Kırşehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Tarım sigortasının yapılmasının unutulmaması gerektiğini duyurdu.
Kırşehir’de tarım ve hayvancılık önemli bir geçim kaynağı oluşturuyor. İnsan emeğinin en önemli ürünlerinden olan tarım ve hayvancılık geçim kaynağı olmasının beraberinde bir yaşam biçimini oluşturuyor. Ancak geçtiğimiz senelerde yaşanan afetlerden ya da hastalıklardan dolayı birçok çiftçinin büyük kayıplar yaşayarak zor durumda kaldığı görüldü. Dünya genelinde yaşanan iklim değişikliği özellikle Kırşehir’de bulunan tarım arazilerini etkilemektedir. Sel, dolu, kuraklık, don gibi felaketler ekilen ürünlere zarar verirken yayılan salgın hastalıklarda hayvanların ölümüne sebep olmaktadır. Dolayısıyla tarım ve hayvancılık bağlamında yaşanacak felaketlere karşı sigorta yapmak emekleri güvence altına alma anlamına geliyor.
%67’si Devlet Prim Desteği
Kırşehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü TARSİM ile %67’ye varan devlet prim desteğine dikkat çekiyor.
TARSİM içinde bitkisel ürün sigortası, sera sigortası, küçükbaş hayvan hayat sigortası, su ürünleri hayat sigortası, su ürünleri hayat sigortası, katılım sigortacılığı, köy bazlı kuraklık verim sigortası, kümes hayvanları hayat sigortası, büyükbaş hayvan hayat sigortası, arıcılık sigortası, gelir koruma sigortası bölümleri yer alıyor.
“Kırşehirli çiftçilerin yüzde 70’i sigorta yaptırıyor”
Kırşehir’de sigortacılık yapan Sigortacı İsmail Var, “Kırşehir’de TARSİM’e talep yoğun. Tarım sigortası yaptırmak için ÇKS’ye kayıtlı olma şartı var. Kırşehir’de ÇKS’ye kayıtlının yüzde 70’i sigorta yaptırıyor.” dedi. Hayvancılıkla uğraşan çiftçilerin sigorta konusunda taleplerinin nasıl olduğunu sorduğumuz Sigortacı Var, “Hayvancılıkla uğraşanlar sadece kredi karşılığında alacakları zaman sigorta yaptırıyor. Yoksa kendi isteği doğrultusunda sigorta yapanlar fazla değil.” ifadelerini kullandı.
“TARSİM devlet destekli”
Kırşehir’de daha çok bitkisel ürün sigortasının yapıldığını söyleyen Sigortacı Var, “Arpa, buğday, nohut, ayçiçeği gibi ürünlerinin sigortasının daha fazla yapıyoruz. TARSİM yaparken prim oranı ürün verimlilik ve arazinin dönümüne göre değişmektedir. TARSİM ile çiftçinin emeği güvence altına alınıyor.
Devlet destekli tarım sigortası yaptıran çiftçilerin çıkan poliçe primlerinin %50 ini devlet karşılıyor. Çiftçiler tarsim yaptırdığı zaman poliçe primleri mesala 10 bin TL çıktı ise çiftçi poliçe primini 5 bin TL olarak ödemektedir” diye konuştu.