşehir Çiğdem” Gazetesi olarak Kırşehirspor’a hizmet eden ve hayatta olan futbolcularımıza ulaşmaya ve kendilerinden aldığımız bilgileri sizlerle paylaşmaya devam ediyoruz.

Bugün konuğumuz Dozer Tevfik lakaplı unutulmaz ve efsane golcümüz Tevfik Kaban.

Tevfik Kaban Kırşehir’i ve Kırşehir insanını unutamadığını, hem öğrenci, hem futbolcu olarak güzel günler geçirdiğini belirterek şunları söyledi:

“17 Nisan 1948 tarihinde Mersin’de doğdum. Futbola 7 yaşındayken bez toplarla sokaklarda oynayarak başladım. 16 yaşında Mersin İdman Yurdu alt yapısından genç takıma alındım. Dönemin Mersin İdman Yurdu antrenörü Nazım KOKA daha fazla oynayabilmem için yaşımı mahkeme kararıyla 3 yaş küçülterek doğum tarihimi  17  Aralık 1951 yaptırdı. 1968 yılında Mersin İdman Yurdu’nun antrenörü olan Galatasaray ve milli takımımızın unutulmaz ve efsane kalecisi Turgay Şeren ile eski Galatasaray’lı Ergün Ercins beni Ispartaspor’a gönderdi. Ispartaspor’da oynarken  önce genç milli takıma sonrada amatör milli takıma seçildim. 1969 yılında Mersin Karmasıyla  hazırlık maçı oynamak için Kırşehir’e geldik. Kırşehirspor yeni kurulmuştu. Kırşehirspor ile yapılan hazırlık maçında  çok güzel oynadım, birde gol attım. Maç sonunda Kırşehirspor Genel Sekreteri  Allah rahmet eylesin merhum Metin Barlas soyunma odamıza gelerek bana  Kırşehirspor’da oynamam için transfer teklif etti. Maçtan sonra Metin Barlas’ın transfer teklifini kabul ederek Mersin Karmasıyla Mersin’e dönmeyerek Kırşehirspor’da oynamak için imza attım. Mersin Ticaret Lisesinde öğrenci olduğum için,  Kırşehirspor’a transfer olmam nedeniyle kaydımı Kırşehir Ticaret Lisesine nakil ettirdim. Okul sporlarında hiç şampiyonluğu olmayan Kırşehir Ticaret Lisesine Mersin’ den getirdiğim 4 futbolcu öğrencilerle o sene Kırşehir Şampiyonu olduk. 1969-1970 / 1971-1972  sezonlarında Kırşehirspor’da  forvet olarak oynadım. Kırşehir’i ve Kırşehirlileri çok seviyorum. Kırşehir benim ikinci vatanım. Kırşehirspor’da aile gibiydik, Kırşehirli futbolcular ve dışarıdan gelen futbolcular çok iyi kaynaşmıştık. Sevgili rahmetli hocam Muhittin Kıpçak’ı çok sevmiştik. Çok beyefendi ve kalender bir insandı. Mekanı cennet olsun.

“Kırşehir’de unutamadığım güzel anlarım var. Bunlardan birisinde  Kırşehir’de oynadığımız unutamadığım  Diyarbakırspor maçında rakip kale önündeki bir pozisyonda üzerime gelen  topu göğsümle düzeltim, voleyle vurdum ve gol attım. Hakem topu elle düzelttiğim gerekçesiyle iptal etti. Hakeme yaptığım itiraz sonrasında beni sahadan attı. İşte o an saha karıştı. Taraftarlarımız sahaya girmişlerdi. Hakem sahadan asker kıyafetiyle kaçırılmış ve maç hükmen aleyhimize tescil edilmişti. Bu benim futbol hayatımda ilk ve tek oyundan atılışımdı.”

Kırşehirlilerin kendisine neden DOZER lakabını koyduğu sorusu üzerine Tevfik Kaban şu cevabı verdi:

“Kırşehir’de oynadığımız bir maçta orta sahada sahip olduğum topla birlikte ilerlerken beni durdurmak, düşürmek için belime sarılan rakip savunma oyuncusunu sürükleye, sürükleye gittim ve golü attım. İşte o golden sonra Kırşehir tribünleri bana DOZER TEVFİK lakabını koydular ve Kırşehir’de bu lakapla anılmaya başladım.

“Hürriyet gazetesinin illerde düzenlediği yılın futbolcusu anketinde Kırşehir’de iki yıl üst üstte yılın futbolcusu seçildim. 1970-1971 sezonunda Konya İdmanyurdu ve Ceyhanspor şampiyonluğa oynuyor, bizde Gaziantepspor’la sahası kapalı olduğu için  Adana da  oynadık ve maçı kazandık. Maçtan sonra Mersin’e gitmek için Teknik Direktörümüz Allah rahmet eylesin, merhum Muhittin Kıpçak’tan izin aldım ve Salı günü yapılacak antrenmana yetişirim dedim. Kırşehir kafilesinden ayrıldım. Adana-Mersin oto yolunda otobüs beklerken tam o sırada yanımda bir araba durdu. İçerisinden izbandut gibi 4 adam inip yanıma geldiler, o hafta Ceyhansporla Kırşehir’de maçımız vardı.  Benim ve kaleci Savaş’ın oynamaması için para teklif edildi. Teklifi kabul etmeyerek yanlarından ayrıldım.

“Mersin’e gelir gelmez Muhittin Hocamı arayarak durumu anlattım. Muhittin Hocam “Tevfik Salıya kalma hemen dön“ dedi ve Pazartesi Kırşehir’e döndüm. Salı gününden itibaren kampa alındık. Pazar günü Kırşehir’de benim attığım golle Ceyhanspor’u yendik ve Konya İdmanyurdu şampiyon oldu.

“1969-1970 yılında son maçımız Çorumspor ile idi. Bu maça kadar hiç futbol maçı izlemeyen babam  Mersin’den Kırşehir’e beni seyretmeye gelişmişti. Çorumspor’u 5-0 yenmiş ve 4 golü ben atmıştım. Tribünde babamı tanıtmışlar ve her gol attığımda babamı yukarılara kaldırıp, havaya atmışlar ve babam bu maçtan sonra futbolu çok sevmişti.

“1970-1971 sezonunda Beşiktaş’tan teklif aldım. Son maçıma gelen Mersin İdman Yurdu Genç takımında beni yetiştirip, genç milli takıma seçen Nazım Koka  hocam Beşiktaş senin için erken, seni Adanaspor’a götüreceğim, orada piş, ondan sonra istediğin takıma gidersin dedi.

“Nazım Koka hocama saygım büyüktü. Adanaspor’a gittim. Ben gitmeyince Beşiktaş maçlarda bana asist yapan rahmetli arkadaşım Sinan’ı transfer etti. Adanaspor’da  başta her şey iyi gitti. 7. maçta sakatlandım, menüsküs ameliyatı oldum 6 ay futbol oynayamadım. 6 ay sonra Tarsus İdman Yurduna gittim. 1972 – 1973 sezonunu Tarsus’ta geçirdim. 1974’te denizci asker olarak İzmir’e gittim. O  zamanın efsane Denizgücü antrenörü Şakir Kuruş beni Denizgücü’ne aldı. 2 yıl üst üste İzmir şampiyonu olduk.

“1974 yılında askere gitmeden evlenmiştim. Bir kızım, bir oğlum oldu. Kızımdan bir tane kız torunum, oğlumdan bir tane erkek torunum var. Eşimle, çocuklarımla, torunlarımla birlikte Mersin’de yaşıyoruz ve mutlu bir hayatımız var. Önce C  sonrasında A  Antrenör lisansı aldım. Mersin’de amatör takımlarda çalıştım. Türkocağı, Esnafspor ve Camspor’u şampiyon yaptım.

“A Antrenör kurslarında Fatih Terim, Sepp Piontek hocalarımdı. A antrenör lisansımı aldıktan sonra 2. Liglerde mücadele eden bazı takımlardan Teknik Direktörlük teklif almama rağmen çalışmaya gerek duymadım. Artık ailemden, çocuklarımdan ayrı kalmak istemiyorum. Mersin Ataş Rafinesinden aldığım emniyet şefi teklifini kabul ettim. 28 yıl çalıştığım Ataş tan emekli oldum.

Şimdi eski futbolcu arkadaşlarımızla ayak tenisi turnuvalarında futbol açlığımı gideriyorum. Kırşehir ve Kırşehirlileri çok sevdiğimi belirterek selam ve saygılarımı sunuyorum.”

Tevfik Kaban eşi çocukları  ve torunlarıyla

Antrenörlük kursunda Galatasaray’ın hocası Juup Derwalle

MHK Hakem Gelişim Programı'nın hakem projesi başladı MHK Hakem Gelişim Programı'nın hakem projesi başladı

Kırşehirspor’un en iyi tarihi kadrosu soldan sağa Yılmaz Tevfik Yaşar Tarzan Mehmet Savaş Barış Turan Abdurrahman Cengiz Rafet K. Mehmet Sinan ölenlere Allahtan Rahmet Dileriz

Tevfik Kaban futbolcuların  kaldığı Müstehan İş Hanı terasında

Tevfik Kaban kaleci savaşla

Tevfik Türk Milli  takım formasıyla görülüyor

Editör: İlknur öncü