4 Nisan Dünya Sokak Hayvanları Günü olarak kutlanmaktadır. Milyonlarca sahipsiz hayvanın sesi olmak için kutlanan bugün tarihi bir öneme sahiptir. 4 Nisan Dünya Sokak Hayvanları Günü dünya genelinde ilk olarak 2010 yılında kutlanmaya başlamıştır. 4 Nisan Dünya Sokak Hayvanları Günü ile sokak hayvanlarının yaşadığı zorluklara dikkat çekerek, daha yaşanabilir bir dünya için farkındalık yaratmayı amaçlanıyor. Barınma, beslenme ve sağlık gibi temel haklardan yoksun olan sahipsiz hayvanlar için bugün ile farkındalık yaratmak amaçlanırken hareket geçme günü olarak da değerlendirilmektedir.

Şehirlerde ve yerleşim yerlerinde hayatlarını sürdürmeye çalışan sahipsiz sokakta yaşayan hayvanlar, Türkiye’de 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu kapsamında kontrolsüz nüfus artışını önlemek için belediyeler tarafından kısırlaştırılıyor.

Hayvannnnnn

Türkiye'de hayvan haklarına yönelik Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) bir araştırma komisyonunun kurulması 2019'da gerçekleşiyor. Adalar'da ulaşımın faytonlar yerine elektrikli araçlarla yapılmaya başlanması 2020; Hayvanları Koruma Kanunu'nun yeni hâliyle yürürlüğe girmesi ise 2021’de gerçekleşiyor.

Hayvanların yaşam hakkını koruyan ve 2004 yılında kabul edilen 5199 sayılı kanuna göre hayvanlarla ilgili yasaklardan bazıları şöyle:

Başkan Ünsal: “Türk Polis Teşkilatımızın 180. Kuruluş Yıl Dönümünü Kutluyoruz” Başkan Ünsal: “Türk Polis Teşkilatımızın 180. Kuruluş Yıl Dönümünü Kutluyoruz”

-        Hayvanlara kasıtlı olarak kötü davranmak, acımasız ve zalimce işlem yapmak, dövmek, aç ve susuz bırakmak, aşırı soğuğa ve sıcağa maruz bırakmak, bakımlarını ihmal etmek, fiziksel ve psikolojik acı çektirmek.

-        Hayvanları, gücünü aştığı açıkça görülen fiillere zorlamak.

-        Hayvanların kesin olarak öldüğü anlaşılmadan, vücutlarına müdahalelerde bulunmak.

-        Hayvanlarla cinsel ilişkide bulunmak, işkence yapmak.

-        Sağlık nedenleri ile gerekli olmadıkça bir hayvana zor kullanarak yem yedirmek, acı, ıstırap ya da zarar veren yiyecekler ile alkollü içki, sigara, uyuşturucu ve bunun gibi bağımlılık yapan yiyecek veya içecekler vermek.

Muhabir: Gurbet Erul