Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Merkez Hakem Kurulu (MHK) tarafından düzenlenen ve Hakem İşleri Koordinatörlüğü tarafından organize edilen Kasım Ayı Hakem Kampı, 19-22 Kasım 2024 tarihleri arasında TFF Riva Tesisleri'nde gerçekleşti. Seminere, Üst Klasman Hakemleri (ÜKH) ve VAR kadrosu katılım gösterirken, eğitim programı MHK koordinasyonunda ve TFF/UEFA profesyonellerinin katkılarıyla gerçekleştirildi.
Kampın son gününde TFF Başkanı İbrahim Ethem Hacıosmanoğlu, hakemlerle öğle yemeğinde bir araya geldi. Yemekte karşılıklı görüş alışverişinde bulunuldu.
Eğitimin İlk Gününden Öne Çıkanlar;
Seminerin ilk günü, hakemlerin teknik ve kişisel gelişimlerine yönelik kapsamlı çalışmalarla başladı:
KATILIMCILAR VE ORGANİZASYON: Seminer, MHK Başkanı Dr. Ferhat Gündoğdu ve MHK üyelerinin yönetiminde gerçekleşti.
Seminerin onur konukları olarak eski MHK Başkanları Yusuf Namoğlu ve Zekeriya Alp katılarak, hakemlerimize olan güvenlerini ve desteklerini paylaştılar. Kendilerine tüm hakemlerimizin imzalı hakem formaları, yine hakemlerimiz tarafından takdim edildi.
Eğitime, Hakem Gelişim Direktörü Dr. Vitor Melo Pereira, Hakem ve Yetenek Programı Danışmanı Alan Snoddy, VAR Danışmanı Joao Capela, TRT Spor temsilcileri ve TFF Atletik Performans Departmanı tam kadro katıldı.
EĞİTİM SEANSLARI, MÜKEMMEL HAKEMLİK: Dr. Vitor Melo Pereira'nın interaktif katılımla gerçekleştirdiği bu oturumda hakemler, mükemmel hakemlik anlayışını derinlemesine ele aldı.
HUKUKİ EĞİTİM: TFF Hukuk Müşavirliği'nden Av. Hakan Furkan Tarman, disiplin raporları değerlendirmesi ve müsabaka sonucunu etkilemeyle mücadele konularında eğitim verdi.
MEDYA BAKIŞ AÇISI: TRT Spor program yapımcı ve sunucuları Erdoğan Arıkan ile Hünkar Mutlu, hakemlerle medya ve spor ilişkilerini ele aldıkları bir söyleşi gerçekleştirerek, spor paydaşlarının birbirlerini daha iyi anlayabilmeleri ve tanıyabilmeleri yaklaşımında etkinlik yapılmıştır. Seansında kapanışında ise, Arıkan ve Mutlu'nun Etkili İletişim konusundaki farkındalık uygulamaları gerçekleşmiştir.
FİZİKSEL VE TEKNİK ÇALIŞMALAR: UEFA'nın modern saha uygulamaları kapsamında, yoğun fiziksel aktivite sonrası karar verme yetkinliğini geliştiren çalışmalar TFF Atletik Performans Departmanı gözetiminde uygulandı. Ekim ayı seminerinde de uygulanan bu çalışma ile hakemlerin gelişimleri ve gelişimlerinin sürdürülebilirliği için değerlendirme fırsatları oluşmaktadır.
AKŞAM PROGRAMI: İstanbul Üniversitesi'nden Prof. Dr. Hakkı Aktaş ve Dr. Ayşe Dikmen, hakemlerin mental eğitim ve kişisel gelişimine yönelik devam eden sürdürülebilir çalışmalarındaki oturumu farklı iki grup ile gerçekleştirdi.
EĞİTİMİN İKİNCİ GÜNÜNDEN ÖNE ÇIKANLAR: MHK, Vitor Melo Pereira, Alan Snoddy ve Joao Capela'nın birlikte seçtiği Trendyol Süper Lig, Trendyol 1. Lig ve UEFA güncel kliplerinden oluşan farklı konu başlıklarındaki sunumlar, grup çalışmaları ile geri bildirimleri yapılmıştır.
Tüm hakemlerin vücut yağ ölçümleri alınmış olup; koordinasyon, çeviklik ve sürat egzersizleri yürütülmüştür.
EĞİTİMİN ÜÇÜNCÜ GÜNÜNDEN ÖNE ÇIKANLAR: MHK ve Joao Capela tarafından TFF Orhan Saka Konferans Salonu'nda ilk defa Ekim ayında yapılan VAR simulasyon ve geri bildirim çalışmaları, Kasım ayında da tüm hakemlerle birlikte gerçekleştirilmiştir. VAR ile ilgili gerçekleşen bu çalışma, TFF Teknoloji Departmanı sorumluları ve Hawk-Eye firması operatörleri desteği ile öğleden önce seanslarında sağlanmıştır.
Öğleden sonra seanslarında ise VAR/AVAR olarak görev almaya aday hakem ve yardımcı hakemlerin değerlendirmeleri simülasyon çalışmaları şeklinde, MHK koordinasyonunda VAR merkezinde gerçekleştirilmiştir.
8 VAR adayı için 4 istasyonda, 10 AVAR adayı için ise 5 istasyonda gerçekleşen simülasyon çalışmalarına aday 18 kişinin yanında, değerlendirme ve pratik için Joao Capela kontrolünde üst klasman ve VAR kadrosundan hakemler görev yapmışlardır. Tamamen pratik biçimde gerçekleşen bu değerlendirmelerle sadece gelişim potansiyeline sahip hakemlerin tespiti değil, VAR konusunda hakemlerin gelişimi de amaçlanmaktadır.
PROGRAMIN GENEL AMACI: Bu seminer, Türk hakemlerinin uluslararası standartlara uygun bir şekilde gelişmesini hedefleyerek, hakemlik bilgi ve becerilerini sürdürülebilir bir düzeye taşımayı amaçlamaktadır.