Eğitim

Üniversitemizde kaba yem üretimi

Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi pilot üniversite projelerinde aşama aşama ilerliyordu. Üniversitemizin hayata geçirdiği ve yedi projesinden biri olan Kaba Yem Projesi, hayvancılığın yoğun bir şekilde yapıldığı Kırşehir’de ekolojiye uygun tür ve çeşitlerin yetiştirilmesini sağlayarak çiftçileri karşılaştıkları sıkıntılardan kurtarmayı hedefliyordu. Proje kapsamında 850 balya kaliteli kaba yem üretilirken çiftçi uygulamaları ile çiftçilerin sıkıntıları da giderilmeye çalışılıyordu.

CEVİZ PROJESİ KAPSAMINDA ALANDA ÇALIŞMALAR HIZLA DEVAM EDİYOR

İlimizin gelişmesine ve kalkınmasına yön verecek projelere imza atan Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi, pilot üniversite projelerini tek tek hayata geçiriyordu. Bölgemizdeki meyvecilik faaliyetlerinin büyük ölçüde ceviz yetiştiriciliğinden oluştuğu için projenin odağında ceviz yetiştiriciliği yer alıyordu. Projedeki temel amaç bölgedeki ceviz üreticilerinin bahçelerinden daha fazla ve daha kaliteli ürün elde etmelerini sağlamak ve bunun sonucunda kazançlarını artırmak olarak kayıtlara geçiyordu. Ar-Ge faaliyetlerimizden biri olan Coğrafi Bilgi Sistemlerinde uzaktan algılama ve sayısal modelleme metotlarıyla mevcut ceviz üretim alanları ve yeni alanların uygunluk analizlerini yapabilecek olmanın müjdesi 2018 yılında veriliyordu.

2018 Yılı Sonunda Rektör Karakaya Pilot Projelerde Gelinen Aşamaları YÖK’te Anlattı

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından yükseköğretim tarihinde ilk kez kurgulanan "Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması Projesi" kapsamında Aralık 2018’de YÖK Başkanlığında bir toplantı düzenlendi. Toplantıya Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı Naci Ağbal, YÖK Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç, YÖK Yürütme Kurulu Üyeleri, Kalkınma Ajansları Genel Müdürü Barış Yeniçeri, Ahi Evran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya ve proje kapsamında pilot seçilen üniversitelerin rektörleri katılıyordu. Toplantıda Prof. Dr. Vatan Karakaya, tarım ve jeotermal alanında pilot seçilen üniversitemizin çalışmaları hakkında bilgiler verdi.

Üniversitelerin bilgi üreten merkezler olarak bulundukları bölgeye katkı yapma sorumluluğu ile hareket ettiğinin altını çizerek konuşmasına başlayan Prof. Dr. Vatan Karakaya, Kırşehir Ahi Evran Üniversitesinin ilinde ve bölgesinde değerleri ile katma değer oluşturacak çalışmalar yaptığını belirtiyordu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamaları ile pilot üniversite misyonunu üzerine alarak üniversitemizin yoluna emin adımlarla devam ettiğini anlatan Rektör Karakaya, tarım ve jeotermal alanında önemli işler yaptıklarını ifade ediyordu.

Rektör Karakaya, Terme Sahasında Jeotermal Kaynağın Temini ve Proje Sahalarına İletimi Projesi, Termal Seralarda Kümelenme Projesi, Kaba Yem Üretim Projesi, Ceviz Odaklı Kalkınma ve Gelişim Projesi,Jeotermal Kaynaklı Rehabilitasyon Merkezi (JEOKAREM/GETAT) Projesi, Sporcu Sağlığı Araştırma, Uygulama ve Termal Rehabilitasyon Merkezi (SAUTER) Projesi ve Pilot Üniversite Projelerinin Eğitim ve Tanıtım Projesi’nde kat ettikleri yolları anlatarak projeler hakkında genel bilgiler veriyordu

Rektör Karakaya konuşmasına şu ifadelerle son veriyordu: “Projelerle birlikte neler yapabiliriz ve bunu nasıl faydaya dönüştürebiliriz sorularına cevap aradık. Kamu ve özel sektör ile sıkı bir iletişim ağı kurarak projelerimizi anlattık ve bu projelerimiz yatırımcılarda bir karşılık buldu. Biz artık iline ve bölgesine katkı sunabilen bir üniversiteyiz. Üniversite olarak bilgiyi üretip halkın faydasına sunmayı ve üniversitemizin bulunduğu bölgeyi cazibe merkezi haline getirmeyi hedefliyoruz."(HABER MERKEZİ)