Gündem

“Toksik bir ilişkinin tutsağı olmayın!’’

Psikolog ve aile terapisti Habibe Arıöz ile toksik ilişkinin en olduğu, belirtileri ve toksik ilişkiden kurtulma yolları üzerine bir röportaj gerçekleştirdik.

Toksik kişi, toksik ilişkiler gibi kavramları son zamanlarda sıkça duyar olduk. Bizde Çiğdem Gazetesi ve Çiğdem Haber Portalı olarak Psikolog Habibe Arıöz ile toksik ilişki kavramı ile ilgili konuştuk. Psikolog Arıöz, toksik ilişki kavramını detaylandırarak şu açıklamayı yaptı: "İlişkide bir tarafın desteklenmediği, aşağılandığı, zarar gördüğü, üzüldüğü, manipüle edildiğini hissettiği, duygusal, fiziksel ve psikolojik sağlığının tehdit altında olduğu ilişki türüdür. Başlangıçta kolayca fark edilmeyebilir ancak uzun vadede ciddi duygusal yaralara neden olabilir. Toksik ilişkinin tutsağı olmayın."

Toksik ilişkiler, bireysel ve duygusal sağlığınızı, aynı zamanda genel yaşam kalitenizi tehdit edebilir. Bu tür ilişkiler hakkında bilgilenmek, onları tanımak ve korunma yollarını öğrenmek, sağlıklı bir yaşam sürdürmek için büyük önem taşır.

Peki Toksik İlişkinin özellikleri nelerdir?

Kişilerin duygusal olarak yıprandığı, stresin üst seviyede olduğu, fiziksel ve mental olarak sürekli yorgun hissedilen ilişkiler toksik ilişki tanımını yapabiliriz diyen Psikolog Arıöz toksik ilişki özelliklerini ise maddeler halinde açıkladı… Yaşam kalitesinin düştüğü ilişkinin içinde kişiler ilişki içerisinde şunlara denk gelir:

-Çiftlerden biri birini sürekli eleştirir ve değersizleştirir,

-Kişilerden biri birine duygusal ya da fiziksel şiddet uygular (Tehdit, korkutma, fiziksel şiddet)

-Çiftler arasında yaşanan kıskançlık,

-Birbirine duyulan güvensizlik,

-Kişiler arası iletişim eksikliği,

-Karşılıksız fedakârlık,

-Ve en çok başvurulan yollardan biri kişileri kontrol etmek ve yönlendirmek için duygusal şantaj yapmak yer alır.

Kurtulma yolları ise şu şekilde…

Toksik bir ilişkiden kurtulmanın zor olduğunu belirten Psikolog Arıöz karşı tarafa yapılan yatırım ve duyulan sevgi ilişkiyi sonlandırma kararını zorlaştırmakta olduğunu söyledi. Kişinin bu ilişki sonunda kişi kendini başarısız hissettirdiğini söyledi. Ancak verilen emek alınmadıysa hem mental hem de fiziksel olarak kurtulmak gerektiğini söyleyerek toksik ilişkiden kurtulma yollarını anlattı:

-Yakın arkadaşlarının ya da aile üyelerinin desteğini almak,

-Suçluluk duygusunu tetikleyen durumları tespit edip anlamak ve kendilerine şefkatle yaklaşmak,

-Kendinize dinlenmek için zaman vermek, sevdiğiniz aktiviteleri yapmak ve düşüncelerinizle baş başa kalmak.

-Sağlıklı bir ilişkide olmadığınızı kabullenmek,

-Duygulara şüpheyle yaklaşmak yerine kulak vermek,

-İlişki içerisinde kalmanıza değip değmeyeceğini gerçekçi bir şekilde değerlendirip bulunduğunuz duruma daha mantıklı bakmak,

-Ekonomik kaygılar gibi nedenlerden dolayı ilişkiye devam etmek yerine eksiklikleri gidermek.