Adalet Bakanlığı, 2025-2029 yıllarını kapsayan 4. Yargı Reformu Strateji Belgesi ile yargı alanında önemli reformlara imza atmayı hedefliyor. Bu belge, 5 amaç, 45 hedef ve 264 faaliyetten oluşuyor ve Türkiye'nin yargı sisteminde köklü değişiklikler getirecek.
Ana Hedefler:
-
Kurumsal Yapının Güçlendirilmesi ve Süreçlerin Yeniden Yapılandırılması: İstinaf ve temyiz sürelerinin 6 aya indirilmesi planlanıyor. Yapılacak yasal düzenlemelerle temyiz incelemelerinin en geç 6 ay içinde sonuçlanması sağlanacak. Ayrıca, Yargıtay ve Danıştay'ın kurumsal yapısı güçlendirilecek.
-
Temyiz ve İstinaf Süreçlerinin İyileştirilmesi: Temyiz incelemelerinde etkinliğin artırılması için Yargıtay ve Danıştay kanunlarında yer alan daire ve üye sayıları iş yüküne göre yeniden belirlenecek. Bölge adliye ve bölge idare mahkemelerinde de daire ve hakim sayıları artırılacak ve ihtisaslaşma sağlanacak.
İstinaf Mahkemelerinin Güçlendirilmesi:
-
Daire ve Hakim Sayılarının Artırılması: İstinaf mahkemelerinin daire ve hakim sayıları iş yüküyle orantılı ve uzmanlaşmayı sağlayacak şekilde artırılacak. Dairelerin tek heyetle çalışması sağlanacak.
-
Başsavcılığın Yetkilerinin Genişletilmesi: Bölge adliye mahkemesi Cumhuriyet Başsavcılığının daire kararlarına itiraz yetkisi genişletilecek.
-
Dosya İnceleme Süreçlerinin İyileştirilmesi: İstinaf incelemeleri, davanın ilk derece mahkemesine açıldığı tarih de dikkate alınarak yapılacak ve dosyalar arşive alınmadan önce ön incelemeye tabi tutulacak.
Duruşmaların Ertelenmesi:
-
Duruşmaların En Fazla 2 Ay Ertelenmesi: Yargı Reformu Strateji Belgesi'ndeki hedeflerden biri de duruşmaların en fazla 2 ay ertelenmesi olacak. Hedef süre uygulamaları takip edilerek duruşmaların kesintisiz devamı ilkesine uyulacak.
-
Bozma Kararlarının Önceliği: Bozma kararı verilen dosyaların öncelikle ve ivedilikle görülmesi sağlanacak.
Adalet Hizmetlerinin Etkinliği:
-
Kurumsal Performans ve Verimlilik: Adalet hizmetlerinin zamanında, etkin ve kaliteli bir şekilde sunulması için Bakanlık bünyesinde Adalet Teşkilatı Performans ve Verimliliği Daire Başkanlığı, Hakimler ve Savcılar Kurulu bünyesinde ise Yargı Teşkilatı Performans ve Verimliliği Birimi kurulacak.